PC spier trainen? 3 oefeningen voor controle + 4 tips

Vroegtijdig klaarkomen is een probleem waar veel mannen last van hebben, en dat ingrijpende gevolgen kan hebben voor niet alleen hun seksleven, maar ook hun eigenwaarde.

Niet alleen duurt seks veel korter, waardoor deze mannen hun bedpartners vaak niet kunnen bevredigen, maar het brengt ook een hoop schaamte met zich mee.

Het is dan ook niet gek dat deze mannen vaak wanhopig op zoek zijn naar een oplossing, en gelukkig zijn er relatief makkelijke manieren om hieraan te werken.

Eén van deze manieren is het trainen van de pc-spier. In dit artikel geef ik je daarom tips om je pc spier beter onder controle te krijgen en minder last te hebben van te vroeg klaarkomen.

Misschien heb je wel eens van deze spier gehoord. Hoewel de hoofdfunctie van deze spier is om je plas op te houden, is deze ook van groot belang bij klaarkomen en ejaculatie.

In dit artikel zal ik uitleggen hoe je deze pc-spier precies kunt trainen, en waarom dit je helpt om je orgasme langer uit te stellen. Aan de hand van dit artikel kun jij dan vervolgens gaan werken aan je problemen, waardoor je seksleven uiteindelijk weer beter dan ooit zal worden.

Wat is een pc-spier?

Je pc-spier, ook wel je bekkenbodemspieren genoemd, is eigenlijk niet één spier, maar een groep spieren die zich onderin je buik bevinden.

Deze spieren zijn van belang bij een groot aantal zaken, zoals het op hun plek houden van verschillende losliggende organen in de buik, het ophouden van je ontlasting, en verschillende seksuele processen.

Als deze spieren niet goed functioneren, kunnen er op een of meerdere van deze vlakken problemen ontstaan.

Waarschijnlijk weet je onbewust precies waar deze spieren zitten, aangezien dit de spieren zijn die je gebruikt om je plas op te houden.

Wanneer je even doet alsof je je plas probeert op te houden, voel je als het goed is meteen waar deze spieren zitten en hoe je ze kan aanspannen.

pc-spier1

Je pc-spier kun je trainen door het doen van bepaalde oefeningen, ook wel Kegeloefeningen genoemd. Die oefeningen zijn vernoemd naar Arnold Kegel, de wetenschapper die deze oefeningen voor het eerst bedacht. Onderzoek suggereert dat Kegel-oefeningen de behandeling van een seksuele stoornis bij mannen kan verhelpen (1).

Aangezien de pc-spier zoveel functies heeft, zijn deze oefeningen goed voor een hele hoop verschillende dingen, waaronder het oplossen van incontinentie, herstel na een geboorte, en het behandelen van erectieproblemen. Maar voor jou is deze functie het belangrijkst: het beter controleren en uitstellen van je orgasme.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Waarom zou je je pc-spier te trainen?

Zoals net al genoemd, zijn de bekkenbodemspieren van groot belang bij verschillende seksuele processen, en een van die processen is het controleren van je orgasme. Als je meer controle hebt over je pc-spier, zal je beter in staat zijn om je ejaculatie te stoppen voordat deze plaatsvindt.

Hierdoor kun je langer doorgaan tijdens de seks, omdat je je orgasme een aantal keer kan uitstellen, waardoor je langer je erectie vasthoudt.

pc-spier2

Leuke bijkomstigheid is dat kegeloefeningen er niet alleen voor zorgen dat je later klaarkomt, maar dat ze er ook voor kunnen zorgen dat de bloedsomloop naar je penis gestimuleerd wordt, waardoor je een iets grotere, hardere erectie krijgt. Het trainen van je pc-spier is dus op meerdere manieren goed voor het verbeteren van je seksleven.

Een man met een getrainde pc-spier houdt het niet alleen langer vol in bed, zijn erecties zullen er ook harder en sterker van worden.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Hoe train ik mijn pc-spier?

Je pc-spier maak je eigenlijk op bijna dezelfde manier sterker als bij alle andere spieren in je lichaam: je maakt je bekkenbodemspieren sterker door ze te trainen.

Net zoals er in de sportschool voor elke spiergroep wel een oefening te vinden is, zijn er ook oefeningen waarmee je je pc-spier sterker kan maken. Door het gebruik van Kegeloefeningen kun je meer controle krijgen over deze spieren, en kun je ze sterker maken.

Elke spier in je lichaam wordt sterker van training, en dus ook je pc-spier.

Maar hoe voer je deze oefeningen dan precies uit? Kegeloefeningen zijn er in een aantal verschillende varianten, en door die verschillende varianten door elkaar heen te gebruiken behaal je uiteindelijk de beste resultaten. Ik zal de volgende oefeningen kort gaan bespreken, en uitleggen hoe je ze precies moet uitvoeren:

 • Lang aanspannen
 • Omlaag duwen
 • Snel afwisselend aanspannen en ontspannen

Oefening 1: Lang aanspannen

Deze oefening uit het aanspannen van je pc-spier, voor een langere periode, om deze vervolgens weer los te laten. Tijdens deze oefening houd je de pc-spier twee tot tien seconden lang aangespannen, om hem vervolgens weer los te laten.

pc-spier4Maar hoe doe je dat dan in vredesnaam, het aanspannen van je pc-spier? Dit klinkt misschien als iets ingewikkelds, omdat je deze spier waarschijnlijk niet zomaar even kan aanwijzen. Je gebruikt deze spiergroep echter dagelijks, en daarom zal het waarschijnlijk niet moeilijk zijn deze te vinden. De pc-spier is namelijk, zoals eerder gezegd, de spier die je gebruikt als je je plas probeert op te houden.

Probeer dus gewoon even te doen alsof je heel nodig moet plassen, en je je plas probeert op te houden. Als het goed is, ben je dan al je pc-spier aan het aanspannen. Het je lukt om dit een seconde of tien vast te houden, dan heb je deze oefening in principe al één keer uitgevoerd. Herhaal deze een paar keer, en dan heb je hoogstwaarschijnlijk de oefening wel onder de knie.

Deze oefening is erg simpel, maar bij veel mensen effectief.

Deze oefening is vooral van belang voor het sterker maken van je bekkenbodemspieren, wat belangrijk is voor het controleren van je orgasme. Om je orgasme tegen te houden, heb je sterke bekkenbodemspieren nodig, anders zul je alsnog gewoon klaarkomen als je je ejaculatie probeert te stoppen. Deze oefening is daarom essentieel voor mannen die vroegtijdig klaarkomen.

Oefening 2: Omlaag duwen

pc-spier5Misschien dat de naam van deze oefening iets minder voor zich spreekt dan de vorige, maar dat wil niet zeggen dat deze oefening dan ook moeilijker is. In principe doe je bij deze oefening precies het tegenovergestelde van wat je bij de vorige oefening deed. Waar je eerst je bekkenbodemspieren moest aanspannen, of omhoog moest trekken, moet je nu juist je pc-spier omlaag duwen.

Hoe je dat dan precies doet, kun je je misschien al wel voorstellen: je doet dus precies het tegenovergestelde van wat je net deed. Je spant je pc-spier aan door te doen alsof je je plas moet ophouden, en nu moet je deze omlaag duwen door juist te doen alsof je plast of poept. Je hebt deze oefening onder de knie zodra je dit enkele seconden achter elkaar weet vol te houden.

Deze oefening helpt je vooral om je pc-spier te ontspannen. Dit klinkt misschien niet heel belangrijk, omdat je immers je pc-spier wil trainen, en het einddoel van het trainen van een spier is toch vooral dat je die spier sterker weet te maken. Toch is het ook van groot belang dat je je pc-spier leert ontspannen, omdat ook dit van groot belang is om voortijdig klaarkomen effectief tegen te gaan.

Waarom je pc-spier ontspannen?

Als je je pc-spier te erg aangespannen hebt, en je deze niet meer kan ontspannen, zul je zien dat je nog vroeger klaarkomt dan eerst, met alle gevolgen van dien. De seks duurt minder lang, waardoor jij er minder lang van kan genieten, en je partner wederom onbevredigd achterblijft.

Het wél oefenen van het ontspannen van je bekkenbodemspieren leidt er dan juist weer toe dat je meer controle hebt over je zaadlozing, deze langer kan uitstellen, en het dus langer volhoudt.

Vergeet dus vooral deze oefening niet ook uit te voeren. Ik snap best dat je de neiging kan hebben om je pc-spier alleen maar op kracht te trainen, maar dit werkt uiteindelijk averechts. Dit kan ervoor zorgen dat je probleem nog ernstiger wordt dan het aan het begin al was.

Als je deze oefening overslaat, zal je seksleven nog slechter worden dan het eerst al was.

Oefening 3: Snel afwisselend aanspannen en ontspannen

Als je de vorige twee oefeningen onder de knie hebt, is dit wederom een oefening die redelijk voor zich spreekt. Zojuist heb je geleerd hoe je je pc-spier moet aanspannen, en hoe je deze moet ontspannen. Nu ga je dit snel achter elkaar doen.

pc-spier3Je spant je bekkenbodemspieren zo snel mogelijk aan, en vervolgens ontspan je deze meteen weer, zo snel mogelijk. Ook deze oefening doe je weer een aantal keer achter elkaar.

Misschien dat het praktisch nut van deze oefening niet meteen heel duidelijk is. Je hebt zojuist al geleerd hoe je je pc-spier krachtiger kan maken. Je kent ook al een manier om ervoor te zorgen dat je deze vervolgens weer kan ontspannen, dus waar zou deze oefening dan nog goed voor kunnen zijn?

Toch is deze oefening wel degelijk erg nuttig voor het uitstellen van je orgasme. Hiermee maak je je pc-spier namelijk niet per se veel sterker, maar je vergroot vooral de controle die je over de bekkenbodemspieren hebt. Door het veelvuldig doen van deze oefening zul je veel makkelijker zelf kunnen bepalen wanneer je je pc-spier aanspant, en wanneer je deze juist weer ontspant.

Deze controle is van het allergrootste belang voor het controleren van je zaadlozing. Door je pc-spier meer onder controle te krijgen, kun jij zelf (tot op zekere hoogte) bepalen wanneer je klaarkomt. Hierdoor weet jij het langer vol te houden in bed, zodat jij en je partner kunnen genieten van langere, betere seks, en jij je niet meer hoeft te schamen voor je seksuele prestaties.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het trainen van je bekkenbodemspieren helpt bij vroegtijdige ejaculatie (2).

Hoe vaak moet ik deze oefeningen doen?

Je weet nu dus hoe je deze Kegeloefeningen doet, maar hoe vaak moet je al deze oefeningen nou precies uitvoeren? Wat is de goede balans tussen de verschillende oefeningen, en hoe lang moet ik hier ongeveer mee bezig zijn?

Dit zijn belangrijke vragen, en gelukkig had Arnold Kegel hier destijds al een antwoord op gevonden. De destijds door hem opgestelde schema’s worden vandaag de dag nog steeds veel gebruikt.

Het schema van Arnold Kegel

Volgens Kegel moest je deze oefeningen uitvoeren in een aantal sets. Zo’n set bestaat uit het tien keer herhalen van alle drie de oefeningen. Om een set van deze oefeningen te voltooien, doe je dus tien keer de eerste oefening, tien keer de tweede oefening, en tot slot tien keer de derde oefening.

Per dag dien je vijf van deze sets te voltooien. Zo doe je elke oefening dus dagelijks 50 keer; vijf sets van elk 10 herhalingen per oefening.

pc-spier6Je kan dit schema natuurlijk niet voor eeuwig aanhouden. Iedereen die aan fitness doet, zal je kunnen vertellen dat je oefeningen na verloop van tijd intensiever moet maken, omdat ze anders hun effectiviteit verliezen, en je er je spieren niet meer mee traint. Dit is voor Kegeloefeningen natuurlijk niet anders.

Na een paar weken moet je het aantal oefeningen per set hoger gaan maken. Dit kun je doen tot een maximum van 30 herhalingen van elke oefening per set. Meer oefeningen dan die 30 heeft weinig zin, en zal niet echt effectief meer zijn om je pc-spier sterker te maken.

Alleen als je alle oefeningen dagelijks uitvoert, en dit dus vaak genoeg doet per dag, ben je effectief bezig met het trainen van je bekkenbodemspieren. Probeer dit ook echt vol te houden, want als je probeert te sjoemelen, heb je daar alleen jezelf mee. Zoals eerdergenoemd is het ook erg slecht om een van de oefeningen weg te laten (vooral de tweede oefening), dus probeer dit vooral niet.

Extra tips voor Kegeloefeningen

Je weet nu dus wat Kegeloefeningen zijn, waarom ze zo goed werken, en hoe je ze moet uitvoeren, maar ik heb hier bovenop nog enkele tips voor het doen van Kegeloefeningen. Er zijn enkele valkuilen waar mensen nog wel eens in willen vallen bij het doen van deze oefeningen, en nog enkele andere manieren waarop je de oefeningen nuttig kan toepassen. Ik zal daarom nog kort het volgende bespreken:

 • Vraag niet te veel van je pc-spier
 • Laat je vriendin ook eens Kegeloefeningen proberen
 • Zoek ook naar andere oplossingen voor je probleem
 • Stel je orgasme niet oneindig uit

Tip 1: Vraag niet te veel van je pc-spier

pc-spier7Het trainen van een spier is natuurlijk een erg goede manier om meer controle te krijgen over deze spier en deze spier sterker te maken. Iedereen die ooit een blessure heeft gehad, kan je echter vertellen dat er ook zoiets is als te veel trainen. Als je je spier overbelast, zal deze erg pijnlijk worden, en kan je deze zelfs beschadigen.

Veel mannen kunnen niet wachten met het trainen van hun pc-spier, zodra ze horen dat ze het hierdoor langer vol kunnen houden in bed. Vervolgens zitten ze uren achter elkaar hun pc-spier te trainen. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat ze hun bekkenbodemspieren enorm overbelasten, vaak met pijn en ongemak als gevolg.

Net zoals bij elke spier, moet je het trainen van je pc-spier langzaam opbouwen, en moet je de spier af en toe ook wat rust gunnen.

Iemand zonder enige training in zijn armspieren laat je toch ook niet zomaar 200 kilo optillen?

Hou je dus echt goed aan het schema, en denk vooral niet dat het handig is om meteen meer te doen dan dat. Bouw de oefeningen langzaam op, en als je het idee hebt dat je teveel van jezelf vraagt, stop dan gewoon met de oefeningen.

Schema’s zijn handig, maar uiteindelijk moet je luisteren naar jouw lichaam, aangezien dat de enige is die het jou meteen kan vertellen wanneer je te veel van hem vraagt.

Tip 2: Laat je vriendin ook eens Kegeloefeningen proberen

Je hebt nu geleerd hoe jij je orgasme zo lang mogelijk uit kan stellen, door het trainen van je pc-spier met Kegeloefeningen. Waar je misschien niet aan had gedacht, is dat je deze oefeningen ook eens aan je vriendin kan uitleggen. Als zij haar pc-spier ook weet te trainen, zul je zien dat jullie betere seks hebben dan ooit tevoren, dus stel dit vooral eens aan haar voor!

pc-spier8Dit klinkt misschien vreemd. Over het algemeen hebben vrouwen geen problemen met vroegtijdig klaarkomen. Sterker nog, veel mannen vinden dat het maar wat lang duurt voordat een vrouw een orgasme weet te krijgen, dus waarom zou je dit nog verder uitstellen door je vriendin haar pc-spier te laten trainen?

Dit is een begrijpelijke gedachte, maar niet hoe het in de praktijk werkt. De pc-spier heeft op seksueel vlak bij vrouwen een iets andere functie dan bij mannen. Het controleren en uitstellen van een orgasme is niet iets dat vrouwen ineens beter kunnen met een getrainde pc-spier. Getrainde bekkenbodemspieren hebben echter voor vrouwen wel een hoop andere seksuele voordelen.

Er is nog niet zoveel onderzoek gedaan naar de pc-spier bij vrouwen als bij mannen, maar dat kegeloefeningen leiden tot betere seks, dat staat wel ongeveer vast. Zo zijn vrouwen die aan kegeloefeningen doen sneller opgewonden, en bovendien krijgen zij makkelijker een orgasme (3).

Dit is een beetje het tegenovergestelde effect als bij mannen dus, maar toch erg nuttig, aangezien veel vrouwen moeite hebben om überhaupt orgasmes te krijgen.

Tip 3: Zoek ook naar andere oplossingen voor je probleem

pc-spier9Nu je deze handige oefeningen hebt geleerd voor het uitstellen van je orgasme, denk je misschien dat je hier vanaf nu nooit meer enig probleem mee zal hebben, en altijd lange tijd achter elkaar seks zal kunnen hebben. Als je geluk hebt, is dit heel goed mogelijk, maar het kan ook zijn dat die droom maar ten dele uitkomt.

Kegeloefeningen zijn een heel handig hulpmiddel om vroegtijdig klaarkomen te lijf te gaan, maar ze zijn niet altijd genoeg om al je problemen op te lossen. Er is een goede kans dat je ook met een goed getrainde pc-spier nog wel eens moeite zal hebben om je orgasme uit te stellen. In zo’n geval zul je op zoek moeten naar andere methoden om je probleem op te lossen.

Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar de oorzaak van je probleem, of raadpleeg een arts.

Uiteraard is het niet heel erg als je af en toe snel klaarkomt. Als je een op de tien keer te snel klaarkomt, en de overige negen keer geweldige seks hebben, dan denk ik dat je wel kan zeggen dat dit genoeg is voor een bevredigend seksleven voor jou en je partner.

Bedenk voor jezelf of je het echt nodig vindt om nog extra oplossingen voor je probleem te vinden: uiteindelijk gaat het er niet om dat je 100% van de tijd goede seks hebt, maar het gaat er vooral om dat jij en je eventuele partner tevreden zijn met je seksleven.

Tip 4: Stel je orgasme niet oneindig uit

Een laatste tip die ik je wil meegeven, is dat je je orgasme niet oneindig moet uitstellen.

Elke keer dat je dit doet ben je eigenlijk al klaar om een ejaculatie te krijgen: het zaad is al aangemaakt, en je hoeft het alleen nog te spuiten. Het is belangrijk dat je dit op een gegeven moment ook doet. Als je af en toe masturbeert zit je al wel goed wat dit betreft, maar hou het wel in je achterhoofd.

pc-spier10

Hopelijk zullen de oefeningen uit dit artikel je helpen met het sterker maken van je pc-spier, wat hopelijk tot gevolg zal hebben dat jij het langer volhoudt in bed en een bevredigender seksleven zal hebben.

Ik kan je natuurlijk niet garanderen dat al je problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen (iedereens lichaam werkt immers anders), maar de kans is groot dat je met deze tips kan afrekenen met je seksuele problemen.

Mocht dit niet zo zijn, ga dan niet bij de pakken neer zitten. Er zijn genoeg andere manieren waarop je kan werken aan je ejaculatieproblemen. Je kan hiervoor een arts raadplegen, maar als je dat een wat grote stap vindt, kun je ook nog eens verder kijken op deze website, waar je tal val artikelen kunt vinden over vroegtijdig klaarkomen en mogelijke oplossingen hiervoor. Aarzel dus niet om even rond te kijken!

Referenties

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2050052115000025
 2. https://www.dailymail.co.uk/health/article-2605211/How-pelvic-floor-exercises-help-MEN-Those-suffering-premature-ejaculation-benefit-12-weeks.html
 3. https://www.scitechnol.com/peer-review/role-of-pelvic-floor-muscles-in-female-orgasmic-response-TwdR.php?article_id=5635

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

43 reacties op "PC spier trainen? 3 oefeningen voor controle + 4 tips"

 1. Anoniem

  says:

  Goedenavond,
  Ik krijg deze PC spier nog niet eens 5 seconde aagespand.. Wat doe ik fout?
  Mvg

  • Chris Coster

   says:

   Ja, dan heb je een zwakke pc spier. Je zou de oefeningen moeten doen om het te versterken. Je kunt het beste een vast tijdstip bedenken wanneer je de oefeningen doet.

  • Olivier

   says:

   Hallo Chris!

   Ik doe al een paar jaar aan powerlifting.
   Ik sqaut 3 maal per week, kan dat voor een vroegtijdige ejaculatie zorgen? Sinds maandag ben ik met kegel oefeningen gestart. Ik heb ook het boek " complete ejaculatie controle" gekocht, en ik moet zeggen dat ik daar een pak wijzer van geworden ben. Ik merk vooruit gang, en zie het volledig zitten. Mijn zelfvertrouwen is al redelijk wat gestegen.

   Mvg,

   • Glenn

    says:

    Als ik mijn urine ophoud train ik dan ook mijn pc spier?

 2. Anoniem

  says:

  En hoelang duurt het voordat het getraind is?
  Ik hou het nu nog geen 2 minuten vol..

  • Chris Coster

   says:

   Dat is een lastige vraag, omdat dat van veel dingen afhangt. Maar uit onderzoek blijkt dat als je de oefeningen 2 weken doet, je pc spier al een stuk sterker is. Na 3 maanden bereik je het maximum. Dan hoef je het alleen nog maar wat bij te houden en je hebt zeer veel controle tijdens de seks.

 3. Anoniem

  says:

  Dus na ongeveer 2 weken zou ik het hoelang vol kunnen houden?
  Sorry voor zoveel vragen.. Baal er enorm van..

  • Chris Coster

   says:

   Er is geen exacte formule hiervoor. Ik heb geen idee hoe lang jij het nu uithoudt en in welke mate dat te maken heeft met andere factoren. Het hangt ook af van hoe geregeld je de oefeningen doet. Het is een beetje een vraag als: ik ga morgen beginnen met fitnessen, wanneer ben ik dan gespierd? Dat is gewoon van veel factoren afhankelijk en daar bestaat geen concreet antwoord op.

 4. Anoniem

  says:

  Ik ben hier gister pas mee begonnen omdat ik het de laatste tijd maar 2 minuten volhoud.. Na 10 seconde rust kan ik wel weer doorgaan maar word mijn penis slapper.. De oefeningen doe ik 2/3x per dag 5 tot 10 minuten, dit is zat denk ik?

 5. anoniem

  says:

  ik span mijn buik en beenspieren ook aan bij deze oefening, doe ik de oefening dan wel correct?

  • Chris Coster

   says:

   Dat is niet de bedoeling. In dit geval weer je nog niet precies hoe je de spier moet aanspreken. Dit kun je vergelijken met het kunnen bewegen van je oren. Sommige mensen hebben dat volledig onder controle, andere proberen het en gaan allemaal andere gezichtsspreien aanspannen.

   Dit is dus een kwestie van blijven oefenen.

   Wel kan het zijn je ook een beetje je perineum aanspant (plek tussen de ballen en de anus) maar je moet zo gefocust de PC spier aantrekken en proberen alle andere spieren er omheen te ontspannen.

 6. anoniem

  says:

  Moet je penis stijf zijn op het moment dat je je pc spier traint door aan te spannen zoveel seconde of is als je penis slap is en je spant em dan aan om te trainen ook goed?

  • Chris Coster

   says:

   Je kunt dat doen in beide toestanden maar ik raad het je aan in de slappe toestand.

 7. Karel

  says:

  Top artikel dit!

  • Chris Coster

   says:

   Bedankt voor je compliment!

 8. Burak

  says:

  Ik ben al ongeveer een week bezig met deze oefeningen. Sindsien kom ik klaar zonder ejaculatie, dus ik spuit weinig tot geen sperma meer(voorheen veel meer). Komt dit doordat ik (onbewust) mijn pc spier aanspan? Hoe kan ik er wel voor zorgen dat ik zoals vanouds genoeg sperma kan spuiten? Ik wil namelijk het klaarkomen uitstellen en niet minder (of helemaal niet) spuiten tijdens klaarkomen.

 9. Anoniem

  says:

  Ik heb geen idee hoe je dir spier moet aanspannen. Kan iemand helpen

 10. Anoniem

  says:

  Ik kom altijd alleen klaar als ik half zit en half lig en dus zeg maar met mijn benen dan op de grond zit en een beetje gehurkt. ik zet en dan druk op en alleen zo kan ik klaarkomen. maar als ik dit dus train kan ik het ook op andere manieren/standjes?

  • Chris Coster

   says:

   Dan ben je juist niet gevoelig voor vroegtijdige ejaculatie. Je zou jezelf dan gevoeliger kunnen maken. Een belangrijke stap is dan om geen porno te kijken, want door bijna perfecte acteurs en scenes maak je jezelf minder gevoelig voor seks met een 'normale' vrouw.

   Daarnaast kom je sneller klaar als jij degene bent die de bewegingen maakt én als je een standje doet waarbij de benen van de vrouw tegen elkaar zijn (dan is het strakker) zoals bij het standje lepeltje-lepeltje.

 11. Sammie

  says:

  Ik kan mijn pc-spier wel lang aanspannen maar ik vraag me af of ik het verkeerd doe

  • Chris Coster

   says:

   Die vraag kan ik lastig voor je beantwoorden, ik weet namelijk niet precies hoe je de oefeningen doet. Als je de pc spier lang kan aanspannen, kan je ook 'De krachtpatser oefening' gaan proberen. Op die manier train je op veel kracht in een korte tijd en niet zozeer conditie.

   • Mally

    says:

    en op welke manier/ met welke type oefening kan je trainen op conditie/lange uithouding? ik denk de knipperlicht, klopt dat?

 12. Kenan

  says:

  Ik zit te zoeken naar die oefeningen maar kan nils vinden. Weet iemand sites waar je het kan vinden. Ik ben net begonnen met kegelspier. Kan iemand helpen

  • Chris Coster

   says:

   Ik snap niet precies wat je bedoeld. In mijn artikel staan meerdere oefeningen.

   Een collega heeft ook een schema gemaakt voor kegel oefeningen. Zie hier het kegel oefeningen schema voor mannen.

 13. Max

  says:

  bedankt voor de forum bet wel chill xD e ik ben al drie dagen bezig maar ik mastrubeer wel vaak om de 2dagen of elke dag heeft het trainen dan wel zin hoop het

  • Chris Coster

   says:

   Het trainen van je pc spier staat los van masturbatie. Als je vaak masturbeert kan je ook oefenen met de 'point-of-no-return' waarbij je net stop voordat je voelt dat je de controle verliest. Daarna bouw het weer rustig op. Op die manier kan je je ejaculatie daarna beter controleren.

 14. jan

  says:

  Hallo..

  Ik zit met het probleem dat ik tesnel klaarkom, nu wil ik de pc spier ook trainen, deze kan ik goed aanspannen,
  Maar als ik sex heb of me aftrek, en ik de spier aanspan dan kom ik juist veel sneller klaar...

  Als ik bijvoorbeeld op bed lig en ik de pc spier ontspannen houd dan duurt het langer voordat ik klaarkom...

  Hoe kan dit? Iemand hier voor misschien een verklaring..

  Alvast bedankt

  • Chris Coster

   says:

   Dit klopt inderdaad Jan. Als je je pc spier de hele tijd aanspant tijdens de seks of masturbatie, kom je juist sneller klaar. Je moet dus tijdens het vrijen je pc spier ontspannen houden, en deze pas hard aanspannen wanneer je bijna klaarkomt (de 'point-of-no-return'). Zo stel je goed je orgasme uit!

 15. Henk

  says:

  Dien je wanneer je de spier wil ontspannen druk op je anus te zetten?

  • Chris Coster

   says:

   Nee, je zou geïsoleerd de PC spier moeten kunnen aanspannen. Dat kan in het begin lastig zijn, maar dat zal beter worden als je meer oefent. Je PC spier gebruik je ook bij het ophouden van je plas dus die spier moet je aanspannen.

 16. Finn

  says:

  Ben ik er dus na 4 weken er helemaal klaar voor?

  • Ron

   says:

   Ik zag in een andere reactie dat je na 2 weken wel iets van resultaat zult zien, maar dat je pas na 3 maanden het maximum bereikt. Maar dat verschilt wel een beetje per persoon. En tip: je moet de oefeningen denk ik wel een beetje blijven doen, anders zakt het effect weer af lijkt me

 17. Chris

  says:

  Dag Chris,

  Ik heb nu de pc spier goed getraind, lukt me aardig.
  Wat tijdens de sex, moet ik constant de spier proberen te ontspannen en wanneer je dichtbij het orgasme komt de spier op te spannen? Ben ik juist?

  Zijn er nog oefeningen of vitaminen die de pc spier sterker maken?

  Ben man van 51, geen probleem met het krijgen van een erectie, hij (niet klein geschapen, 19 cm) groeit zelfs te snel heb ik de indruk.

  Hartelijk denk voor je reactie,

  Mooie blog!

  • Chris Coster

   says:

   Je hebt gelijk, tijdens de seks moet je de pc-spier zo veel mogelijk ontspannen. Anders krijg je een averechts effect en kom je juist nog sneller klaar! Wanneer je voelt dat je bijna klaarkomt (point of no return) span je hard de pc-spier aan. De oefeningen dienen daarom ook om je pc-spier zowel sterker te maken als je meer controle over de spier te geven.

   Lees dus deze oefeningen om je pc-spier sterker te maken. In mijn ebook "Complete Ejaculatie Controle" vind je er nog veel meer! Er zijn voor zover ik weet geen vitaminen of iets dergelijks die je pc-spier sterker zouden maken.

 18. Dirk-Jan

  says:

  Bedankt voor de uitgebreide oefeningen en tips Chris! Hier heb ik wat aan!

 19. Sebas

  says:

  Dag mannen,

  Ik heb hetzelfde probleem gehad als jullie nu waarschijnlijk hebben. Namelijk te snel klaarkomen. Echt een vervelend probleem natuurlijk. Het klooit met je zelfvertrouwen in bed en je vrouw wordt er vast ook niet blijer van. Daarom ga ik vertellen hoe ik er overheen ben gekomen.

  Oke het belangrijkste is om erover te praten met je vrouw of vriendin. Je moet er open over zijn. Jij vindt het kut en zij ook(sorry voor mn taalgebruik). En dan kun je praten over oplossingen. Jij moet eht meeste doen natuurlijk maar zij kan ook wat doen. Bepaalde standjes en technieken en zo.

  Toen ben ik de pc spier oefeningen gaan doen zoals Chris ze hier uitgelegd heeft. In het begin geloofde ik het nog niet zo maar ik heb doorgezet. En warempel nu hou ik het echt langer vol bij de sex. Mijn vrouw is ook onder de indruk en onze sex is nog nooit zo goed geweest. Dus super bedankt maat!

 20. brian

  says:

  hoe weet ik of ik het goed doe
  en

 21. Joris

  says:

  De oefeningen zien er goed uit, thanks! Gr. Joris

 22. Rob

  says:

  een vraag , ik ben ongeveer 2 maanden geleden geopereerd aan prostaat kanker , de prostaat is verwijderd . maar mij werd verteld dat via de bekken oefeningen de incontinetie problemen sneller zouden verdwijnen en de erectie weer op gang zou komen . Ik hou me aan het schema wat mij is verteld . maar veel vooruitgang zie ik op het ogenblik nog niet . Wat doe ik verkeerd . Dat is mijn vraag
  Alvast bedankt

 23. Jeroen

  says:

  Hoe weet je wanneer je de oefening goed doet? Mijn vraag, als ik mijn pc spier aanspan klopt het dat mijn bal dan iets omhoog gaat en je je buik automatisch aanspant en je piemel een beetje terugtrekt? Bij het ontspannen dus soort druk zetten, en dan zie je je blaas iets uitzetten doe ik zo de oefeningen goed? En ik doe de oefeningen sochtends als ik wakker word in bed en savonds onder de douch of in bed is dat goed?

 24. Henk

  says:

  Ik ben het slachtoffer van een matje in mijn buik na een dubbele liesbreuk operatie Resultaat geen erecties meer en te hoge bloeddruk Na het lezen van deze PC oefeningen begonnen hiermede en zowaar na een paar dagen een erectie recht vooruit en tegen klaarkomen aan . Ga hier nu mee door en een penetratie zou kunnen Dit is nu jaren geleden gebeurd de operatie en liefde leven verziekt Hoop dat ik de draad weer kan oppakken Ben niet de jongste meer Resultaat is wel dat mijn bekken erg gespannen is

 25. Anoniem

  says:

  Hi,

  Ik had een vraag... ik snap niet echt wat je bedoelt met de oefeningen die je doet tijdens het plassen? Dat je dan soms stopt en dan weer doorgaat of is het anders?

 26. JR

  says:

  Beste Chris,
  Kan de PC spier oefening zittend op een stoel worden uitgevoerd?
  Of maakt het niet uit of je zit, ligt of staat?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *