6 Ademhalingstechnieken Tegen Vroegtijdig Klaarkomen

Het overkomt iedereen wel eens: voortijdige ejaculatie. Terwijl jullie hadden gehoopt om het avontuur samen met een klapper af te sluiten, heb je opeens geen controle over je ejaculatie en is het feestje plotseling voorbij. Dit kan een gevoel van schaamte, ongemak en teleurstelling oproepen voor beiden. Vroegtijdig klaarkomen is helemaal niet raar, maar het kan erg vervelend zijn als het je met regelmaat overkomt!

Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Maak hier kennis met de beste ademhalingsoefeningen om vroegtijdige zaadlozing te voorkomen. Deze technieken kunnen je helpen om je beter te laten ontspannen en je te omringen met positieve seksuele emoties. Door je ademhaling te controleren, kun je je orgasmes namelijk beter controleren. Tevens zal gecontroleerde ademhaling je orgasmes intenser maken.

De mogelijke oorzaken van vroegtijdig klaarkomen

Om een oplossing te vinden voor een probleem, is het van belang om de mogelijke oorzaken ervan te achterhalen. In veel gevallen komt een voortijdige zaadlozing door psychologische oorzaken zoals depressie, angst en overmatige opwinding. Het kan echter ook veroorzaakt worden door hormonale problemen, een blessure of een andere ziekte.

Vroegtijdig klaarkomen heeft dus onderliggende psychologische en fysiologische (lichamelijke) factoren. Andere psychologische oorzaken zijn eerdere seksuele ervaringen met een abrupt einde, een slecht lichaamsbeeld, seksueel misbruik en je teveel zorgen maken over een te snelle zaadlozing. Bovendien staat vroegtijdig klaarkomen vaak in relatie met erectiestoornissen, want als je weet dat een erectie waarschijnlijk niet lang aanhoudt, is dat natuurlijk een prikkel om zo snel mogelijk klaar te komen.

Er zijn echter ook een aantal biologische factoren die kunnen bijdragen aan vroegtijdig klaarkomen, zoals abnormale hormoonspiegels, abnormale niveaus van chemische stoffen in de hersenen, ontsteking of infectie van de prostaat of de urinebuis en aangeboren eigenschappen.

Deze factoren kunnen ertoe leiden dat je ejaculeert binnen enkele minuten na penetratie, je niet staat bent om de zaadlozing uit te stellen tijdens de seks en je angstig en gefrustreerd voelt, waardoor je seksuele intimiteit liever achterwege laat. Sommige mannen hebben last van vroegtijdig klaarkomen sinds hun eerste seksuele ontmoetingen, terwijl anderen deze conditie ontwikkelen zonder eerder ejaculatieproblemen te hebben gehad.

“Voortijdige ejaculatie is een veel voorkomend en behandelbaar probleem.”

Het is gebruikelijk dat mannen zich te zeer schamen om seksuele gezondheidsproblemen te bespreken, maar laat dat je er niet van weerhouden om tot een oplossing te komen. Kom hier meer te weten over ademhalingstechnieken die jou een relaxter gevoel geven en meer zelfvertrouwen opleveren. En dat allemaal op een natuurlijke wijze!

Oefening 1: Besteed aandacht aan de manier waarop je ademt

Voordat je aan de slag gaat met ademhalingstechnieken, is het belangrijk om te observeren hoe je zelf ademt. Ga zitten op een comfortabele manier en probeer je te concentreren op je ademhaling. Probeer te achterhalen waar de ademhaling stroomt en hoe snel dit gebeurt. Leg de focus op waar je de bewegingen in je lichaam voelt terwijl je ademt.

Deze observatietechniek kun je het beste in de spiegel doen, zodat je beter kunt zien waar je lichaam beweegt wanneer je inademt en uitademt. Laat je schouders rusten en kijk of je borstkas en maag bewegen. Om een beter beeld te krijgen van je huidige ademhaling, doe je deze observatietechniek op verschillende momenten en noteer je adempatronen.

Waarom is dit precies belangrijk, vraag je je misschien af? Oppervlakkig ademen wordt vaak geassocieerd met stress. Op momenten dat je opgewonden, boos, gestrest of bang bent, zul je merken dat je lichaam verkrampt, terwijl je ademhaling sneller en minder diep wordt. Dit zal ertoe leiden dat de lucht in je lichaam niet volledig beweegt naar het onderste deel van de longen.

Bij een oppervlakkige ademhaling trek je tijdens het inademen eerder je buik in en til je je schouders omhoog om de bovenste delen van de longen te vullen. Mocht je hebben opgemerkt dat je op deze manier ademt, dan is de kans groot dat je opgewonden blijft en jezelf niet toelaat om volledig te ontspannen.

Oefening 2: Ontspan de omringende spieren en doe diepe buikademhalingen

In tegenstelling tot oppervlakkige ademhaling, geeft buikademhaling je de mogelijkheid om gevoelens van stress, woede of angst te beheersen. Bij diepe buikademhalingen stel je het  hele lichaam in staat om te ontspannen en stoffen in je lichaam vrij te laten komen die je kalmeren. Bewust, langzaam en zo lang mogelijk uitademen kan helpen om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen, maar ook om negatieve gevoelens te beheersen als je bang, boos of gestrest bent!

Om de ademhalingstechnieken uit te voeren die je nodig hebt om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen, is het van belang om diep te ademen vanuit je middenrif. Dit betekent dat je de omringende spieren moet ontspannen. De meeste mannen die te vroeg klaarkomen, leggen namelijk onnodige spanning op de spieren, wat ertoe leidt dat deze spanning zich sneller een weg baant naar het ejaculatiesysteem.

Het ademen vanuit het middenrif houdt in dat je in plaats van vanuit je borst, ademt vanuit je buik.

Dit verbetert niet alleen je seksleven, maar draagt ook bij aan de stabiliteit van je kernspieren en het vermogen van je lichaam om intensieve oefeningen te verdragen, en verlaagt de kans op blessures of slijtage van de spieren. Bovendien vertraagt het je ademhaling, waardoor je minder energie verbruikt.

Diep ademen vanuit je middenrif is de basis voor vrijwel alle meditatie- en ontspanningstechnieken. Deze ademhalingstechniek wordt ingezet om het stressniveau te verlagen en kritieke lichaamsprocessen te reguleren. Dit is waarom deze techniek zelfs kan leiden tot een gezonder en langer leven!

In het begin kan het even wennen zijn om het ademen vanuit het middenrif als normaal te beschouwen. Veel mensen zijn namelijk onbewust van hun ademhaling en ademen vaak vanuit de borst. Deze techniek vergt dus enige oefening, maar je zult al snel opmerken dat het een automatisme wordt en je meer controle kan uitoefenen over hoe je ademhaalt!

Wil je deze ademhalingstechniek snel onder de knie krijgen, probeer deze oefening dan liggend voor de spiegel te doen, met je hand op je buik. Dit kan helpen om de techniek beter te visualiseren en de focus te leggen op de buikademhaling. Probeer deze oefening elke dag 10 minuten uit te voeren, zodat je op de korte termijn in staat bent om altijd te ademen vanuit het middenrif.

Oefening 3: Begin te ademen door de neus

Een andere ademhalingstechniek die je kunt toepassen in het dagelijkse leven, is ademen vanuit je neus. Talloze mensen ademen echter door hun mond, wat een oppervlakkige ademhaling veroorzaakt en kan leiden tot onvoldoende zuurstof. Bovendien kan ademhalen door de mond het tandvlees en weefsel in de mond uitdrogen, wat kan leiden tot tandvleesproblemen of tandbederf.

Als je door de neus ademt, kun je dieper ademhalen, waardoor je zorgt voor activatie van de onderste longen. Hierdoor pompen ze meer zuurstof naar de rest van het lichaam. Een hogere zuurstofproductie in het lichaam betekent dat er meer ondersteuning is voor jouw cellen, wat zorgt voor een gezonde weefsel- en orgaanfunctie.

Door ademhaling door de neus te combineren met buikademhaling kan je jouw seksuele opwinding beter controleren en moduleren. Elke inademing die door de neus gaat en zich kanaliseert door de buik, zal je bekkenspieren ontspannen. Dit zal seks minder inspannend maken en je meer ruimte geven voor het beheersen van je ejaculatie!

Ademhaling door de neus kun je oefenen door diep adem te halen en je adem een paar te seconden vast te houden, voordat je langzaam weer uitademt. Wanneer je dit bewust doet, zul je jouw ademhaling vertragen en zul je je beter kunnen ontspannen. Probeer deze techniek iedere dag minimaal vijf keer te oefenen, zodat het langzamerhand een gewoonte wordt om op deze manier te ademen.

Het mooie van deze ademhalingstechniek is dat je dit iedere dag kunt doen, waar je ook maar wilt! Zelfs als je je niet bezighoudt met orgasmes, kun je leren hoe je je moet ontspannen om uiteindelijk je ejaculatie te beheersen. Je kunt dit zelfs aan je bureau of op je werk doen, terwijl niemand hoeft te weten dat je je seksuele ademhalingstechnieken aan het beoefenen bent!

Oefening 4: Leg de nadruk op diepe ademhalingen tijdens de seks

Heb je wel eens gehoord van Tantra? Tantraseks staat bekend als een methode van seksuele gemeenschap die zijn oorsprong vindt in Boeddhistische en Hindoeïstische culturen, en gericht is op het bereiken van mindfulness en diepe verbinding tussen jou en je partner. Hierbij spelen ademwerk, langdurig oogcontact, massage en langzame, doelbewuste seks een centrale rol.

In het Oosten is seks al duizenden jaren een onderwerp van serieuze studie. Genot werd gezien als zowel een kunst als een wetenschap. Zij die kundig en vaardig waren in de beoefening ervan, werden zelfs geëerd en gewaardeerd als leden van de samenleving! Ademhaling is hierbij zeer belangrijk, aangezien het je helpt bewust te blijven en je in staat stelt om hogere sferen van genot te bereiken.

“Tantra helpt je door je meer positiviteit te brengen in je seksuele energie en negatieve emoties los te laten.”

Eén van de ademhalingstechnieken die bekend is in Tantra en Taoïstische wijsheid, is diep ademhalen. Veel mannen halen hier hun voordeel uit, doordat diep ademhalen hen helpt om hun gedachten te verzetten en hun erectie beter te beheersen. Op deze manier maakt het hen mogelijk om de stimulatie te vertragen en langzaam en diep te ademen als de ejaculatie nadert om deze vervolgens uit te stellen.

Het uitvoeren van diepe ademhalingen doe je in combinatie met de voorgaande ademhalingstechnieken. Een uitstekende oefening is om 10 minuten diep adem te halen en geleidelijk toe te werken naar 15-20 minuten. Diepe ademhalingen zijn niet alleen waanzinnig om je orgasme te leren beheersen, maar ook om te ontstressen en je te laten ontspannen, wat in veel gevallen bijdraagt aan betere seks!

Het doen van diepe ademhalingen is een uitermate geschikte manier om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen. Hoe dieper je ademhaalt, hoe meer je lichaam ontspant en hoe meer seksuele controle je krijgt. Ademhaling en ontspanning gaan immers hand in hand. Je kunt namelijk niet diep ademen en toch gespannen of verkrampt zijn.

Wanneer je deze eerste drie ademhalingstechnieken onder de knie hebt, dan heb je de basis vrijwel in handen. Laten we nu kijken naar enkele specifieke technieken die je orgasme nog meer onder controle laten krijgen. Tevens kunnen deze technieken helpen om je orgasmes nog intenser te maken!

Oefening 5: Varieer de ademhaling

Het variëren van de ademhaling is een uitstekende methode om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen. Het is hierbij van belang om jouw ejaculatie bewust onder controle te houden, wat de opbouw van seksuele spanning vertraagt en je in staat brengt om het veel langer vol te houden in bed! Hierbij staat langzame seks en het creëren van een gevoel van ontspannenheid centraal.

Dit doe je door je ogen te sluiten en langzaam in te ademen, waarbij je elke 30 seconden een diepe ademhaling uitvoert. Let erop dat je diep en langzaam in- en uitademt door je neus. Deze ademhalingstechniek biedt je tevens de kans om een beter orgasme op te bouwen voor later. Probeer, naast het variëren in de ademhaling, verschillende standjes om te ontdekken welke posities comfortabel zijn en minder spanning opleveren.

Oefening 6: Coördineer je ademhaling met je partner

Ook deze ademhalingsoefening komt voor in de wereld van Tantra. Het is hierbij de bedoeling om diepe ademhalingen te synchroniseren met je partner. Dit zorgt ervoor dat je er samen aan werkt om betere seks een realiteit te maken! Bovendien is dit een goede manier om schaamte en stress achterwege te laten en meer vertrouwen in je seksavonturen te verwelkomen.

“Door samen de ademhalingen te coördineren, zul je merken dat je meer kalmte en vertrouwen in je seksleven teweegbrengt!”

Op het eerste gezicht kan deze ademhalingstechniek misschien wat raar overkomen. Wanneer je net begint met deze oefening, kan het immers best ingewikkeld zijn om jullie ademhaling te timen. Laat dit jullie ontdekkingsreis echter niet om zeep helpen; blijf kalm en enthousiast, en je zult al gauw merken hoe fantastisch het kan zijn om beter op elkaar ingespeeld te zijn!

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *