4 Nadelen van Medicatie bij te Snel Klaarkomen + 3 Alternatieven

Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan zal ik je waarschijnlijk niet hoeven vertellen dat te snel klaarkomen een ontzettend vervelend probleem is. Het kan het seksleven van zowel jou als je partner een stuk minder bevredigend maken, en bovendien leiden tot gevoelens van schaamte en lage eigenwaarde. Niet bepaald een pretje dus!

Ik snap dan ook helemaal dat medicatie voor mannen die hieraan lijden vaak een aantrekkelijke optie lijkt. Als je simpelweg met het innemen van een pilletje ervoor kan zorgen dat je minder snel klaarkomt, waarom zou je die kans dan niet met beide handen aangrijpen? Ik snap die gedachtegang goed, maar toch zou ik je dit afraden; in dit artikel zal ik uitleggen waarom. Ik zal dit gaan doen aan de hand van de volgende punten:

 • Waarom je beter geen medicatie kan slikken tegen vroegtijdig klaarkomen: 4 nadelen
 • Wat kan ik wél doen tegen vroegtijdig klaarkomen? 3 tips

Waarom je beter geen medicatie kan slikken tegen vroegtijdig klaarkomen: 4 nadelen

Zoals ik in de inleiding al even zei, snap ik heel goed dat een pilletje tegen te snel klaarkomen heel aantrekkelijk kan lijken. Als ik het dan toch afraad, ondanks het feit dat ik snap hoe vervelend dit probleem is, dan zullen daar toch wel goede redenen voor zijn? Die zijn er zeker. Er kleven enkele belangrijke nadelen aan het gebruik van medicatie voor erectieproblemen, en die zal ik hieronder nader bespreken. Ik sta stil bij de volgende nadelen:

 • Medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen heeft veel bijwerkingen
 • Medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen kan je libido verminderen
 • Spontane seks zit er niet in met medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen
 • Medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen kun je niet elke keer gebruiken

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Nadeel 1: Medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen heeft veel bijwerkingen

Laten we beginnen met het nadeel waar je waarschijnlijk het eerst aan denkt bij medicijnen: de bijwerkingen. Er zijn maar weinig medicijnen waar geen vervelende neveneffecten aan verbonden zijn, en pilletjes tegen te snel klaarkomen zijn helaas geen uitzondering op deze regel. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het meest gangbare middel tegen vroegtijdig klaarkomen, dapoxetine.

Al direct na het innemen van een pilletje zul je de eerste bijwerkingen van het middel ervaren. Je zult je waarschijnlijk suf voelen, en bovendien kun je last krijgen van duizeligheid. Het kan zelfs gebeuren dat je flauwvalt. Dit zijn nog de minst ernstige bijwerkingen die bij het middel kunnen optreden, terwijl dit toch al geen effecten zijn waar je op zit te wachten voor of tijdens de seks.

Daarnaast kun je ook last krijgen van diarree, van misselijkheid en van hoofdpijn; als er iets is wat de stemming totaal kan wegnemen, dan is het wel met knallende koppijn op de wc zitten, terwijl er aan beide kanten van je lichaam vloeibare etensresten uit je stromen. Slaperigheid is ook niet echt bevorderlijk voor een goed seksleven, en wazig zicht, overmatig zweet en oorsuizingen zijn ook geen dingen waar je op dat moment mee geconfronteerd wilt worden.

En dan hebben we de meest ernstige bijwerkingen nog niet eens gehad. Van dapoxetine kun je last krijgen van slapeloosheid, van depressieve gedachten, van verwardheid en van hartklachten. Persoonlijk lijken mij dit geen dingen die je wilt riskeren voor een paar extra minuten tussen de lakens, maar de keus is natuurlijk aan jou!

“Je hebt weinig plezier van iets langere seks als je verward en depressief bent.”

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Nadeel 2: Medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen kan je libido verminderen

Oké, technisch gezien is dit gewoon een bijwerking, en had ik het dus ook best onder het vorige nadeel kunnen scharen. Ik vind dit echter wel zo’n opvallende bijwerking, dat ik besloten heb om het als apart nadeel te noemen. Een pilletje tegen vroegtijdig klaarkomen neem je natuurlijk om bétere seks te hebben, dus hoe vreemd is het dan dat dergelijke pillen je libido kunnen verlagen, waarbij je dus mínder zin in seks hebt?

“Een libidoverlagende pil tegen vroegtijdig klaarkomen is een beetje als epilepsiemedicatie waar je aanvallen van krijgt!”

Los van alle al eerder genoemde bijwerkingen, kan het dus zomaar zo zijn dat je helemaal niets hebt aan de pillen die je hebt gekocht omdat je te snel klaarkomt, omdat je vervolgens helemaal geen zin meer hebt in seks. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de meest populaire pil tegen te snel klaarkomen, het al eerder genoemde dapoxetine (bron). Het hele doel van de pillen is dan natuurlijk volledig weg, en jij hebt enkel een hoop geld weggegooid.

Nadeel 3: Spontane seks zit er niet in met medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen

Misschien is het je wel eens overkomen; je ligt met je partner, je echtgenoot of een willekeurig persoon die je in een bar hebt opgepikt in bed. Eerst liggen jullie eigenlijk alleen maar te praten, maar vervolgens komt het tot zoenen, en uiteindelijk komt het spontaan tot seks. Als je in dat geval vroegtijdig klaarkomen wilt voorkomen, dan gaan pilletjes niet helpen.

Dit komt doordat medicijnen tegen te snel klaarkomen tijd nodig hebben om in werking te treden. Bij het al eerdergenoemde dapoxetine duurt het bijvoorbeeld 1 tot 3 uur voordat je iets aan de ingenomen pil hebt. Als je dus seks met iemand wil hebben, dan moet je dat al uren van tevoren weten, zodat je je pilletje op tijd in kan nemen.

“Als je partner zichzelf 1 tot 3 uur zelf moet vermaken, zal de stemming wel een beetje weg zijn.”

Dit maakt dat je eigenlijk alle seks moet plannen, en dat spontane seks er niet in zit. Als je een vaste relatie hebt, dan is dit misschien nog wel te doen, maar als je single bent, dan zal dit eigenlijk zo goed als onmogelijk in te schatten zijn. Dit is ook zo omdat het dus nogal kan variëren hoe lang het duurt voor een pil gaat werken; het kan na een uurtje zijn, maar het kan ook drie keer zo lang duren, en je weet dit niet voordat je het probeert.

Nadeel 4: Medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen kun je niet elke keer gebruiken

Toen jij zag dat er een pilletje was dat je kon slikken om je problemen van vroegtijdig klaarkomen op te lossen, dacht je vast: yes, nu zal ik nooit meer binnen een minuut klaar zijn, en het altijd langer kunnen volhouden in bed! Dat is helaas niet waar. Je kan medicatie tegen vroegtijdig klaarkomen niet elke keer innemen dat je seks wilt hebben, dus soms zul je nog steeds gewoon te snel klaarkomen.

Dit heeft ermee te maken dat deze pillen toch wel vrij zware middelen zijn, en je lichaam het simpelweg niet aankan als je elke dag zo’n jongen achterover slaat. Dapoxetine, het populaire middel dat ik al een aantal keren eerder als voorbeeld heb gebruikt, mag je maar af en toe gebruiken, en bovendien maximaal één keer per dag (bron).

“Pillen zijn meer een parttime-oplossing.”

Zelfs áls deze pillen voor jou dus werken, én je er geen bijwerkingen van krijgt, én je er je libido niet door verliest, én je de seks altijd vooruit kan plannen, dan nóg zijn pillen geen volledige oplossing voor je probleem met vroegtijdig klaarkomen. Het betekent hooguit dat je af en toe een keer goede seks kunt hebben, terwijl het de rest van de tijd gewoon net zo belabberd blijft als eerst.

Wat kan ik wél doen tegen vroegtijdig klaarkomen? 3 tips

Hopelijk heb ik je er inmiddels van weten te overtuigen dat pillen geen goed idee zijn als je vroegtijdig klaarkomen wilt bestrijden, maar los van het feit dat ik je een miskoop heb bespaard, zal je daarmee nog niet verder geholpen zijn met je probleem. Daarom geef ik hieronder een aantal tips over wat je wel kunt doen tegen te snel klaarkomen:

 • Verlaag je stressniveau
 • Gebruik glijmiddel en condooms
 • Oefen door te masturberen

Tip 1: Verlaag je stressniveau

Er zijn verschillende redenen dat stress een negatief effect op je seksleven heeft. Eén van die redenen is dat je sneller klaarkomt als je gespannen bent. Je hoeft hier niet per se gestrest voor te zijn tíjdens de seks; ook als je gewoon over het algemeen veel stress in je leven hebt (bijvoorbeeld door drukte op het werk), kan dat een negatieve invloed hebben op de tijd die jij tussen de lakens doorbrengt.

Wel helpt het vaak om een rustmoment te nemen, voordat je aan seks begint. Als je bijvoorbeeld thuiskomt na een drukke werkdag, neem dan even de tijd om te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen, of om gewoon even een ‘simpel’ tv-programma te kijken waar je niet te hard bij hoeft na te denken.

Als je over het algemeen gewoon veel stress hebt, dan zal het waarschijnlijk wat lastiger zijn om dat terug te dringen. Dit zal vaak gewoon een kwestie van plannen zijn, en van realistisch zijn wat betreft de verantwoordelijkheden die je wel of niet op je kan nemen. Het kan ook helpen om een lijstje bij te houden met wat je allemaal moet doen op een dag; dat scheelt weer stress als je denkt dat je iets bent vergeten.

Tip 2: Gebruik glijmiddel en condooms

Als je geen vaste sekspartner hebt, dan hoop ik dat je sowieso condooms gebruikt om soa’s te voorkomen, maar dat is niet het enige doel dat deze voorbehoedsmiddelen kunnen dienen. Ze kunnen je namelijk ook helpen om je orgasme uit te stellen. Het laagje latex om je penis zorgt dat deze iets minder gevoelig is, en daardoor zul je ook minder snel klaarkomen. Dit effect zie je natuurlijk het beste bij relatief dikke condooms.

“Veel mannen klagen over dat ze minder voelen met condooms, maar voor jou is dat alleen maar positief!”

Iets anders wat kan helpen, is glijmiddel. Als je glijmiddel gebruikt, ervaar je tijdens de seks wat minder wrijving, en hierdoor duurt het langer voordat je uiteindelijk klaarkomt. Je kan condooms en glijmiddel ook prima combineren, maar in dat geval is het wel van belang dat je glijmiddel op waterbasis gebruikt. Doe je dit niet, dan kunnen de condooms beschadigd raken.

Als je écht het zware geschut wilt inzetten, zijn er ook nog verdovende condooms. Deze bevatten verdovende stofjes, die ervoor zorgen dat je minder voelt, en het dus langer volhoudt. Zorg er wel voor dat je deze niet binnenstebuiten omdoet, anders is je partner juist degene die minder gevoelig wordt gemaakt ;). Zorg ook dat de condooms die je kiest niet te sterk zijn, anders kan je penis zodanig verdoofd raken dat je niet eens meer een erectie kunt krijgen.

Tip 3: Oefen door te masturberen

Iets wat de meeste mannen toch al tamelijk geregeld doen, en wat kan helpen om je orgasme uit te stellen, is masturberen. Als je dit wat vaker doet, dan raakt je lichaam gewend aan seksuele stimulatie. Hierdoor zal het daar op den duur minder op reageren, zodat het dus langer duurt voordat je klaarkomt. Als je hiernaast ook nog naar porno kijkt, dan maak je jezelf ook nog eens ongevoeliger voor visuele prikkels.

“De meeste mannen hoef je niet twee keer te vertellen dat ze meer moeten gaan masturberen.”

Als je jezelf nog meer wil trainen, kun je ook de zogenoemde start-stopmethode eens toepassen. Dit houdt kort gezegd in dat je jezelf aftrekt tot het punt dat je bijna klaarkomt, en dat je dan eventjes stopt. Zodra de opwinding wat minder is, ga je weer verder met masturberen. Op deze manier leer je je lichaam aan om niet meteen klaar te komen bij elke stimulatie, maar om hier wat langer mee te wachten. Ik zou je aanraden om dit zo’n 15 minuten achter elkaar te doen voordat je jezelf laat klaarkomen.

Wat wél gezegd moet worden, is dat je jezelf niet de hele tijd op dezelfde manier moet stimuleren. Als je jezelf altijd op dezelfde manier aftrekt, dan kan je lichaam zo gewend raken aan deze manier van seksuele stimulatie, dat je alleen op die manier nog klaar weet te komen. Gebruik dus zo nu en dan bijvoorbeeld je andere hand of een iets andere greep.

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *