Wat is retrogade ejaculation en hoe voorkom je het?

Retrogade ejaculation is een zeldzame vorm van onvruchtbaarheid die zomaar eens de reden kan zijn dat jouw kinderwens niet uitkomt! Het is heel belangrijk om te weten of jij last hebt van retrograde ejaculation, ten eerste omdat het ervoor kan zorgen dat jij geen kinderen kunt krijgen en ten tweede omdat het een teken kan zijn van zenuwschade.

In dit artikel lees je daarom alles over retrogade ejaculation. Eerst lees je wat retrogade ejaculation is en wat de oorzaken van retrogade ejaculation zijn en vervolgens vertel ik je hoe je retrogade ejaculation kunt voorkomen.

Wat is retrogade ejaculation?

Retrogade ejaculation is een fertiliteitsstoornis, dat wil zeggen: onvruchtbaarheid. Hoewel retrogade ejaculation zeer zeldzaam is, is het wel heel naar. Het is namelijk onmogelijk om kinderen te krijgen als je last hebt van retrogade ejaculation.

Retrogade ejaculation betekent letterlijk: omgekeerde zaadlozing. Waar je normaalgesproken bij een zaadlozing sperma kwijtraakt, gaat het sperma bij jou naar binnen. Dit doet niet af aan het gevoel van je orgasme en is niet schadelijk, maar het maakt het onmogelijk om een kind te verwekken.

Je sperma wordt uit eindelijk gewoon met je urine je lichaam uitgewerkt. Je zult er dus helemaal geen last van hebben. Je merkt alleen dat je urine wat aan de troebele kant is na een orgasme.

Hoe wordt retrograde ejaculation gediagnostiseerd?

Om de diagnose van retrograde ejaculatie te stellen, moet kort na een orgasme een urineonderzoek worden gedaan. Vaak is aan de urine op zich al veel af te lezen, omdat de aanwezigheid van sperma het troebeler maakt dan gewoonlijk.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Opzettelijke retrograde ejaculation

Retrograde ejaculatie kan opzettelijk worden opgewekt door druk uit te oefenen op het perineum tijdens een orgasme. In sommige culturen wordt dit toegepast als alternatieve mannelijke anticonceptie. Dit is echter geen betrouwbare vorm van anticonceptie.

Taoïsten en sommige andere gebieden van alternatieve geneeskunde raadden opzettelijke retrograde ejaculatie vroeger aan als een manier om “de energie van het lichaam te behouden”.

Wat zijn de oorzaken van retrogade ejaculation?

Voordat we een oplossing bespreken, leg ik jullie de oorzaken van retrogade ejaculation uit. Retrogade ejaculation kan verschillende oorzaken hebben, en je leest hieronder alle mogelijke oorzaken van retrogade ejaculation.

Oorzaak nummer 1: medicatie

Medicatie heeft vaak bijwerkingen. Sommige medicatie kan als ongewenste bijwerking retrograde ejaculation veroorzaken. Dit komt doordat sommige medicatie invloed heeft op de spieren rond de urinewegen; deze kunnen verslappen. Ook kan medicatie bepaalde neurotransmitters in het lichaam verstoren.

Al deze medicijnen hebben over het algemeen tot gevolg dat de spieren rondom de prostaat en de blaas verzwakken. Hierdoor kunnen deze spieren zich niet hard genoeg aanspannen om het sperma richting de penis te sturen, in plaats van richting de blaas.

Een aantal medicijnen die retrograde ejaculation als bijwerking kunnen hebben zijn:

 • Terazosine (Cardura, gebruikt bij een vergrote prostaat)
 • Chloorpromazine (Thorazine), thioridazine (Mellaril) en risperidon (Ripserdal) – gebruikt bij een psychose
 • Tamsulosine (Flomax, gebruikt bij een vergrote prostaat)
 • Antidepressiva, vooral SSRI’s (zoals Prozac en Zoloft)
 • Medicijnen die gebruikt worden bij een verhoogde bloeddruk

Oorzaak nummer 2: suikerziekte

Diabetes kan een oorzaak zijn van retrograde ejaculatie. Dit kan optreden wanneer iemand lange tijd een te hoge bloedsuikerspiegel heeft, iets wat vaak voorkomt bij mensen die diabetes type-1 hebben. Wanneer dit lange tijd aanhoudt, kan dit retrograde ejaculatie als gevolg hebben.

Een hoge bloedsuikerspiegel kan namelijk op de lange termijn de zenuwen en bloedvaten rondom je genitaliën beschadigen. Hierdoor verzwakken ook de spieren in dit gebied. Deze spieren kunnen zich dan niet aanspannen tijdens het orgasme om te zorgen dat sperma richting de penis gaat. Het sperma komt dan in de blaas terecht.

Dit kan niet altijd opgelost worden door het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel met insuline. Het klopt dat een te hoge bloedsuikerspiegel ook voor retrograde ejaculatie kan zorgen, maar wanneer de zenuwen en spieren al te veel beschadigd zijn, heeft het geen zin meer om dit op te lossen door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Oorzaak nummer 3: operaties

Sommige operaties kunnen retrograde ejaculatie veroorzaken. Als er bij een operatie prostaatweefsel wordt verwijderd, kan dit bijvoorbeeld leiden tot beschadiging van de spieren die verantwoordelijk zijn voor een normale zaadlozing.

“Ongeveer 10 tot 15% van de mannen die deze operatie ondergaat, krijgt last van retrograde ejaculatie. Dat is een hele hoop!”

Bij een radicale prostatectomie wordt zelfs de gehele prostaat verwijderd. Dit kan nodig zijn bij onder andere prostaatkanker, wanneer het gezwel zich uitsluitend in de prostaat bevindt. Hierbij ligt het percentage mannen dat retrograde ejaculatie krijgt nog hoger. De kans op schade is dan namelijk veel hoger.

Ook de volgende operaties zijn een mogelijke oorzaak van retrograde ejaculatie:

 • Uitgebreide operaties aan het bekken, bijvoorbeeld om kanker in de prostaat of teelballen te bestrijden
 • Operaties aan bepaalde delen van de blaas
 • Bestraling van het bekken
 • Bepaalde operaties aan de onderste wervels of tussenwervelschijven van de wervelkolom
 • Het verwijderen van lymfeklieren in de buikholte

Oorzaak nummer 4: andere aandoeningen aan het zenuwstelsel

Retrograde ejaculation is een aandoening, maar kan ook een symptoom zijn. Verschillende aandoeningen die zenuwschade als gevolg hebben, kunnen een veroorzaker van retrograde ejaculatie zijn. Dit zijn vaak ernstige aandoeningen.

Onder andere MS kan al in de beginfase retrograde ejaculation veroorzaken. Door deze aandoening loop je namelijk zenuwschade op. Als dit rondom de blaas gebeurt, kan dit de spieren aantasten die moeten voorkomen dat er sperma in de blaas loopt.

Retrograde ejaculatie kan ook een gevolg zijn van de ziekte van Parkinson of een beschadiging van de wervelkolom.

Retrogade ejaculation voorkomen

Retrogade ejaculation is niet te voorspellen, en het is dus lastig om te voorkomen dat je hier last van krijgt. Bovendien merken mannen vaak pas dat ze te maken hebben met retrograde ejaculation op het moment dat ze er last van hebben.

Het enige wat je kunt doen om retrogade ejaculation te voorkomen, is daarom het voorkomen van schade aan de genitale spieren en het gebruik van de juiste medicatie. Ook dit is erg lastig; de schade aan de genitale spieren komt meestal van auto-immuunziektes. Deze kunnen niet voorkomen worden. Ook het gebruik van de juiste medicatie is geen makkelijke manier om te voorkomen dat je retrograde ejaculation krijgt. Soms heb je nou eenmaal medicatie nodig. De bijwerkingen die bepaalde medicatie op jou heeft, is niet te voorspellen.

Als je diabetes hebt, kan retrograde ejaculation wel worden voorkomen, namelijk door voldoende insuline te spuiten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Kan retrograde ejaculation worden voorkomen? Nee, in de meeste gevallen helaas niet. Gelukkig kan het wel worden opgelost. De rest van dit artikel zal worden besteed aan oplossingen voor retrograde ejaculation.

Oplossingen voor retrograde ejaculation

Retrograde ejaculation is niet schadelijk en hoeft dus niet altijd behandeld te worden. Je kunt retrograde ejaculation gewoon onbehandeld laten als jij geen kinderwens hebt, dan heb je je zaad immers niet nodig. Wel is het altijd slim om je te laten onderzoeken als je denkt dat je retrograde ejaculation hebt, omdat het een teken kan zijn van ernstige zenuwziekten.

Voor de mannen onder ons die wel een kinderwens hebben, heb ik hier een aantal oplossingen voor retrograde ejaculation:

Oplossing 1: alternatieve bevruchting

Bij retrograde ejaculation komt het sperma in de urine terecht. Je hebt dus nog wel zaadcellen waarmee je iemand kunt bevruchten. Normaalgesproken gaan zaadcellen dood in urine, maar hier is een oplossing voor.

In het geval van retrograde ejaculatie is het namelijk mogelijk om levende zaadcellen uit de urine te halen. Hiervoor dient eerst de zuurgraad van de urine verhoogd te worden met medicatie. Daarnaast kan de blaas worden gespoeld met zaadvriendelijke vloeistof. Deze vloeistof wordt met een kleine katheter ingebracht in de blaas.

Vervolgens kunnen de levende zaadcellen uit de urine gevist worden om gebruikt te worden voor de bevruchting. Dit kan op een aantal manieren. Deze manieren worden meestal in een bepaalde volgorde geprobeerd omdat de intensiteit verschilt. De eerste methode is intra-uteriene inseminatie. Als dit niet werkt, wordt in-vitro fertilisatie geprobeerd. Werkt dit ook niet? Dan wordt intra-cytoplasmische inseminatie uitgevoerd.

Intra-uteriene inseminatie

Door middel van bloed- of urineonderzoek wordt bij de vrouw gemeten wanneer de LH-piek (de verhoogde waarde van het luteïniserend hormoon, dat de aanzet geeft tot een eisprong) optreedt. Op het vruchtbaarste moment van de cyclus wordt het zaad geïnsemineerd in de holte van de baarmoeder (uterus). Het moet daarna zelf de eileiders zien te bereiken, alwaar de bevruchting plaatsvindt.

Het sperma moet eerder die dag door de man zijn ingeleverd bij het laboratorium, waar het wordt gefilterd. Hierbij worden de (goede) zaadcellen uit het sperma gefilterd; alleen deze zaadcellen worden ingebracht.

In-vitro fertilisatie

De letterlijke vertaling van in-vitro fertilisatie (IVF) is: ‘in-glas-bevruchting’. In Nederland wordt deze methode ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Om bevruchting te laten plaatsvinden, worden in het fertiliteitslaboratorium eicellen samengebracht met zaadcellen.

Intra-cytoplasmische sperma-injectie

Met de microscoop wordt eerst een geschikte zaadcel gevonden, die dan wordt opgezogen in een fijne glazen pipet en nadien door de buitenste laag van de eicel tot in de eicel zelf wordt geïnjecteerd.

Normaalgesproken strijden meerdere zaadcellen bij de eicel voor de bevruchting. De cel die het eerste door de wand van de eicel dringt, wint de hoofdprijs. De wand van de eicel is hard en het duurt wel even voordat een zaadcel zich daardoorheen heeft gedrongen. In het geval van intra-cytoplasmische sperma-injectie wordt het makkelijker gemaakt doordat er één goede zaadcel wordt uitgekozen die vervolgens geen werk hoeft te doen om de eicel binnen te dringen.

Oplossing 2: wissel van medicatie

Wanneer jouw retrograde ejaculatie wordt veroorzaakt door medicatie, kun je op zoek gaan naar andere medicatie. Het is immers waarschijnlijk geen optie om te stoppen met je medicatie, omdat deze medicijnen belangrijk zijn bij het behandelen van een andere aandoening. Als je deze medicatie alleen maar tijdelijk slikt, kun je ook gewoon wachten tot de behandeling over is.

Bij de meeste mannen verdwijnt retrograde ejaculation namelijk als ze stoppen met de medicatie, of overstappen op een ander medicijn. Het is echter niet verstandig om deze beslissing helemaal zelf te nemen.

Overleg daarom goed met je huisarts over de medicatie die jij nodig hebt en of hier een alternatief voor is. De dokter zal op de hoogte zijn van wat retrograde ejaculation is en zal je verder kunnen helpen. Hij of zij kan je advies geven over een alternatief medicijn, of eventueel het stoppen met medicatie. Gelukkig zijn er voor de meeste aandoeningen meerdere medicijnen beschikbaar.

Oplossing 3: medicatie tegen zenuwschade

Als jij MS of diabetes hebt, of een operatie hebt gehad die zenuwschade in de genitale regio kan hebben veroorzaakt, is de kans groot dat de oorzaak van retrograde ejaculation bij jou zenuwschade is. Hier kun je niet zomaar iets aan doen, maar het kan gelukkig wel behandeld worden. Helaas kan alleen lichte zenuwschade behandeld worden met medicatie. Ernstige zenuwschade is bijna onmogelijk te behandelen.

Ook in dit geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, die je waarschijnlijk zal doorverwijzen naar een uroloog.

“Een uroloog is een specialist op het gebied van de urologie: de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de behandeling van problemen aan de nieren, urinewegen en mannelijke geslachtsorganen.”

De kans is groot dat de uroloog jou dan medicatie zal voorschrijven om deze zenuwschade te behandelen. Dit zal waarschijnlijk de retrogade ejaculation oplossen. De medicijnen die je moet innemen, werken tijdelijk en hebben een inwerkingstijd. De meeste medicijnen zul je één a twee uur voor de seks in moeten nemen, zodat ze werken op het moment dat jij klaarkomt.

Hoogstwaarschijnlijk zal de arts je één van deze medicijnen voorschrijven als lichte zenuwschade de oorzaak is van jouw retrograde ejaculation:

 • Imipramine (Tofranil)
 • Midodrine
 • Chlorpheniramine en brompheniramine
 • Ephedine, pseudoephedrine en phenylephrine

Oplossing 4: houd je bloedsuikers in de gaten

Zeker de mensen met diabetes type-1 moeten goed opletten dat ze niet langdurig een te hoge bloedsuikerspiegel hebben. Maar ook als jij geen diabetes hebt, kun je dit ontwikkelen door ongezond te eten, of simpelweg door ouder te worden. Je krijgt dan diabetes type-2. Bij diabetes type-2 zijn de bloedsuikerspiegelschommelingen vaak minder heftig, maar de kans op een hoge bloedsuikerspiegel is wel groter dan de kans op een lage bloedsuikerspiegel.

Helaas kan retrograde ejaculation vaak niet meer opgelost worden op het moment dat je hoge bloedsuikerspiegel de oorzaak is, de zenuwschade is dan al gedaan.

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *