Te Snel Klaarkomen door Faalangst? Zo Overwin Je Het

Hoewel men bij vroegtijdig klaarkomen en erectieproblemen vaak enkel denkt aan de lichamelijke oorzaken, zijn er ook genoeg mannen die problemen ervaren op dit gebied en waarbij dit veroorzaakt wordt door psychische problemen. Eén zo’n probleem is bijvoorbeeld faalangst in de slaapkamer.

Als je dit ervaart, kan dit ervoor zorgen dat je je helemaal niet op je gemak voelt of kunt ontspannen. Je geniet minder van seks, maar het kan er dus ook nog eens voor zorgen dat je te snel klaarkomt.

Erectiestoornissen: psychologische oorzaken

Psychologische factoren zorgen voor ongeveer 10%-20% van alle gevallen van erectiestoornissen of erectieproblemen. Het is vaak een secundaire reactie op een onderliggende lichamelijke oorzaak.

Het kan ook zo zijn dat  de psychologische effecten van een erectiestoornis of -probleem voortkomen uit seksueel trauma uit het verleden of bijvoorbeeld kindermishandeling. De meest voorkomende psychologische oorzaken van erectieproblemen zullen we hieronder kort beschrijven:

Stress: Als je plotseling erectieproblemen en tegelijkertijd stress ervaart, dan kunnen de twee aan elkaar gelinkt zijn. Stress kun je natuurlijk hebben door een oneindig aantal redenen. Je kunt stress ervaren op je werk, stress hebben vanwege geld of stress hebben in je relatie.

  • (Faal)angst: als je als man erectieproblemen ervaart, kun je vanaf dat moment telkens weer een angst voelen dat het weer zal gebeuren als je seks hebt. Dit kan dus uiteindelijk leiden tot ‘faalangst’ of angst voor seksueel falen, en daarbij dus voor erectieproblemen die zich telkens weer voordoen.
  • Depressie: nog een oorzaak van erectiestoornissen, is depressie. Depressie kan een mens namelijk zowel psychologisch als fysiek treffen. Depressie kan dus ook erectieproblemen veroorzaken, en dit kan zelfs als een man zich wel helemaal op zijn gemak voelt tijdens de seks of seksuele activiteiten. Verder is het ook nog zo dat de medicatie die gebruikt wordt tegen depressie ervoor kan zorgen dat iemand erectieproblemen krijgt.
  • Schuldgevoel: als je je partner niet tevredenstelt of bijvoorbeeld geen orgasme kunt bezorgen in de slaapkamer, dan kun je je daar schuldig over voelen en dat kan weer erectieproblemen veroorzaken. Dit houdt ook verband met faalangst: je voelt misschien mede een angst dat het weer niet zal lukken en daardoor worden de erectieproblemen alsmaar erger.
  • Laag zelfbeeld: dit kan te wijten zijn aan eerdere ervaringen met erectieproblemen (dus een gevoel van ontoereikendheid) of kan het gevolg zijn van andere problemen die helemaal niet per se verband houden met seksuele prestaties.
  • Onverschilligheid: dit kan het gevolg zijn van leeftijd en een daaropvolgend verlies van interesse in seks, het gevolg zijn van medicijnen of het gevolg zijn van problemen in je relatie.

Iedere man zal wel eens een keertje last hebben van erectieproblemen en dat is normaal. Het is daarom belangrijk om te weten dat wanneer je het eens in de zoveel tijd een keer ervaart, dit niet per se problematisch hoeft te zijn en je je geen zorgen hoeft te maken.

Enkel en alleen als het probleem aanhoudt en heel vaak voorkomt – meer dan de helft van de tijd – of een bron van pijn wordt voor jezelf of de persoon met wie je bent, moet je je zorgen gaan maken en een arts bezoeken om je probleem te bespreken. Voor mannen bij wie erectiestoornissen worden veroorzaakt door psychische problemen, kan therapie nodig zijn om je van deze problemen af helpen.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Faalangst en erectiestornissen

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Hoe wordt faalangst in de slaapkamer veroorzaakt?

Faalangst wordt over het algemeen vaak veroorzaakt door bepaalde negatieve gedachten die een persoon heeft. Deze gedachten kunnen te maken hebben met seks, maar ook met andere dagelijkse problemen die je ervaart.

Faalangst in de slaapkamer is dan ook in de meeste gevallen het gevolg van iemands negatieve gedachten over zijn of haar vermogen om goed te presteren tijdens seksuele activiteit. Een persoon kan zich bijvoorbeeld zorgen maken over seksuele ontoereikendheid of het onvermogen om een partner te plezieren.

Factoren die deze gevoelens kunnen beïnvloeden, zijn onder meer:

  • Het beeld dat je hebt van je lichaam
  • De grootte van je penis
  • Bepaalde percepties die je hebt van mannelijkheid
  • Bepaalde ideeën die je hebt over genderrollen
  • Relatieproblemen die je hebt met je partner
  • Het gebruik van internetporno (en het onzeker worden door het gebruik ervan/kijken ernaar)

Je kunt je dus als man bijvoorbeeld onder druk voelen om je partners te plezieren en een orgasme te kunnen geven. Maar je kunt je ook onzeker voelen over het algemene vermogen om seksueel te presteren. Dan zijn er ook nog dingen zoals dat je je bezorgd voelt over de grootte van je penis en het algehele lichaamsbeeld. Ook daardoor kun je faalangst in de slaapkamer ervaren.

Oorzaken die niet per se te maken hebben met seks, maar die wel faalangst en stress kunnen veroorzaken zijn:

  • Verhoudingen
  • Werk
  • Kinderen of andere familieleden
  • Financiën/geldproblemen
  • Et cetera

Erectieproblemen kunnen tevens worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan fysieke en psychologische factoren, waaronder dus bijvoorbeeld faalangst.

Erectieproblemen zijn niet enkel een fysiek probleem. Het kan relaties, de geestelijke gezondheid en het sociale leven van jou als persoon sterk beïnvloeden.

Experts hebben verbindingen gevonden tussen erectieproblemen en:

  • Depressie
  • Een gebrek aan zelfvertrouwen
  • Ongerustheid
  • Een laag zelfbeeld
  • Slaapproblemen
  • Relatieproblemen

Deze kunnen faalangst veroorzaken, maar ze kunnen er dus ook het gevolg van zijn. Als een persoon een erectie heeft bij het wakker worden in de ochtend, maar niet tijdens seksuele activiteit, kan er dus een psychologische oorzaak of emotionele oorzaak zijn.

Symptomen van faalangst in de slaapkamer

Faalangst is natuurlijk niet iets wat je enkel op een bepaald moment of op een specifieke leeftijd hebt. Faalangst treft mannen op verschillende manieren en in verschillende periodes van hun leven. Naast erectieproblemen kan faalangst echter ook nog leiden tot veel meer andere problemen met betrekking tot seks:

  • Vroegtijdige ejaculatie
  • Vertraagde of geblokkeerde ejaculatie
  • Verlies van seksuele interesse

Erectiestoornissen hebben hun eigen reeks symptomen, waaronder:

  • Problemen met het krijgen van een harde penis
  • Moeite met het behouden van een harde erectie
  • Verminderd libido/verlies van seksueel verlangen

Hulp zoeken bij faalangst in de slaapkamer

Als je merkt dat je faalangst hebt in de slaapkamer, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Natuurlijk kan het dat dit vanzelf over gaat, maar als je er snel vanaf wilt, is het een goed idee om een arts te bezoeken.

Hoe sneller je een arts bezoekt, hoe sneller je ook de technieken leert waarmee je de negatieve gedachtes die je hebt kunt beheersen. Deze technieken helpen vaak ook bij eventuele stress en angst die je ervaart, en leren je hiermee om te gaan op een juiste manier.

Ook is het goed om een arts te bezoeken om erachter te komen of faalangst écht de oorzaak is voor je erectieproblemen. Door naar de dokter te gaan, kun je eventuele andere aandoeningen ook uitsluiten en dit geeft natuurlijk ook een fijn gevoel.

Ga eens na bij jezelf waarom je die faalangst hebt. Ligt het aan jezelf? Ben jij gewoon onzeker over je uiterlijk of je kunnen in de slaapkamer? Of ligt het misschien wel aan je partner? Kunnen jullie niet goed met elkaar communiceren of reageert hij of zij op een vervelende manier wanneer je hem of haar niet kan plezieren? Er kunnen zo ontzettend veel redenen zijn. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor jou de reden eventueel kan zijn.

De diagnose van faalangst in de slaapkamer

Als je regelmatig last hebt van vroegtijdige ejaculatie/te vroeg klaarkomen, dan is het belangrijk om een arts te bezoeken. Je arts zal je dan allerlei vragen stellen om erachter te komen hoe in jouw geval de erectieproblemen/voortijdige ejaculatie wordt veroorzaakt.

Er zal een algemeen lichamelijk onderzoek gedaan worden en daarbij wordt natuurlijk ook uitgebreid gekeken naar de penis en testikels. Je arts kan er ook voor kiezen om eventueel een bloedonderzoek te doen of andere tests af te nemen als het uit het lichamelijk onderzoek niet duidelijk wordt wat de oorzaak is van je voortijdige ejaculatie.

Hoe kun je faalangst zelf beheersen in de slaapkamer?

Er zijn diverse manieren om faalangst te kunnen beheersen. Als is gediagnostiseerd dat faalangst echt de oorzaak is van je problemen, dan is de behandeling van je faalangst natuurlijk ook de oplossing voor te snel klaarkomen.

Overwinnen van faalangst in de slaapkamer

Een aantal mogelijkheden om je faalangst te beheersen zijn bijvoorbeeld:

  • Mediteren
  • Voorlichting over seks en seksueel gedrag
  • Gesprekstherapie om stress, depressie en andere levensproblemen te beheersen
  • Sekstherapie om prestatie- en intimiteitsproblemen op te lossen
  • Relatietherapie om je te helpen bij eventuele relatieproblemen
  • Een verandering in je leefstijl zodat je je minder onzeker voelt (denk aan: gezonder eten, meer bewegen)
  • Communicatief sterker worden met je partner, open zijn over de zorgen en angsten die je hebt
  • Verwijder alle stressvolle factoren uit je leven om erectieproblemen door stress te voorkomen
  • Maak je hoofd leeg van negatieve gedachten (als het moet met hulp van een professional)
  • Ga niet haastig te werk als het om seks gaat. Neem de tijd en probeer echt te genieten van waar je mee bezig bent. Neem even een pauze als het niet gaat zoals je wilt én bespreek dit met je partner. Over het algemeen zijn mensen erg begripvol; zeker als ze graag samen met je zijn.
  • Leg de nadruk op wat je wel kunt, niet op wat je niet kunt of op iets wat je zou “moeten doen”. Ga gewoon aan de slag met de dingen waar je je nu wel comfortabel bij voelt. Zo kun je toch nog plezier hebben.

Begeleide beeldspraak

Interactieve begeleide beeldspraak is een andere therapietechniek die je kan helpen om faalangst te overwinnen. Met geleide beelden kom je in een lichte, trance-achtige staat waarin je luistert naar een script dat een levendig scenario beschrijft.

De techniek is bedoeld om je lichaam te helpen bij het overwinnen van elk fysiek en mentaal probleem dat je hebt door gebruik te maken van je onbewuste geest. Onderzoek uitgevoerd door psychiater K. Kuruvilla in 1984 ontdekte aan de hand van deze techniek dat mannen die begeleide beeldspraak en seksuele heropvoeding ondergingen, erectieproblemen konden overwinnen die werden veroorzaakt door (faal)angst en stress.

Je hoeft niet per se langs te gaan bij een therapeut om door interactieve geleide beeldspraak te gaan. Om het thuis te doen, schrijf je en neem je een script op waardoor je een goede sekssessie met je partner zou kunnen visualiseren. Wanneer je naar het dit script luistert, moet je je goed concentreren op het hard worden en het blijven daarvan. Denk aan die plezierige seksuele ervaring en probeer niet te snel klaar te komen. Hoe meer je door het proces gaat, hoe meer ook je bewuste geest in staat is om faalangstproblemen te overwinnen.

Conclusie

Faalangst is iets dat we allemaal wel eens meemaken, maar als het gaat om faalangst in de slaapkamer en de problemen die daarbij komen kijken, worden we vaak extra hard geraakt. Faalangst in de slaapkamer kan namelijk zorgen voor erectieproblemen en/of vroegtijdig klaarkomen. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er diverse oorzaken mogelijk voor het hebben van faalangst.

Belangrijk is het dat je bij jezelf nagaat hoe het komt dat je faalangst hebt. Dit kun je dan met je arts bespreken als je deze bezoekt. Deze zal ook lichamelijke onderzoeken en tests doen om uit te sluiten dat er een andere onderliggende oorzaak is voor het te vroeg klaarkomen.

Faalangst is echter een volkomen normaal en behandelbaar type seksuele disfunctie. Als je ook een erectieprobleem hebt, kan je faalangst daarvan dus de oorzaak zijn. Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je een seksuele disfunctie ervaart, zodat deze onderliggende oorzaken kan uitsluiten en je kan helpen de symptomen onder controle te houden.

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

  • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
  • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *