shopify visitor statistics

Met Premature Ejaculatie naar de Huisarts? 4 Behandelingen

Te snel klaarkomen, premature ejaculatie, vroegtijdige orgasmes – het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde probleem. Je komt te snel klaar tijdens de seks en wilt het langer volhouden. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoe vaak premature ejaculatie voorkomt bij mannen? Het komt zelfs zo vaak voor dat het de meest voorkomende seksuele stoornis bij mannen is.

En een stoornis, dat hoort natuurlijk niet. Ik kan me er iets bij voorstellen dat je je afvraagt of je met premature ejaculatie naar de huisarts moet. Op die vraag geef ik je in dit artikel antwoord. Daarnaast leg ik nog veel meer uit over vroegtijdig klaarkomen en bespreek ik 4 behandelingen voor dit vervelende probleem.

Premature ejaculatie als seksuele stoornis

huisarts1Er bestaat nogal wat taboe rondom premature ejaculatie. Veel mannen schamen zich voor te snel klaarkomen. Ze denken bijvoorbeeld dat:

 • Ze minder mannelijk zijn als ze te snel klaarkomen
 • Ze slecht in bed zijn, wat hun zelfvertrouwen schaadt
 • Vrouwen hen niet aantrekkelijk vinden
 • Het probleem niet op te lossen is
 • Ze er niet over moeten praten met anderen

Dit is allemaal ontzettend zonde. Premature ejaculatie is namelijk gewoon een seksuele stoornis. Dat houdt in dat het officieel erkend is als stoornis, dat er een diagnose gesteld kan worden, en dat er behandelmethoden zijn. Er kan dus ook bijgehouden worden hoeveel mannen er vroegtijdig klaarkomen.

Het lastige is dat er geen algemeen geaccepteerde tijd is waarin je moet klaarkomen om te voldoen aan premature ejaculatie. Sommige experts vinden dat klaarkomen binnen 2 minuten al geldt als vroegtijdig, terwijl het volgens andere experts maximaal 15 seconden mag duren.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Wanneer heb ik premature ejaculatie?

Daarnaast is er nog een verschil tussen primaire en secundaire premature ejaculatie. Bij primaire premature ejaculatie heb je er je hele leven al last van; bij secundaire premature ejaculatie is het pas later in je leven een probleem geworden.

De huidige richtlijn van de International Society for Sexual Medicine (ISSM) voor de definitie van premature ejaculatie is:

 • Een ejaculatie die (bijna) altijd plaatsvindt binnen 1 minuut na vaginale penetratie (primair);
 • Of een klinisch significante en vervelende vermindering van seksueel uithoudingsvermogen, tot 3 minuten na vaginale penetratie of minder (secundair);
 • Met het onvermogen om het orgasme uit te stellen tijdens vaginale penetratie;
 • Waarbij premature ejaculatie negatieve persoonlijke gevolgen heeft, zoals stress, frustratie en/of vermijding van seksuele activiteit.

Onder deze definitie is er een ruwe schatting bekend van hoeveel mannen kampen met premature ejaculatie.

Experts schatten dat zo’n 20-30% van de mannen regelmatig last heeft van te snel klaarkomen (bron).

Kortom, er zijn heel veel mannen die ook het probleem van vroegtijdig klaarkomen hebben. Je bent dus zeker niet de enige! Omdat zoveel mannen last hebben van deze stoornis en er een officiële medische definitie van is, kan het zijn dat er nu een vraag bij je opkomt: moet ik naar de huisarts met premature ejaculatie?

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Premature ejaculatie en de huisarts

Het antwoord hierop is niet eenduidig. Het hangt namelijk heel erg van jouw persoonlijke situatie af of het handig is om de huisarts een bezoek te brengen.

huisarts2

Heb jij bijvoorbeeld last van primaire premature ejaculatie, dus heb je al bijna je hele leven lang dat je te snel klaarkomt? Dan kan het zeker een goed idee zijn om naar de huisarts te gaan. De kans is hier namelijk groot dat het een lichamelijk probleem betreft. Lichamelijke oorzaken van premature ejaculatie kun je moeilijk uit jezelf oplossen; daar kan de huisarts bij helpen.

Kon je het vroeger langer volhouden in bed, maar heb je pas recentelijk last gekregen van vroegtijdig klaarkomen? Dan zit er waarschijnlijk een psychologische oorzaak achter. Deze kunnen te maken hebben met de status van je relatie of je psychologische gezondheid. Hier kun je vaak zelf iets aan doen, zonder dat je de hulp van de huisarts nodig hebt. Onthoud wel één ding:

De huisarts kan niet jouw premature ejaculatie oplossen met één pilletje.

Je huisarts is niet een of andere magiër, die zomaar je vroegtijdige orgasmes kan laten verdwijnen. Een huisarts kan alleen helpen bij premature ejaculatie door advies te geven over diverse behandelmethoden. Wat voor behandelmethoden dat zijn, hangt af van de oorzaak van jouw probleem.

Lichamelijke oorzaken van premature ejaculatie

huisarts3Zoals gezegd, is de kans op een lichamelijke oorzaak van premature ejaculatie het grootst als je er al je leven lang last van hebt. Maar ook als je pas later last hebt gekregen van vroegtijdig klaarkomen, kan er een lichamelijke oorzaak aan vooraf gaan. Het is verstandig om met één van deze oorzaken van premature ejaculatie naar de huisarts te gaan.

Hieronder heb ik de belangrijkste oorzaken op een rijtje gezet:

 • Abnormale hormonale niveaus
 • Verstoring van bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine
 • Een overgevoelige penis
 • Diabetes
 • Problemen met de prostaat
 • Problemen met de schildklier

Heb jij last van secundaire premature ejaculatie? Dan kunnen de volgende lichamelijke oorzaken een rol spelen:

 • Overmatig gebruik van alcohol en/of nicotine
 • Later verkregen overgewicht (obesitas)
 • Gebruik van bepaalde medicijnen

Psychologische oorzaken van premature ejaculatie

Naast lichamelijke, zijn er ook psychologische oorzaken van premature ejaculatie mogelijk.

Wetenschappers denken dat dit de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdig klaarkomen zijn.

Zoals gezegd, worden psychologische oorzaken van premature ejaculatie vaak gelinkt aan de secundaire variant van de stoornis. Ook hiermee kun je naar de huisarts gaan, als je dat prettig vindt. Het is minder noodzakelijk dan bij de lichamelijke oorzaken. De volgende psychologische oorzaken zijn bekend:

 • Stress in het dagelijks leven
 • Onzekerheid tijdens de seks of over je lichaam
 • Relatieproblemen
 • Gevoelens van schuld of onkunde
 • Depressie
 • Een angststoornis
 • Traumatische ervaringen met betrekking tot seks
 • Strenge culturele of religieuze opvattingen over seks
 • Overmatige opwinding

huisarts4

4 behandelingen voor premature ejaculatie

Oké, de huisarts kan je dus in de meeste gevallen niet heel ver vooruithelpen bij premature ejaculatie. Hij of zij kan hoogstens een aantal behandelmethoden voorschrijven. Maar wat voor behandelingen zijn dit precies? Oftewel: wat kun je doen tegen te snel klaarkomen?

Behandeling 1: Medicatie (NIET GEBRUIKEN)

De eerste behandeling die ik noem, is medicatie. Je ziet het al: ik ben niet te spreken over deze methode.

Er zijn een heleboel zogenaamde medicijnen tegen te snel klaarkomen, maar geen enkele werkt goed genoeg.

huisarts5Hoe komt dit? Het is eigenlijk heel simpel: medicatie lost het onderliggende probleem van premature ejaculatie in bijna alle gevallen niet op. Alleen als je een verstoring van bepaalde neurotransmitters hebt, kan medicatie helpen. Dit komt echter bij zeer weinig mannen voor.

Voor alle andere mannen is het een soort ‘pleister’. Het lijkt alsof het probleem opgelost is, maar als je de pleister weghaalt, zie je de wond nog steeds zitten. Hiermee bedoel ik dat het probleem terugkomt als je stopt met de medicatie.

Nu denk je misschien: maar ik kan toch ook gewoon medicijnen blijven slikken? Wanneer je van plan bent om duizenden euro’s aan medicatie uit te geven, kan dat zeker. Pillen tegen premature ejaculatie zijn namelijk ontzettend prijzig. Je komt zo aan €10,- per pil, of zelfs meer!

Daarnaast wil je deze pillen liever niet slikken; ze werken namelijk eigenlijk hetzelfde als antidepressiva. Ze zorgen voor meer serotonine in je brein, wat je minder depressief kan maken, maar wat ook kan helpen bij het tegenhouden van je zaadlozing.

Dit betekent echter wel dat je pillen slikt tegen depressies, terwijl je niet depressief bent! Bovendien gaan deze pillen gepaard met bepaalde bijwerkingen, waar je niet op zit te wachten. Een aantal van deze bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, en zelfs een lager libido. Dat schiet niet op! Ik raad je dus ten zeerste af om medicatie tegen premature ejaculatie te kopen.

Je kunt hier meer lezen over geneesmiddelen tegen vroegtijdig klaarkomen.

Behandeling 2: Klaarkomen uitstellen met pc-spieroefeningen

Wist je al dat je premature ejaculatie tegen kunt gaan, puur door te trainen? Dat lees je goed: het kan misschien niet met gewichtheffen, maar je kunt wel een andere spier trainen: de pc-spier. Deze spier ken je misschien niet van naam, maar je gebruikt hem bijna dagelijks – wanneer je je plas ophoudt.

Het trainen van je pc-spier kan bovendien helpen om je orgasme tegen te houden.

Deze spier trekt zich snel achter elkaar samen wanneer je klaarkomt. Hoe meer gespannen je de spier houdt, hoe eerder je klaarkomt. Door pc-spieroefeningen (ook wel Kegeloefeningen genoemd) uit te voeren, kun je jouw controle over deze spier versterken. Je hebt dan meer invloed over wanneer deze spier zich aanspant of ontspant.

Dat is heel belangrijk tijdens de seks! Je kunt je orgasme lang uitstellen door je pc-spier zo lang mogelijk ontspannen te laten. Pas op het laatste moment, wanneer je voelt dat je bijna klaarkomt, span je de spier hard aan. Je ‘duwt’ dan als het ware je orgasme terug, waardoor je het langer kunt volhouden.

huisarts6

Je kunt je pc-spier op de volgende manier trainen:

 1. Ontdek hoe je de spier aanspant door te proberen je plas tegen te houden
 2. Houd dit gevoel een paar seconden vast
 3. Ontspan de pc-spier weer
 4. Herhaal dit een aantal keer
 5. Dit is de basis van een pc-spieroefening!

Uiteraard is dit pas het begin van pc-spieroefeningen. Ik ga hier niet verder over deze training uitweiden. Je kunt er meer over lezen in het volgende artikel over je pc-spier trainen.

Behandeling 3: Verminder je stress en angst tijdens de seks

Je weet nu hoe belangrijk de psychische oorzaken van premature ejaculatie zijn. Bij de meeste mannen ligt zo’n oorzaak ten grondslag aan hun probleem. Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat kun je dan met die informatie? Moet je daarmee naar een psycholoog of een seksuoloog?

huisarts7Voordat ik verder ga, moet je een ding in je oren knopen: seks is geen prestatie! Het is geen pornofilm, het is geen wedstrijd; je hoeft het niet uren vol te houden. Het gaat erom dat jij en je partner aandacht aan elkaar besteden, elkaar laten genieten. Het heet niet voor niets ‘de liefde bedrijven’.

Ik snap heel goed dat je je onzeker kan voelen in bed, omdat je last hebt van vroegtijdig klaarkomen. Je kunt dat samen met je partner oplossen. Licht hem of haar dus in over je probleem; zeg dat je er iets aan wilt doen. Probeer vervolgens de volgende tips toe te passen:

 • Werk er samen met je partner aan om weer comfortabel te zijn tijdens seks;
 • Besteed tijd aan het voorspel;
 • Streel elkaars hele lichaam, zonder orgasme als doel te hebben;
 • Let op je ademhaling: houd deze zo constant mogelijk tijdens de seks;
 • Probeer vroegtijdig klaarkomen zo veel mogelijk uit je hoofd te zetten;
 • Verleg je focus op genieten: zowel voor jezelf als het laten genieten van je partner;
 • Ontspan! Seks hoort lekker en relaxed te zijn, niet iets om over te stressen

Behandeling 4: De start-stop- en knijpmethode

Als laatste noem ik twee technieken die je kunnen helpen om het klaarkomen uit te stellen. Dit zijn de start-stopmethode en de knijpmethode. Ze hebben hetzelfde principe, maar verschillen toch iets van elkaar. De overeenkomst?

Herken je ‘point of no return’ en houd je orgasme tegen vóórdat je dat punt bereikt.

Je ‘point of no return’ is het punt waarop een orgasme onvermijdelijk is. Wat je ook doet, je gaat hoe dan ook klaarkomen. De kunst is dus om dit punt te herkennen voordat je het hebt bereikt. Je kunt dan namelijk zo lang mogelijk doorgaan met seks, zonder klaar te komen.

huisarts8

Leer je point of no return herkennen door te masturberen. Let goed op alle sensaties die je in je penis voelt naarmate je de snelheid opbouwt. Probeer op tijd te stoppen, koel even af, en ga daarna weer verder. Pas dit toe tijdens de seks, en je hebt de start-stopmethode al onder de knie!

De knijpmethode werkt nog iets anders; hierbij gebruik je je duim en wijsvinger om in de penis te knijpen vlak voor je point of no return. Hiermee druk je als het ware je orgasme terug. Combineer deze twee technieken met de andere drie behandelingen, en je bent in no time af van je premature ejaculatie, zonder naar de huisarts te hoeven!

Ontdek de unieke aanpak om het 30 minuten langer uit te houden in bed

Ik heb een methode ontwikkeld waarin ik exacte stappen en specifieke instructies geef om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen en eindelijk te genieten van langdurige seks met je partner.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *