Erectieproblemen Oplossen: 15 Oorzaken + 5 Effectieve Tips

Bij een erectieprobleem krijgt een man geen erectie of heeft hij een terugkerend onvermogen om een erectie te krijgen die voldoende is voor seksuele activiteit.

Een benaming voor een erectieprobleem is een erectiele disfunctie. Erectieproblemen horen bij de grootste seksuele issues voor mannen.

Ze tasten het gevoel van ‘man zijn’ aan en gaan vaak gepaard met schaamte, frustratie en teleurstelling. Erectieproblemen zijn te onderscheiden in drie soorten: de penis wordt niet stijf, de penis wordt stijver, maar niet stijf genoeg voor penetratie of de erectie verslapt tijdens geslachtsgemeenschap.

Oorzaken van erectieproblemen lopen ver uiteen. Een soa, oftewel een geslachtsziekte, een vergrote prostaat of stress kunnen oorzaken zijn van erectiestoornissen.

De gevolgen van erectieproblemen zijn vaak schaamte bij de man en onbegrip bij de partner, waardoor relatieproblemen ontstaan. Erg vervelend. Testen of je een erectiestoornis hebt?

Zelftest

Er is een vrij simpele methode om te bepalen of het onvermogen tot een erectie lichamelijk en/of psychisch is. Dit kun je herleiden door de spontane erectie die vaak bij veel mannen ’s morgens optreedt, oftewel de zogenaamde ochtenderectie. Is de man impotent en heeft hij ’s morgens bij het ontwaken soms een erectie, dan is de oorzaak niet fysiek, maar psychisch. Impotentie komt namelijk zelden voor door uitsluitend een laag testosteron-gehalte (het mannelijk geslachtshormoon).

Een andere manier om te testen of je erectieproblemen hebt, is het beantwoorden van een aantal vragen. Hierdoor wordt bepaald welk erectieprobleem een man heeft en de mate hiervan. De testen vind je online. De vragen op een rij:

 • Hoe sterk zou je het vertrouwen noemen dat je de afgelopen 4 weken had om een erectie te kunnen krijgen of te behouden?
 • Hoe vaak is het afgelopen 4 weken voorgekomen dat, terwijl je een erectie had door seksuele stimulatie, jouw penis stijf genoeg was om te penetreren (binnen te gaan)?
 • Hoe vaak kon je de afgelopen 4 weken tijdens de geslachtsgemeenschap jouw erectie behouden, nadat je bij jouw partner had gepenetreerd (binnengegaan)?
 • Hoe moeilijk was het de afgelopen 4 weken om tijdens de geslachtsgemeenschap jouw erectie te behouden tot de geslachtsdaad voltooid was?
 • Hoe vaak was het de afgelopen 4 weken bevredigend voor je wanneer je probeerde geslachtsgemeenschap te hebben?

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

15 oorzaken van erectieproblemen op een rij

Zoals eerder vermeld in deze blog, kunnen erectieproblemen zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben, of een combinatie van deze twee.

Voordat we verder gaan is het belangrijk dat je eerst deze korte video bekijkt:

Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet.

#1 Psychische oorzaak

Welke soort erectiestoornis je ook hebt, psychische oorzaken zijn vaak de grootste boosdoeners bij erectieproblemen. Voorbeelden van psychische oorzaken zijn negatieve gedachten (over jezelf), depressieve gevoelens of stress. Bij psychische oorzaken ben je vaak onzeker over jezelf en staat je hoofd niet bij seks. Ook raakt hierdoor het dopamine-gehalte uit balans in de hersenen. De stof dopamine verhoogt nu juist het libido bij mannen, waardoor je zin krijgt in seks. Hoge verwachtingen, druk of zelfs angst om geen erectie te krijgen tijdens de seks kunnen ook verlammend werken. De man kan hierdoor blokkeren en hierdoor ook de erectie.

#2 Laag of hoog?

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Een laag testosterongehalte kan erectieproblemen veroorzaken. Echter, een laag testosteron gehalte is vaak niet uitsluitend de oorzaak van impotentie. Het verband tussen een laag testosterongehalte en erectieproblemen is namelijk complex en nog niet volledig bewezen. Vaak gaan een laag testosterongehalte en impotentie samen met andere oorzaken, zoals een gereduceerde bloedstroom vanuit de penis door chronische condities, waaronder een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of verharding van slagaders.

#3 Laat je checken

Zoals al eerder vermeld, kan een soa ook de oorzaak zijn van een erectieprobleem. Veelvoorkomende symptomen van soa’s zijn: (meer) afscheiding, uitwendige wratjes, blaasjes of ontstekingen. Soa’s kunnen ook sluimeren, waardoor je niet merkt dat je een soa hebt. Heb jij of heeft jouw partner verschijnselen van een soa? Laat jullie dan beiden testen, zodat jullie zeker weten dat er geen soa in het spel is.

#4 Ontslagen uit het ziekenhuis. Gefeliciteerd?

Erectieproblemen treden veelal op na operaties waarbij zenuwen en bloedcellen dichtbij de penis worden beschadigd. Zo is de behandeling van prostaatkanker met medicijnen, bestraling of een operatie een veelvoorkomend voorbeeld. De schade kan zelfs onherstelbaar zijn, waardoor een man geen erectie of erectiestoornissen kan krijgen. Impotentie kan daarentegen ook tijdelijk van aard zijn. Zo kunnen erectieproblemen ook na 6 tot 18 maanden weer overgaan.

#5 Lichamelijke klachten

Indien een erectie uitblijft, is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk een fysiek probleem. Door psychische problemen is het namelijk nog mogelijk om een erectie te krijgen. Dit kan door middel van lichamelijke stimulatie, zoals strelen, wrijven of aftrekken. Op deze lichamelijke stimulaties reageert de penis. Het meest voor de hand liggende fysieke knelpunt voor het krijgen van een erectie is de zenuwbaan.

De plexus sacralis is de groep van aftakkingen van het zenuwstelsel. Deze aftakkingen zijn zenuwuiteinden en bevinden zich in de buurt van de penis. Als deze zenuwen niet goed functioneren, door bijvoorbeeld beschadiging door een ongeluk, een operatie of bestraling, zijn de zenuwen niet in staat om signalen door te geven aan het zenuwstelsel. Zonder deze signalen geeft het lichaam geen seintjes meer af voor de processen die nodig zijn om een erectie tot stand te laten komen. Zelfs bij stimulatie blijft de erectie dan geheel uit. Doordat het stikstofoxide-niveau dankzij deze situatie niet wordt verhoogd, verwijden de bloedvaten zich niet in de penis. Er kan hierdoor niet meer bloed in de penis stromen en dit is nodig om de zwellichamen op te laten zwellen voor een erectie. Andere lichamelijke klachten bij erectieproblemen zijn een hoge bloeddruk of vernauwde bloedvaten, waardoor het bloed onvoldoende in de zwellichamen loopt.

#6 Alles is nieuw

Een nieuwe liefde is spannend. Je leert elkaar net kennen. De eerste keer in bed is ook nieuw, waarbij jullie jezelf bloot geven aan elkaar. De opwinding tijdens de eerste keer en de hoge verwachtingen hiervan (zowel bij jouzelf als bij jouw partner) kunnen extra spanning geven tussen de lakens. De extra druk of spanning die de man voelt kan invloed hebben op de erectie, waardoor deze niet of moeilijk tot stand komt.

#7 Het lukt niet…

Ook faalangst is een veelvoorkomende oorzaak rondom erectieproblemen. De angst om te falen creëert in het algemeen spanning in je leven. Indien een man faalangst heeft om geen erectie te kunnen krijgen, kan hij ‘lam slaan’. Door deze reactie kan het voorkomen dat hij geen of moeilijk een erectie krijgt.

#8 Fietsen gezond?

fietsen

Nederlandse mannen fietsen veel. Ook wielrennen is een populaire sport onder Nederlandse mannen. Een mooie manier om te bewegen. Echter kunnen fietsen en wielrennen problemen veroorzaken rondom het krijgen van een erectie. Het fietszadel oefent namelijk veel druk uit op het perineum. Dit gebied tussen de anus en de scrotum bevat aderen en zenuwen die van belang zijn voor de seksuele opwinding. Tijdens het fietsen wordt het perineum door het zadel (langdurig) bekneld. Dit kan invloed hebben op de bloedtoevoer in de bloedvaten naar de penis toe, wat kan leiden tot erectieproblemen.

 #9 De gevolgen van bloeddruk

Een hoge of lage bloeddruk kunnen oorzaken zijn voor erectieproblemen. Medicijnen die geslikt worden voor een hoge of lage bloeddruk hebben invloed op erectieproblemen bij mannen. Vooral medicijnen voor een hoge bloeddruk kunnen problemen ‘down under’ geven. Echter, een hoge bloeddruk kan zelf ook erectiestoornissen veroorzaken. Zo heeft 43 procent van de mannen met een te hoge bloeddruk soms of vaker last van erectiestoornissen.

#10 Suikerziekte

Mannen met suikerziekte, ook wel diabetes genoemd, hebben een verhoogde kans op erectieproblemen. Ongeveer 50 procent van de mannen met diabetes krijgt op een gegeven moment te maken met erectieproblemen. Hierbij moet vermeld worden dat erectiestoornissen bij mannen boven de vijftig jaar in het algemeen vaker voorkomen. Diabetes veroorzaakt een verslechterde doorbloeding van de kleine bloedvaten, waardoor erectieproblemen bij mannen kunnen ontstaan. De behandeling van erectieproblemen kan door middel van bloedvatverwijderende injecties of een zogenaamde ‘erectiepil’.

#11 Roken

Roken vergroot de kans op erectieproblemen bij mannen. Roken beschadigt namelijk bloedvaten en vermindert de bloeddoorstroming naar de penis. Mannen met aderverkalking en tevens roken, zijn extra kwetsbaar voor erectiestoornissen.

#12 Blaasontsteking

Blaasontsteking kan ook een oorzaak zijn van erectieproblemen. De blaas is namelijk de opslagplaats voor de urine en ligt onder in de buik bij de mens. De urine komt via de urinebuis (urethra) naar buiten. Bij blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas, of in sommige gevallen de urinebuis, ontstoken. Plassen met blaasontsteking is daardoor pijnlijk en kan een branderig gevoel geven. Doordat de urethra in de penis ligt, is de penis extra gevoelig of zelfs pijnlijk tijdens blaasontsteking. Seksuele gevoelens zijn hierdoor minder aanwezig bij mannen. Ook het krijgen een erectie is vaak onplezierig.

#13 Hernia

Erectieproblemen worden ook wel door een hernia veroorzaakt. Bij een hernia puilt de geleiachtige kern van een tussenwervelschijf uit, die vervolgens op een rugzenuw drukt. De druk op de zenuw kan uitstralen naar de zenuwen bij het gebied rondom de anus. Juist een goed functionerend zenuwstelsel in dit gebied is cruciaal voor het krijgen van een erectie.

#14 Stress

Stress en erectieproblemen zijn ook met elkaar verbonden. Geldproblemen of zieke kinderen kunnen factoren zijn waardoor stress ontstaat. Ook een hoge werkdruk kan leiden tot stress en daardoor tot een erectiestoornis.

Ongeveer één op de vier Nederlanders die betaald werken hebben kans op overspannenheid of een burn-out. De precieze werking van hoe stress het erectiemechanisme belemmert is nog niet exact bewezen.

Zeer waarschijnlijk is stress er de oorzaak van dat  de gladde spieren in de penis opspannen. De zwellichamen kunnen hierdoor niet volledig openen. Hierdoor kan er minder bloed naar de penis stromen, wat weer nodig is voor een erectie.

#15 Parkinson

Ongeveer de helft van de mannen met Parkinson heeft erectieproblemen. Uit een onderzoek dat is gedaan naar Parkinson en seksualiteit, blijkt dat Parkinson het seksuele verlangen vermindert. Mensen met Parkinson hebben vaak last van stemmingswisselingen.

Dit kan ervoor zorgen dat mensen met deze ziekte minder snel seksueel opgewonden raken. Bij sommige mannen met Parkinson is het om deze reden moeilijker om een erectie te krijgen. Indien men een erectie krijgt, dan wordt de penis vaak minder stijf dan bij mannen zonder Parkinson. Ook is de tijd die nodig is om klaar te komen bij mannen met Parkinson gemiddeld langer.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al een stevige erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Speelt leeftijd een rol?

De frequentie van erectieproblemen bij mannen verschilt per leeftijd. Uit Nederlandse onderzoeken blijkt dat gemiddeld 14 procent van alle mannen in Nederland met erectieproblemen kampt. Bij jongeren zijn deze problemen minder dan 5 procent. Bij mannen in de leeftijdsgroep van 41 tot 50 jaar is dit percentage 14 procent. Bij mannen tussen 51 en 70 jaar 30 procent en bij 71- tot 80-jarigen is dit percentage maar liefst 42 procent (zie tabel 1).

Mannen en erectieproblemen
Leeftijd Percentage
< 40 jaar < 5%
41-50 jaar 14%
51-70 jaar 30%
71-80 jaar 42%

Tabel 1: Mannen en percentage erectieproblemen.

Spelen drugs een rol?

Drugs, zoals alcohol, Ritalin, XTC en wiet, hebben zeker invloed op het krijgen van een erectie. Zo wordt door alcohol de werking van het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Hierdoor komen erecties of orgasmes onder druk te staan of ze verminderen.

XTC beïnvloedt juist de stemming van gebruikers. Bij de helft van XTC-gebruikers wordt het orgasme uitgesteld en intenser. Bij de andere helft ontstaan erectieproblemen. Bij wiet neemt de seksuele opwinding toe. De seks wordt intenser. Dit is echter alleen het geval bij de eerste joint.

Bij de tweede joint vermindert juist het libido, wat kan leiden tot erectieproblemen. Methylfenidaat, de werkzame stof in ADHD-medicijnen zoals Ritalin, kan in zeldzame gevallen tot langdurige en pijnlijke erecties leiden.

 Welke hulpmiddelen werken slecht?

Voor erectieproblemen bestaan diverse hulpmiddelen. Ze worden onderscheiden in natuurlijke en onnatuurlijke hulpmiddelen.

Natuurlijke hulpmiddelen:

 • Homeopathie
 • Kruiden
 • Koffie
 • Aminozuren

Onnatuurlijke hulpmiddelen:

 • Anabolen
 • Medicijnen zoals de Viagra pil

Onnatuurlijke hulpmiddelen om een erectieprobleem te verhelpen worden afgeraden, aangezien deze middelen vaak veel bijwerkingen hebben en chemische bestandsdelen bevatten. Zo hebben anabolen bijvoorbeeld een verslavende werking en ontstaat vaak een futloos en ‘down’ gevoel indien men stopt met het innemen van deze steroïden. Gebruik liever natuurlijke middelen, zoals het aanvullen van aminozuren. Hierdoor voeg je natuurlijke voedingsstoffen toe aan je lichaam die geen nare bijwerkingen hebben of schadelijk voor je zijn.

5 oplossingen bij erectieproblemen

In veel gevallen zijn er diverse oplossingen voor een erectieprobleem. De oplossingen kunnen grofweg in vijf categorieën opgedeeld worden, namelijk psychische hulp, medische behandelingsmethodes, een gezonde leefstijl, hulpmiddelen en oefeningen.

#1 Psychische hulp

Psychische hulp in de vorm van therapie kan voor mannen met erectieproblemen een uitkomst zijn. Therapie om van je faalangst af te komen is hiervan een effectief voorbeeld. Ook aan relatieproblemen, geldproblemen, onzekerheid over de penis, stress of een vertekend zelfbeeld kan door middel van therapie worden gewerkt.

Je kunt alleen therapie volgen, maar samen een bezoek brengen aan een therapeut is vaak werkzamer. Jullie liggen ten slotte toch allebei in hetzelfde bed. Samen over de oorzaak praten en hier een oplossing voor zoeken werkt vaak beter. Zo neem je het gevoel weg, dat je er misschien alleen voor staat.

#2 Medische hulp

Erectieproblemen kunnen ook medisch worden verholpen. Zo bieden operaties, zoals het verbreden van bloedvaten in de penis, een uitkomst voor erectieproblemen. Vraag aan je arts wat de mogelijkheden zijn. Een belangrijke kanttekening. Slechts 1 procent van deze operaties is succesvol, waardoor veel artsen deze operaties niet uitvoeren.

#3 Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is ook een goede oplossing bij erectieproblemen. Een gezonde levensstijl creëer je door:

 • Meer bewegen
 • Gezond en gevarieerd eten (200 gram groenten en 2 stuks fruit)
 • Minimaal 2 liter water drinken per dag
 • Het drugsgebruik stoppen of minimaliseren (alcohol, wiet, XTC, Ritalin)

 aardbei

 Het aanvullen van animozuren is ook bevorderlijk voor het krijgen van een erectie. Animozuren zitten in bepaalde voedingsmiddelen. Door het eten van vis, vlees, tarwe, rijst, melkproducten, noten en soja kun je de zuren aanvullen.

 #4 Oefeningen

Ook oefeningen kunnen een erectie stimuleren. Het opwekken van (extra) seksuele fantasieën, vaker per dag masturberen, de penis steviger vasthouden bij de seks of erectieoefeningen zijn manieren om een erectie tot stand te laten komen.

#5 Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals glijmiddel, een penisring (cockring) of penispomp kunnen de oplossing zijn voor erectieproblemen. Door bijvoorbeeld het gebruik van een penispomp wordt de bloedtoevoer in de penis gestimuleerd, zodat de erectie (sneller) op gang komt. Oplossingen in de vorm van therapie, een gezonde voeding of oefeningen hebben de voorkeur, omdat je hierbij zeker weet dat je niets in je lichaam schaadt.

Is een dokter nodig?

Een bezoek aan de dokter bij erectieproblemen is uiteraard mogelijk. Toch schrijft de dokter vrij snel medicijnen voor bij erectieproblemen die niet goed zijn voor het menselijke lichaam. Deze medicijnen hebben daarnaast veel bijwerkingen. Beter kun je naar een kliniek of uroloog gaan voor medische hulp. Zij onderzoeken de oorzaak van het erectieprobleem en kunnen bepalen of, en anders op welke wijze, het probleem medisch verholpen kan worden.

Een andere tip is om de website van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) te raadplegen. Op deze website staat relevante informatie over erectieproblemen en de oplossingen hiervoor. Experts houden deze website constant up-to-date met de meest actuele informatie rondom medische verschijnselen, wat deze website betrouwbaar maakt.

De natuurlijke oplossing of genezing

Erectieproblemen kunnen het beste verholpen worden via een natuurlijke oplossing of genezing. Medische ingrepen voor erectieproblemen zijn namelijk vaak pijnlijk en zwaar. Onnatuurlijke medicijnen, zoals Viagra, hebben veel bijwerkingen en bevatten chemische bestandsdelen die niet goed voor het lichaam zijn.

oor natuurlijke medicijnen te gebruiken, psychische hulp te zoeken, een gezonde levensstijl aan te nemen of oefeningen te doen zijn erectieproblemen in veel gevallen op te lossen. Deze oplossingen zijn niet schadelijk voor de gezondheid en hebben ze geen bijwerkingen. Wel zo prettig.

Ontdek de meeste effectieve methode om vanavond al je erectieprobleem op te lossen

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met erectiestoornissen en erectieproblemen. Je leert onder andere het volgende:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om erectieproblemen compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

4 reacties op "Erectieproblemen Oplossen: 15 Oorzaken + 5 Effectieve Tips"

 1. Jordin

  says:

  Ik heb een heleboel potentie pillen die te krijgen zijn geprobeerd en vergeleken. Deze kwamen niet allemaal zonder bijwerkingen, maar Sensamax wel. Het effect werkt ook voor een lange tijd en je geniet langer van de seks. Sensamax is een natuurlijke erectiepil en geeft een geweldige erectie.

 2. Henk

  says:

  Ik ben ook wel enthousiast over Sensamax inderdaad

 3. Gert

  says:

  Ik heb al jaren problemen , ik krijg hem niet meer recht, eerst enkel bij vrouwen nu ook bij mannen... Help me aubb

  X
  Gert

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *