7 Nadelen van Sertraline Gebruiken Bij Te Snel Klaarkomen

Nee, hè, dat heb jij weer. Heb je het ein-de-lijk zover geschopt dat je die ene persoon in jouw armen hebt, in jouw bed, faalt jouw onderstel je. Onmiddellijk slaan de angst en onzekerheid toe. Wat als je partner nu denkt dat er iets mis met jou is, wil hij/zij dan nog wel bij jou blijven? Of – nog bijna erger – wat als je partner denkt dat het aan hém/háár ligt, en hij/zij hier hartstikke onzeker van wordt?

Oké, allereerst vallen deze scenario’s te voorkomen door een goede communicatie. Zo weten jullie van elkaar waar jullie staan in deze situatie. Daarnaast bestaan er ook genoeg oplossingen voor te snel klaarkomen; jij hebt genoeg opties om je erectieproblemen te verhelpen. Eén daarvan is sertraline, en daar ben jij wel nieuwsgierig naar. Maar hoe goed is dit middel echt voor jou?

Te snel klaarkomen, hoe komt dat toch?

Toegegeven, wanneer je last hebt van erectieproblemen, sta je bepaald niet te popelen om dit aan de grote klok te hangen. Het is immers wat iedere man – groot, klein, dik, dun – geacht wordt in ieder geval te kunnen. Als het jou dus niet lukt om normaal klaar te komen, voel je misschien toch enigszins alsof je gefaald hebt als man.

Maar dat is grote onzin. Jij bent mans zat, of je nu wel of niet langere tijd een erectie behouden. Daarbij kun je er doorgaans zelf helemaal niets aan doen dat je problemen hebt om langere tijd een erectie te behouden. De oorzaken van te snel klaarkomen liggen vaak buiten jouw directe controle. Neem maar eens een kijkje naar de volgende fysieke en psychische oorzaken van te snel klaarkomen.

Ten eerste moet je echter weten dat vroegtijdig klaarkomen onderverdeeld kan worden in twee vormen:

 • Primair vroegtijdig klaarkomen (altijd al last gehad)
 • Secundair vroegtijdig klaarkomen (pas later optredend)

In het geval dat jij jouw erectieproblemen verkregen hebt, kunnen deze zijn veroorzaakt door zowel fysieke als psychische factoren. Primair vroegtijdig klaarkomen wordt doorgaans enkel veroorzaakt door psychische factoren.

Fysieke oorzaken van te snel klaarkomen

Onder fysieke oorzaken van te snel klaarkomen vallen medische aandoeningen, zoals:

 • Te weinig actieve schildklier – Hierdoor worden te weinig van bepaalde hormonen geproduceerd, waardoor je symptomen als depressie, gewichtstoename, vermoeidheid en verminderde zin in seks kunt ervaren.
 • Suikerziekte – Als de bloedsuikerspiegel niet voldoende onder controle gehouden wordt, kan je diabetes ontwikkelen. Dit zorgt er vervolgens voor dat er schade aangebracht wordt aan de zenuwen die de seksuele opwinding en respons regelen. Deze regelen op hun beurt weer de bloedtoevoer en seksuele activiteit.
 • Hoge bloeddruk (hypertensie) – Dit kan ervoor zorgen dat slagaderen beschadigd raken, die bloed toevoeren naar de penis. En minder bloedtoevoer zorgt voor moeite met het verkrijgen en behouden van een erectie.
 • Multipele sclerose – Hierbij is de laag rond de zenuwvezels (myeline) beschadigd, waardoor boodschappen van de hersenen naar het lichaam afgeremd worden. Dit kan leiden tot spierverslapping en seksuele problemen (geen tot zwakke erectie en minder gevoel in de penis).
 • Prostaatziekte – Bij deze aandoening is de prostaat zodanig vergroot, dat er druk wordt toegepast op de urinebuis. Hierdoor kunnen erectieproblemen ontstaan.

Maar naast deze aandoeningen, kunnen ook factoren in je levensstijl bijdragen aan het ontwikkelen van jouw erectieproblemen (te snel klaarkomen), waaronder overmatig alcohol- en drugsgebruik. Ook deze werken in op jouw fysiek. Tot slot kunnen medicijnen als antidepressiva veroorzaker zijn van vroegtijdig klaarkomen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Psychische oorzaken van te snel klaarkomen

Te snel klaarkomen kan dus veroorzaakt door een van de eerdergenoemde fysieke factoren, maar in vele gevallen ligt een psychische factor ten grondslag hieraan. Sommige mannen ontwikkelen vroegtijdig klaarkomen door een combinatie van beide.

Onder psychische oorzaken worden onder andere verstaan:

 • Strenge opvoeding – Als je als kind hebt aangeleerd dat seks enkel voor voortplanting is, niet voor plezier of dat het zelfs een zonde is om seks te hebben, ga je seks bekijken met een gevoel van angst en vrees. Hierdoor kun je erectieproblemen ontwikkelen.
 • Seksuele onervarenheid – Juist als je nog weinig seksuele ervaring hebt, ga je veel druk op jezelf leggen om te presteren. Falen om een erectie te krijgen en te behouden, zie jij als het falen als man.
 • Eerdere seksuele ervaringen – Denk maar aan die keren dat jij graag wilde masturberen, maar je bang was dat je moeder ieder moment je kamer in kon lopen. Hierdoor wilde je zo snel mogelijk klaarkomen, uit angst om ontdekt te worden. Zo ben je ‘geconditioneerd’ om steeds snel te climaxen. Het kan lastig zijn om deze gewoonte te doorbreken.
 • Traumatische achtergrond/gebeurtenis – Heftige voorbeelden: vroeger seksueel misbruik of verkrachting. Dit kan resulteren in permanente seksuele problemen als vroegtijdig klaarkomen.
 • Stress – Als je lichaam langtijdig blootgesteld wordt aan stressvolle gebeurtenissen (zelfs publiekelijk spreken), kunnen er gezondheidsproblemen als vroegtijdig klaarkomen optreden.
 • Depressie – Deze mentale aandoening kan het optreden van symptomen als verstoorde slaappatronen en gebrek aan motivatie teweegbrengen, maar ook een afgenomen zin in seks (libido). Dit kan erectieproblemen tot gevolg hebben.

Hiernaast kan bepaald gedrag ook vroegtijdig klaarkomen veroorzaken. Denk aan:

 • Slechte communicatie met de partner
 • Onderhuidse spanningen
 • Prestatieangst

Extra feitjes over te snel klaarkomen

Voel jij je nog steeds niet helemaal prettig over het feit dat jij problemen hebt om langere tijd een erectie te behouden? Lees dan eens de volgende weetjes over te snel klaarkomen. Wellicht verlichten deze jouw angsten en onzekerheden over je erectieproblemen.

 1. Je bent niet alleen. Bijna 30 procent van alle mannen hebben ten minste ergens in hun leven problemen ervaren met vroegtijdig klaarkomen. Dit geldt zelfs voor mannen die gezond zijn en een goed seksleven hebben.
 2. Het is niet beperkt tot een bepaalde leeftijd. Hoewel het vaker voorkomt bij oudere mannen, kunnen jongens van 18 (of jonger) vaak ook te snel klaarkomen.
 3. Het kan ook voorkomen bij vrouwen. Hoewel hier nog niet veel onderzoek naar gedaan is, blijkt dat vrouwen ook te snel kunnen climaxen. Dit kan onder andere komen door zorgen en angsten.
 4. Masturberen telt ook. Misschien had je hier niet bij stilgestaan, maar te snel klaarkomen kan ook voorkomen wanneer je masturbeert, niet alleen tijdens de seks (met een partner).
 5. Je kunt jezelf trainen met oefeningen. Gelukkig zou je jouw erectieproblemen onder controle kunnen houden door oefeningen te doen waarbij je jouw spierbeheersing traint. Leren om je lichaam en geest samen te laten werken, zou kunnen helpen bij het managen van te vroeg klaarkomen.

Te snel klaarkomen behandelen met sertraline

Je zou jezelf dus kunnen behandelen door middel van het doen van oefeningen. Maar je kunt ook kiezen voor een medische behandeling. Een mogelijkheid daarvan is het gebruiken van sertraline.

Sertraline behoort tot een medicatieklasse die bekendstaat als selective serotonine reuptakers inhibitors (SSRI’s). Deze worden gebruikt voor de behandeling van onder andere:

 • Depressie
 • Paniekstoornis
 • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)

De werking van sertraline is als volgt. Sertraline speelt in op de balans van chemicaliën in het brein. Het verhoogt het niveau van een neurotransmitter (‘chemische boodschapper’ binnen het brein) genaamd serotonine in de hersenen. Verhoogde serotoninelevels dragen bij aan het verbeteren van de stemming, het verminderen van paniekaanvallen en het behandelen van OCS.

Het kan tot 4 weken na de behandeling duren voordat je een volledig respons ervaart op de medicatie.

Je zou wel eerder al enkele verbeteringen kunnen opmerken.

Sertraline bestaat in tabletvorm en is enkel op recept te koop, hoewel sommige online drogisterijen het zonder recept verkopen. Sertraline is verkrijgbaar in de volgende doseringen: 25, 50 en 100 milligram.

Even ter verduidelijking: Voor depressie en OCS wordt een dagelijkse dosering van 50 milligram tot 200 milligram voorgeschreven. Dit hoor je in te nemen met (avond)eten. Voor een paniekstoornis geldt een dagelijkse voorgeschreven dosering van 25 milligram tot 200 milligram. Het kan echter zo zijn dat je dokter je eerst een lagere dosering voorschrijft, en deze geleidelijk aan verhoogt.

Het effect van sertraline op vroegtijdig klaarkomen

Naast het behandelen van depressie, een paniekstoornis en OCS, kan sertraline ook gebruikt worden als behandeling voor vroegtijdig klaarkomen.

Middels verscheidene onderzoeken is gekeken naar de werking en effectiviteit van sertraline als behandelmethode voor te snel klaarkomen. Uit deze studies kan (voorzichtig) de conclusie getrokken worden dat sertraline inderdaad een nuttige behandeling lijkt te zijn voor vroegtijdige ejaculatie.

Eigenlijk werkt het net als bij een depressie, paniekstoornis en OCS.

Sertraline fungeert als behandeling voor vroegtijdig klaarkomen, door de serotoninelevels in het brein aan te passen.

Bij mannen die erectieproblemen ondervinden, blijkt serotonine namelijk minder actief te zijn in het gedeelte van het brein dat klaarkomen aanstuurt. Sertraline verhoogt de serotoninelevels, en zorgt er zodoende dus voor dat jij gedurende langere tijd jouw erectie behoudt en het klaarkomen uitstelt.

De tabletten neem je in eerste instantie alleen in indien nodig, 2 tot 12 uur voordat je seks hebt. Pas als dat niet blijkt te werken, neem je ze net als bij depressie, een paniekstoornis en OCS dagelijks in. Dan kan het wel langer duren (3 of meer weken) voordat je verbeteringen opmerkt.

Ernstige nadelen van het gebruik van sertraline bij te snel klaarkomen

Ondanks het feit dat sertraline als de ideale oplossing klinkt voor te snel klaarkomen, schuilen er echter nog een aantal addertjes onder het gras. Aan het gebruik van sertraline zitten namelijk een aantal ernstige nadelen verbonden.

Nadeel #1: Suïcidaal gedrag

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: sertraline is een SSRI, en SSRI’s kunnen de ontwikkeling van suïcidale gedachten en gedrag bevorderen. Dit kan zowel bij tieners en jongvolwassenen die lijden aan depressie of een andere psychiatrische stoornis, voorkomen. Dat is een probleem, want veel tieners en jongeren ervaren faalangst door vroegtijdig klaarkomen.

Nadeel #2: Serotoninesyndroom

Gebruik jij naast sertraline een andere vorm van medicatie die eveneens de serotonineproductie stimuleert? Dan loop je een verhoogde kans op de volgende levensgevaarlijke scenario’s:

 • Coma
 • Onrust/agitatie
 • Veranderingen in bloeddruk en hartslag
 • Hallucinaties
 • Overgeven
 • Verlies van coördinatie

Nadeel #3: Seksuele stoornissen

Terwijl jij vrolijk aanneemt dat je door het slikken van sertralinetabletten jouw erectieproblemen aanpakt, kunnen juist die tabletten zorgen voor problemen op seksueel vlak. SSRI’s kunnen namelijk een aantal seksuele stoornissen veroorzaken, waaronder:

 • Anorgasmie (het onvermogen om tot een orgasme te komen)
 • Erectiestoornissen (wel erg contraproductief dus)
 • Gevoelloosheid van de genitaliën
 • Verminderd libido (zin in seks)
 • Seksuele anhedonie (geen plezier meer kunnen halen uit seks)
 • Geen plezier ervaren tijdens een orgasme

Zelfs als je gestopt bent met het nemen van sertraline, zouden deze symptomen nog aan kunnen blijven houden. Daarnaast zou sertraline mogelijk ook de kwaliteit van je sperma kunnen verslechteren. Genoeg redenen om er niet aan te beginnen dus!

Nadeel #4: Discontinuatiesyndroom

Denk jij na het ervaren van de bijwerkingen van sertraline dat je liever toch wilt stoppen, dan kan je het jezelf juist alsnog veel lastiger maken. Je moet jouw gebruik van sertraline een aantal weken lang laten afbouwen. Op deze manier houd je de ontwenningsverschijnselen tot een minimum. Voorbeelden van deze verschijnselen zijn:

 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Rillingen
 • Hoofdpijn
 • Pijn in het lichaam
 • Paresthesieën (stoornis in de sensaties van het gevoel)
 • Elektrische, schokachtige sensaties
 • Slapeloosheid

Nadeel #5: Weinig natrium (zout)

Als je sertraline gebruikt, loop je mogelijk een groter risico om het ‘weinig natrium’-probleem te ervaren. Symptomen hiervan zijn:

 • Hoofdpijn
 • Moeite met concentratie en geheugen
 • Verwardheid
 • Instabiliteit
 • Zwakheid

Nadeel #6: Gewichtstoename

Krijg jij van je huisarts medicatie voor je ene probleem (te snel klaarkomen) voorgeschreven, doet een ander probleem alweer zijn intrede, als gevolg van je medicatiegebruik – overgewicht. Overgewicht zorgt er vervolgens voor dat je een verhoogd risico loopt om diabetes te ontwikkelen.

Zit deze aandoening nog vers in je geheugen, dan is dat omdat hij eerder al genoemd werd – als veroorzaker van te snel klaarkomen.

Nadeel #7: Verlengde erectie

Oké, dat is toch wat je wilde, je erectie gedurende langere tijd behouden en klaarkomen uitstellen? Dat klopt. Maar er is een punt waarop zelfs een verlengde erectie niet bepaald gewenst is. Het komt dan wel niet vaak voor, maar is dit bij jou het geval, en zijn jouw erecties wel érg lang, stop dan met sertraline en ga langs je dokter.

Alternatieve behandelingen van te snel klaarkomen

Al met al valt dus te stellen dat sertraline lang niet zo’n wondermiddel is als het in eerste instantie leek te zijn. Zakt de moed jou nu in de schoenen? Nergens voor nodig! Op onze site vind je namelijk nog veel meer andere mogelijke behandelmethoden voor vroegtijdig klaarkomen. Voorbeelden:

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *