Je Orgasme onder controle krijgen? 6 tips en 4 oefeningen

Nog even volhouden, nog even volhouden, nog even volhouden. Alsjeblieft, laat me niet weer te vroeg- En ja hoor, daar ga je weer. Uit frustratie en schaamte sluit je je ogen en zucht je geërgerd.

‘’Hé, het is echt niet erg. Jij kunt er niets aan doen,’’ hoor je haar stem boven je. Maar dat is het hem nou juist, jij zou er toch juist wél iets aan moeten kunnen doen om niet te vroeg een orgasme te krijgen?

En ja, dat kun je. Maar nee, ga nu niet jezelf de schuld geven van het feit dat je ejaculatieproblemen hebt. De problemen ontstaan vaak ook niet zomaar. Daarom is het van belang dat je in de eerste plaats gaat achterhalen wat de oorzaak is van een te snel orgasme.

Daarna kun je aan de slag met tips en oefeningen om je orgasme beter onder controle te krijgen. Hoe, dat lees je hier!

Te vroeg klaarkomen

Het verschijnsel waarbij je te vroeg klaarkomt wordt ook wel premature ejaculatie genoemd. Onderzoekers denken dat 1 op de 3 mannen last heeft van een vroegtijdige zaadlozing (1).

En één ding is zeker: het is uitermate vervelend. Want laat nou juist in de slaapkamer timing erg belangrijk zijn.

Het doel is natuurlijk wel dat je allebei tot een orgasme kunt komen (en het liefst tegelijkertijd). Als jij dus al klaarkomt voordat je partner klaarkomt, ‘faal’ je dus in het bereiken van dat doel.

Hoewel falen dan natuurlijk weer veel te hard klinkt. In feite kun jij er eigenlijk helemaal niets aan doen. Het is niet alsof je niet hard genoeg je best om te voorkomen dat jij vroegtijdig klaarkomt, het gebeurt gewoon.

Om de een of andere reden besluit jouw lichaam dat jij (bijna) altijd al binnen een minuut nadat je gestart bent met seks klaarkomt.

Uiteindelijk kan je je hierdoor erg gestrest en gefrustreerd gaan voelen – waaróm werkt jouw lichaam toch niet zoals jij dat wilt? Als gevolg hiervan kun je seks en intimiteit juist gaan vermijden. Ook praat je liever zo min mogelijk over seks, je schaamt je om het feit dat je kampt met ejaculatieproblemen. En dat terwijl het juist zo’n veel voorkomende aandoening is.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Symptomen van te vroeg klaarkomen

Het voornaamste symptoom van premature ejaculatie is uiteraard dat je niet in staat bent je ejaculatie uit te stellen, en dat je binnen korte tijd al na de penetratie klaarkomt.

Het kan echter in meerdere situaties voorkomen, niet alleen tijdens de geslachtsgemeenschap. Ook tijdens het masturberen kan het probleem optreden.

Daarbij kun je onderscheid maken tussen:

 • Levenslang (primaire) premature ejaculatie – Levenslange premature ejaculatie treedt altijd of bijna altijd op, te beginnen tijdens de eerste keer dat je je aan seks waagde.
 • Verkregen (secundaire) premature ejaculatie – Verkregen premature ejaculatie ontwikkelt zich nadat je al eerdere seksuele ervaringen hebt gehad, waarbij je helemaal geen problemen ervaarde.

Overigens kan het ook zo zijn dat jij helemaal niet aan de voorgaande symptomen voldoet, en dat je dus niet gediagnosticeerd kunt worden met premature ejaculatie. Dat neemt niet weg dat jij mogelijk nog wel enkele symptomen vertoont, waarbij je zowel perioden van premature ejaculatie als periode van normale ejaculatie doormaakt. Ook dan zijn de tips in dit artikel erg geschikt voor jou.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Oorzaken van te vroeg klaarkomen

Wie een probleem op wil lossen, moet ten eerste op zoek gaan naar de kern van het probleem – waar wordt het probleem precies door veroorzaakt?

Dit geldt ook zeker voor  een voortijdig orgasme. Zoek eerst uit wat toch de oorzaak is van het feit dat jij het niet in je lijkt te hebben om je ejaculatie uit te stellen – tenminste tot je partner ook klaar kan komen.

Wat het echter lastig maakt in het geval van ejaculatieproblemen, is dat er eigenlijk niet echt een duidelijke oorzaak voor aan te wijzen is. Wel is duidelijk dat zowel psychologische als biologische factoren een rol kunnen spelen bij vroegtijdig klaarkomen.

Psychologische oorzaken van te vroeg klaarkomen

Psychologische factoren die een rol kunnen spelen bij jouw vroegtijdig orgasme:

 • Eerdere seksuele ervaringen
 • Seksueel misbruik
 • Vertekend lichaamsbeeld
 • Depressie
 • Zorgen over te vroeg klaarkomen
 • Gevoelens van schuld die ervoor zorgen dat je de neiging hebt om seks af te raffelen

Andere factoren die een rol kunnen spelen, zijn:

 • Erectiestoornis – Mannen die zich erg veel zorgen maken over het verkrijgen en behouden van een erectie tijdens de geslachtsgemeenschap, kunnen een patroon ontwikkelen waarbij ze steeds gaan haasten om te ejaculeren. Dit kan lastig zijn om te veranderen.
 • Angst / zorgen – Veel mannen die lijden aan premature ejaculatie vertonen ook angstproblemen. Deze kunnen specifiek slaan op seksueel functioneren, of gerelateerd zijn aan andere problemen.
 • Relatieproblemen – Als je andere seksuele relaties hebt gehad waarbij je slechts heel soms of zelfs nooit te vroeg klaarkwam, kan het mogelijk zijn dat de interpersoonlijke problemen tussen je huidige partner en jou de boosdoener zijn.

Biologische oorzaken van te vroeg klaarkomen

Er is een aantal biologische factoren die bij zouden kunnen dragen aan het feit dat je te vroeg klaarkomt, waaronder:

 • Abnormale hormoonlevels
 • Abnormale niveaus van neurotransmitters
 • Ontsteking en infectie van de prostaat of plasbuis
 • Erfelijke kenmerken

Risicofactoren voor te vroeg klaarkomen

Naast de psychologische en biologische factoren die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van een ejaculatiestoornis, zijn er nog andere factoren die het risico op vroegtijdig klaarkomen verhogen. Een daarvan is stress.

Door een emotionele of mentale belasting op andere (of ieder) gebied in je leven, kan je premature ejaculatie ontwikkelen.

Hierdoor wordt je vermogen om je te ontspannen en te blijven focussen tijdens de seks beperkt.

Een vergelijkbaar verschijnsel wordt weergegeven in het diagram hieronder. Deze laat duidelijk zien hoe dit probleem ontstaat en tegelijkertijd in stand wordt gehouden. In dit diagram wordt echter weergegeven hoe stoornissen als vaginisme bij vrouwen in stand worden gehouden. Het diagram is dus niet helemaal correct in het geval van een ejaculatiestoornis, toch kan het iets helpen verhelderen.

In het geval van premature ejaculatie zou je de punten als volgt kunnen aanpassen:

 1. Het anticiperen van vroegtijdig klaarkomen
 2. Een onvrijwillige reactie – het lichaam is te weinig ontspannen
 3. Je komt te snel klaar
 4. Je komt misschien nog wel sneller klaar dan tijdens eerdere seksuele ervaringen
 5. Je bereidt jezelf erop voor dat je te vroeg klaarkomt
 6. Je gaat seks en intimiteit uit de weg

Tips en oefeningen om je orgasme onder controle te houden

Maar vrees niet! Op dit moment lijkt het dan wel alsof er geen uitweg is en alsof je seksleven voorgoed naar de maan is. Toch is niets minder waar.

‘’Te vroeg een orgasme krijgen, is namelijk prima onder controle te krijgen.’’

De volgende tips kunnen jou daarbij helpen:

 • Tussendoor stoppen tijdens de seks, zo laat je de seksuele opwinding dalen
 • Aan dingen denken die niet opwindend zijn (maar niet erg stimulerend voor de sfeer en vooral erg moeilijk wanneer je je in bed bevindt met een mooie partner)
 • Het aan- of ontspannen van de bilspieren

Andere tips en oefeningen vind je hieronder. Op deze website vind je echter nog tal van andere mogelijkheden voor meer controle over jouw orgasme. Je kunt zelf nagaan welke manier het beste werkt voor jou. Zo geniet niet alleen jij, maar ook je partner langer van seks.

#1: Train je bekkenbodemspier

Het eerste effectieve dat je kunt doen tegen te snel klaarkomen, is het trainen van je bekkenbodemspier, zo blijkt uit onderzoek (2). Als je deze spieren kunt afknijpen, kun je ook je orgasme beter beheersen!

Je vindt hem door dezelfde aanspanning te maken als wanneer je je plas ophoudt. Ook gebruik je de spier om je penis te bewegen als hij stijf is.

Gevonden? Dan kun je aan het trainen slaan, overal en elke dag.

Voor meer effectiviteit, is het noodzaak om deze oefeningen minimaal vijf keer per dag te doen in kleine series van bijvoorbeeld tien keer aanspannen. Je zou, om de oefening wat te intensiveren, ook een gewichtje aan je penis kunnen hangen. Zo maak je het wat zwaarder; hoe sterker de spier, hoe meer controle en hoe langer de seks!

Daarnaast kun je er in het dagelijks leven op andere manieren rekening mee houden. Zo is het belangrijk om voldoende te drinken – ten minste 1,5 tot 2 liter per dag. Plas ook regelmatig, bij voorkeur 4 tot 6 keer per dag. Neem ook voldoende vezels tot je voor een regelmatige stoelgang en leer jezelf een goede toilethouding aan.

Je denkt nu misschien: wat heeft dat er mee te maken? Maar al deze dingen hebben invloed op de sterkte en de gezondheid van je bekkenbodemspier. Ligt het hier niet aan? Dan hebben we nog een aantal andere oefeningen voor je, zodat jij je orgasme beter onder controle kunt houden.

#2: Visualiseer fases

Een andere methode om langer van de seks te genieten, is door te visualiseren in fases.

Seksuele stimulatie bouwt zich langzaam op. Je zou dit kunnen zien als een trappenhuis: als je begint, sta je nog op 1 en werk je langzaam omhoog. De momenten vlak voor en na het orgasme zijn het meest intens, dus die nummeren we 10.

Als je jezelf op 7 probeert in te houden (vóór het orgasme uiteraard), zit je goed. Probeer het eens uit, om erachter te komen of dit werkt voor jou.

#3: Probeer af te knijpen en je voorhuid minder gevoelig te maken

Heb je het gevoel dat het hoogtepunt eraan zit te komen? Stop dan met de seks en knijp in je penis op het plekje net onder je eikel. Op deze manier druk je met je vingers op het toompje, waardoor het bloed uit je penis wegstroomt en dus het orgasme geremd wordt.

Als je je eikel in het algemeen minder gevoelig wilt maken en je hebt een voorhuid, dan kun je deze overdag naar achteren dragen. Door de wrijving van je eikel tegen je onderbroek, wordt de gevoeligheid minder. Als hij niet blijft zitten, gebruik dan gerust een pleister of klein plakbandje. Niemand die het ziet!

#4: Masturbeer vaker

Aan de ene kant kan masturbatie er juist voor zorgen dat je te snel klaarkomt. Je bent er immers vroeg mee begonnen en hebt al die tijd geleerd om snel naar je hoogtepunt toe te werken. Hierdoor kom je ook tijdens de seks snel klaar. Maar door te trainen en minimaal 15 minuten te doen over je sessie, werk je weer de goede kant uit.

Belangrijk is, om een aantal keren bijna klaar te komen, maar het niét te doen. Ook belangrijk: laat haar eerst klaarkomen! Zo zal het voor haar in ieder geval stukken minder vervelend zijn dat je daarna snel klaarkomt. Natuurlijk hoef je ook jezelf niet te vergeten.

Een standje dat aan te raden is, is haar bovenop te laten zitten. Zo wordt je eikel minder gestimuleerd en kun je haar bovendien vragen rustig aan te doen. Om de hoogste nood kwijt te raken, kun je ook masturberen voor je aan de seks begint. Tweede ronde, tweede kansen! Vaak hou je het dan langer vol. Probeer je daarnaast niet te veel op het orgasme te concentreren.

Denk aan het gevoel, ben bezig met haar en wees niet te krampachtig.

#5: Praat erover!

Vaak biedt praten over dit probleem ook uitkomst. Door het taboe te doorbreken, hef je al veel spanning en onzekerheid op. Vroegtijdig klaarkomen is namelijk niets om je voor te schamen!

Je kunt dit bespreekbaar maken met de huisarts, een therapeut, een vriend of je (seks)partner. Wanneer je een relatie hebt, is het sowieso goed om (seksuele) problemen bespreekbaar te maken. Je wilt natuurlijk niet dat het tussen jullie in komt te staan, en je partner heeft ook baat bij het oplossen van dit probleem.

#6: Probeer eens wat middeltjes uit

Officiële medicijnen zijn er niet om je orgasme onder controle te krijgen. Wel zijn er middelen op de markt die ervoor zorgen dat de penis minder gevoelig wordt. Dit zijn voornamelijk crèmes of gels die een verdovend effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat een verdovende zalf als Emla creme kan werken indien het op de juiste manier wordt gebruikt (3).

Ook zijn er condooms op de markt die een dergelijk stofje bevatten. Geen van deze middelen zijn te verkrijgen op recept, maar dien je gewoon zelf te kopen. Deze middeltjes zorgen echter voor een tijdelijk effect en je lost hiermee de kern van jouw probleem niet op!

#7: Breng een bezoekje aan je dokter

Gaat het nog steeds niet beter en krijg je je orgasme nog altijd niet onder controle? Je kunt een bezoek aan de dokter brengen, misschien is er sprake van een fysieke oorzaak of een bijwerking.

Referenties

 1. https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/premature-ejaculation
 2. http://uroweb.org/lifelong-premature-ejaculation-can-be-treated-by-pelvic-floor-exercises/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12472618/

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *