Vragen over middelen en medicijnen bij vroegtijdige zaadlozing van Henriette Schoones
Henriette Schoones is nu ruim 20 jaar werkzaam als relatietherapeut en seksuoloog NVVS in haar eigen praktijk in Tiel.
Haar experise op het gebied van relaties en seksuologie wordt regelmatig gevraagd door tijdschriften, radio en TV.
In dit artikel geeft zij antwoord op 3 belangrijke vragen omtrent middelen en medicijngebruik.
Hoe kijkt een ervaren seksuoloog aan tegen het gebruik van medicijnen voor het bestrijden van vroegtijdige zaadlozing?
Mijn ervaring is dat de beste resultaten worden bereikt door een combinatie van medicijnen en psychologische/gedragstherapeutische interventies.
Ook het betrekken van de partner bij de behandeling kan effectief zijn. Het is belangrijk hoe de partner tegen medicijngebruik aankijkt en hoeveel last de partner heeft van de voortijdige zaadlozing.
Het medicijngebruik kan je wel uit de vicieuze cirkel helpen. Bij de bepaling van gebruik van medicijnen bij voortijdige zaadlozing is goede diagnostiek belangrijk omdat soms ook minder last van het probleem kan worden ervaren door het aanleren van technieken, adviezen, partnergesprekken en psycho-educatie. Geruststelling kan ook al helpen.
Ik hoor goede resultaten van de middelen Dapoxetine en Paroxetine. Soms hebben mannen te hoge verwachtingen van het gebruik van middelen. Bij Dapoxetine wordt de toename van de duur gemiddeld 3 tot 4 minuten verlengd.
Van cliënten hoor ik als bijwerking regelmatig misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en dunne ontlasting. Bij Paroxetine is het afhankelijk of je het medicijn dagelijks slikt of on-demand (op verzoek). Bij dagelijks gebruik kan de toename van de duur gemiddeld 10 minuten verlengd worden. Maar kan als bijwerking weer minder zin in seks en erectie problemen tot gevolg hebben.
Naast de bijwerkingen van medicijnen is het nadeel van medicijnen dat de seks niet spontaan is. Je moet 2 uur tot 3 uur vóór de seksuele activiteit de pil moet innemen. Regelmatig zie ik mannen in mijn praktijk die om die reden van de medicijnen af willen. Ze willen andere technieken leren om meer controle te leren krijgen over de zaadlozing.
De meeste mannen die in mijn praktijk komen hebben schaamte over hun snelle zaadlozing en ontwikkelen vaak faalangst waardoor ze in een vicieuze cirkel terecht komen, hierdoor kan de spanning toenemen en het probleem erger worden. Verder hebben ze vaak veel last van negatieve gevolgen zoals ergernis, spanningen in de relatie, frustratie en vermijding van seksuele intimiteit. Hiervoor helpen de medicijnen niet en is een meer psychologische behandeling aan te raden.
Mijn ervaring is dat psychologische interventies nuttig kunnen zijn. Deze zijn gericht op de toename van het zelfvertrouwen m.b.t. zijn seksueel functioneren, soms ook op het algehele zelfvertrouwen, een vermindering van faalangst, toename in communicatie met de partner, en op een oplossing van persoonlijke problemen, die vooraf zijn gegaan en in stand worden gehouden aan dit probleem.
Hoe kijkt een ervaren seksuoloog aan tegen het gebruik van middelen, bijvoorbeeld zalf?
Dat is afhankelijk hoe men hier tegenover staat.
Over het gebruik van lidocaïne zalf, gel of spray hoor ik wisselende geluiden maar zijn over het algemeen matig effectief in het vertragen van de zaadlozing. Het is ook een gedoe. Je moet ongeveer tien minuten voor de seksuele activiteit de zalf insmeren en je kunt daarmee ook de partner van binnen verdoven. Soms adviseer ik een verdovende zalf in combinatie met een Performa condoom. De penis wordt ongevoeliger zodat je er minder aan beleeft. Het kan huidirritatie geven en leiden tot erectie problemen omdat de opwinding minder ervaren kan worden.
Wat is het moment dat mensen hieraan kunnen denken?
Dat is afhankelijk van de hulpvraag , wensen en verwachtingen.
Als seksuoloog kun je al veel doen door het seksuele script te veranderen . De negatieve gevolgen van de klacht weg te nemen. Een positievere beleving van het seksueel functioneren en de seksuele relatie te bewerkstelligen.