Overgevoelige Eikel? Ontdek 8 Oorzaken en Remedies

Het is een onderwerp dat niet altijd even gemakkelijk bespreekbaar is, maar wel iets waar veel mannen mee zitten: een overgevoelige eikel. Het is dat oncomfortabele gevoel wanneer je ondergoed net even de verkeerde kant op schuurt, en tijdens de seks ervaar je eerder pijn dan plezier.

Maar wat veroorzaakt deze overgevoeligheid nu precies en belangrijker nog, wat kun je eraan doen? Hier geven we een heldere blik op de oorzaken en diverse remedies, zodat je weer vol vertrouwen kunt genieten van intimiteit.

Overgevoelige eikel

De eikel, of glans penis, vormt het uiteinde van de penis en is buitengewoon rijk aan zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden maken de eikel extreem gevoelig voor tactiele prikkels.

Dit komt door de concentratie van zenuwen, die significant hoger is in de eikel dan in de schacht van de penis. Het verklaart waarom aanrakingen hier intenser worden gevoeld en waarom het een cruciaal onderdeel is van het seksuele plezier van de man.

De voorhuid speelt een beschermende rol voor de eikel. De eikel is bedekt en wordt beschermd tegen direct contact met kleding en andere prikkels. Het toompje, een strookje huid dat de onderzijde van de eikel verbindt met de voorhuid, zorgt voor de begeleiding van de beweging van de voorhuid over de eikel.

Overgevoeligheid treedt op wanneer de eikel extreem reageert op aanrakingen of wrijving. Dit kan komen doordat de hoornlaag van de huid op de eikel dunner is of minder ontwikkeld. De hoornlaag is het buitenste deel van de huid en biedt bescherming tegen wrijving, druk en andere externe invloeden. Wanneer deze laag dun is, zijn de zenuwuiteinden in de huid meer blootgesteld.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Wat zijn de oorzaken van een overgevoelige eikel?

Er zijn verschillende oorzaken van een overgevoelige eikel:

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

1. Onvoldoende blootstelling

Bij mannen die niet besneden zijn, kan de voorhuid de eikel continu bedekken. Wanneer de eikel niet regelmatig wordt blootgesteld aan wrijving, blijft de huid extreem gevoelig. Dit veroorzaakt ongemak of pijn bij aanraking of seksuele activiteit.

2. Irritaties en infecties

Het kan ook gaan om infecties of irritaties van de eikel of de voorhuid, zoals balanitis (ontsteking van de eikel) of een schimmelinfectie. Symptomen zijn een verhoogde gevoeligheid en pijn. Meestal is slechte hygiëne oorzaak van deze problemen; bacteriën kunnen zich namelijk gemakkelijk ophopen onder de voorhuid.

3. Huidcondities

Er kan een kans zijn dat huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis of lichen sclerosus, de huid van de eikel aantasten en overgevoeligheid, jeuk en pijn als gevolg hebben.

4. Trauma of beschadiging

Een verwonding aan de penis of eikel, veroorzaakt door ongelukken, ruwe seksuele activiteit, of zelfs medische procedures, kan de zenuwen beschadigen en de gevoeligheid verhogen.

5. Zenuw- of bloedvatproblemen

Soms kan er sprake zijn van aandoeningen die de zenuwen of bloedvaten in de penis beïnvloeden, waardoor gevoeligheid van de eikel wordt ervaren. Neem bijvoorbeeld diabetes; het kan leiden tot neuropathie, wat zenuwschade veroorzaakt en de sensatie in de penis kan veranderen.

6. Psychologische factoren

Het hoeft niet alleen om fysieke factoren te gaan – angst, stress, en andere psychologische factoren kunnen ook een rol spelen bij het ervaren van een overgevoelige eikel. Het lichaam kan hierdoor in een staat van verhoogde alertheid terechtkomen, waardoor zenuwen overactief reageren op prikkels.

7. Gebrek aan seksuele ervaring of langdurige onthouding

Mannen met beperkte seksuele ervaring of die een substantiële tijd geen seksuele activiteiten hebben ondernomen, kunnen merken dat hun eikel uitzonderlijk gevoelig is wanneer ze opnieuw intiem worden. Het is alsof het lichaam opnieuw moet leren omgaan met de sensaties die gepaard gaan met seksuele activiteit.

8. Gebruik van bepaalde producten

Het gebruik van bepaalde zepen, crèmes, of condooms met irriterende stoffen kan de huid van de eikel irriteren en overgevoeligheid veroorzaken.

Hoe heeft het impact op het seksleven?

Heb je last van een overgevoelige eikel, dan kan de seks snel veranderen van een plezierige activiteit in een bron van ongemak en spanning, zozeer zelfs dat je intiem contact liever geheel vermijdt. De impact van een overgevoelige eikel op het seksleven kan aanzienlijk zijn, en manifesteert zich op verschillende manieren, afhankelijk van de ernst van de overgevoeligheid.

Verminderd genot

Een van de meest directe gevolgen van een overgevoelige eikel is dat het seksuele genot niet is zoals het zijn moet. De eikel is verreweg een van de meest gevoelige delen van de penis en speelt een cruciale rol in het ervaren van intiem plezier. De overgevoeligheid van de eikel gaat echter vaak over in pijn, waardoor orgasmes minder intens kunnen aanvoelen of volledig onaangenaam worden.

Te snel klaarkomen

Wanneer de eikel te gevoelig is, kan zelfs een lichte aanraking moeilijk aanvoelen, wat leidt tot een snellere ejaculatie.

Dit lijkt tegenstrijdig, omdat pijn en plezier op het eerste gezicht ver uit elkaar liggen. Echter, de zenuwuiteinden in de eikel zijn zo gevoelig dat ze overstimulatie snel interpreteren als een signaal om het ejaculatieproces in gang te zetten, ongeacht of dit nu pijnlijk of plezierig is.

Te snel klaarkomen kan een flinke deuk in het zelfvertrouwen van een man slaan. Gevoelens van schaamte en machteloosheid voeren dan de boventoon, en de angst om niet te voldoen aan de verwachtingen van de partner kan groot zijn. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel: de angst voor vroegtijdige ejaculatie verhoogt de stress en spanning, wat de kans op een snelle ejaculatie alleen maar vergroot.

Vermijden van seks

De pijn die sommige mannen ervaren tijdens de seks kan ertoe leiden dat mannen liever geheel seks vermijden. Het vooruitzicht van pijn in plaats van plezier maakt de seksuele ervaring onaantrekkelijk; het kan spanningen in relaties veroorzaken en de intimiteit tot een halt roepen.

“Mannen met een overgevoelige eikel ervaren vaak dat seksuele spontaniteit plaatsmaakt voor zorgvuldige voorbereiding, wat de natuurlijkheid en het plezier van intieme momenten aanzienlijk kan belemmeren.”

Een constante preoccupatie met het probleem

Dit probleem van een overgevoelige eikel kan zo overheersend en meeslepend worden, dat het in de gedachten haast onmogelijk wordt om nog op iets anders te concentreren tijdens seksuele activiteit. Dit constante piekeren en de angst voor pijn of vroegtijdige ejaculatie kunnen het genieten van seks ernstig belemmeren.

9 Remedies die je kunt proberen bij een overgevoelige eikel

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je kunt proberen, voor de verschillende oorzaken van een overgevoelige eikel.

1. Geleidelijke blootstelling

Voor mannen die niet besneden zijn, kan het helpen om de eikel geleidelijk meer bloot te stellen aan aanraking en wrijving. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het douchen de voorhuid terug te trekken en de eikel zachtjes te wassen met water.

Probeer regelmatig de voorhuid terug te trekken om de eikel bloot te stellen aan lucht. Begin langzaam en verhoog de blootstellingstijd geleidelijk om overgevoeligheid te verminderen.

Masturbatie met ontblote eikel kan ook helpen. Hierbij kun je wat glijmiddel op waterbasis of kokosolie voor gebruiken.

2. De hoornlaag dikker maken

Looizuur, een natuurlijke stof die in thee aanwezig is, kan helpen om de hoornlaag van de eikel dikker en minder gevoelig te maken. Hier is een kort stappenplan over hoe je dit kunt aanpakken:

 • Stap 1: Neem een zakje (biologische) zwarte of groene thee en laat het een paar minuten weken in warm, maar niet heet water.
 • Stap 2: Laat het een beetje afkoelen en dep een watje in de thee, tot het warm, maar comfortabel aanvoelt.
 • Stap 3: Plaats het watje direct op de eikel en laat het daar een paar minuten liggen. Zorg ervoor dat je de voorhuid terugtrekt als dat mogelijk is, zodat de thee direct contact kan maken met de eikel.
 • Stap 4: Herhaal dit proces dagelijks voor meerdere weken, waarbij je de duur geleidelijk kunt verlengen als je huid eraan gewend raakt.

3. Verbeterde hygiëne

Een goede genitale hygiëne is cruciaal om infecties en irritaties te voorkomen. Mannen dienen de voorhuid terug te trekken en de eikel dagelijks te reinigen met water (en eventueel een milde, ongeparfumeerde zeep). Het is belangrijk om de boel goed af te drogen, omdat vocht irritaties als gevolg kan hebben.

4. Behandeling van huidaandoeningen

Indien er sprake is van eczeem, psoriasis of een andere huidaandoening, is het raadzaam om een dermatoloog of uroloog te raadplegen. Zij kunnen een passende behandeling voorschrijven, zoals crèmes of medicatie, om de symptomen te verlichten.

5. Vermijden van irriterende stoffen

Let op de producten die je gebruikt in de genitale zone. Vermijd irriterende stoffen in zepen, crèmes en condooms. Kies voor hypoallergene producten en ongeparfumeerde zepen om de kans op irritaties te verminderen.

6. Beheersing van stress en angst

Stress stimuleert de afgifte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, en de verhoogde bloedstroom en nerveuze spanning die hiermee gepaard gaan, kunnen de zenuwen in de eikel extra prikkelbaar maken.

Om stress en angst te verminderen, kunnen deze praktische technieken uitkomst bieden:

 • Mindfulness: Neem elke dag een paar minuten de tijd om je te focussen op het hier en nu. Let op je ademhaling, de sensaties in je lichaam, en de geluiden om je heen. Observeer deze gedachten zonder erop te reageren of ze te beoordelen. Zo kun je je geest helpen kalmeren en je lichaam helpen te ontspannen.
 • Diepe ademhalingsoefeningen: Oefen diep en langzaam ademhalen om je parasympathische zenuwstelsel te activeren. Zo help je je lichaam te ontspannen en stress te verminderen. Focus op het uitademen voor een langere periode dan het inademen.
 • Progressieve spierontspanning: Dit is een oefening waarbij je alle spiergroepen in je lichaam aanspant en vervolgens ontspant. Begin bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd. Het aanspannen en loslaten van de spieren helpt om fysieke spanning te verminderen, wat op zijn beurt stress en angst kan verminderen.
 • Gedachten uitdagen: Let op negatieve gedachtenpatronen die bijdragen aan stress en angst. Probeer deze gedachten te vervangen door meer evenwichtige en positieve gedachten.

7. Heropbouw van seksuele ervaring

Heb je beperkte seksuele ervaring of een langere periode van seksuele onthouding ervaren, dan kan het nuttig zijn om de seksuele activiteit geleidelijk op te bouwen. Begin met masturbatie, en in het specifiek met edging, om de eikel te laten wennen aan seksuele stimulatie, en ga pas over op gemeenschap als dit comfortabel aanvoelt.

8. Praten met je partner

Openzijn en praten met je seksuele partner is een van de beste manieren voor een beter begrip en meer geduld tijdens de seks. Samen kunnen jullie experimenteren met verschillende posities, technieken en vormen van stimulatie om te ontdekken wat goed aanvoelt.

9. Professionele hulp

Bij aanhoudende of ernstige klachten is het verstandig om medisch advies in te winnen. Een uroloog of seksuoloog kan de situatie beoordelen, eventuele onderliggende aandoeningen diagnosticeren en een passende behandeling voorstellen.

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *