Vroegtijdig klaarkomen / zaadlozing: 6 meest voorkomende oorzaken

Vroegtijdig klaarkomen, ook wel een vroegtijdige ejaculatie genoemd, is een probleem dat vaak onderbelicht blijft door schaamte en angst.

Maar het is een onderschat probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Als je de straat op zou gaan om te vragen welke mannen met deze problemen kampen, zou je waarschijnlijk nul op het rekest krijgen.

Het probleem is echter wel degelijk in groten getale aanwezig. Onderzoekers spreken van zo’n 10 tot 25% van de mannen die kampen met een probleem omtrent vroegtijdig klaarkomen.

Het ontstaan van vroegtijdig klaarkomen kan meerdere oorzaken hebben. Van sommigen heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Als je op zoek bent naar informatie over de verschillende oorzaken van vroegtijdig klaarkomen en hoe je deze mogelijk kunt behandelen, ben je hier aan het juiste adres.

Wat betekent vroegtijdig klaarkomen eigenlijk?

Het probleem van een te snelle zaadlozing, oftewel voortijdige ejaculatie, is eigenlijk heel simpel te beschrijven.

Op het moment dat jij seks hebt en er bijvoorbeeld een seksuele handeling, een seksuele prikkeling of seksuele stimulering plaatsvindt, word jij dusdanig opgewonden dat je eerder dan gewild een zaadlozing krijgt.

Een vroegtijdige zaadlozing is dan ook een proces dat buiten jouw eigen controle om plaatsvindt en dat moeilijk te stoppen is door jou als je eenmaal door hebt dat het in gang is gezet.

Met andere woorden, een ejaculatie vindt plaats voordat een man wil dat het gebeurt. Wanneer vroegtijdige ejaculatie zo vaak voorkomt dat het het seksuele genot van een man of zijn partner verstoort, wordt het een seksueel probleem.

De belangrijkste symptomen van vroegtijdig klaarkomen zijn:

  • Ejaculatieproblemen die telkens terugkomen bij seksuele stimulatie
  • Verminderd seksueel genot vanwege slechte controle over de vroegtijdige zaadlozing
  • Gevoelens van schuldgevoel, schaamte of frustratie bij de man (en mogelijk bij de partner)

Over de termen “vroegtijdig” en “te snel” bestaat medisch gezien veel discussie. Het meest gangbare antwoord op de vraag wanneer je last hebt van een vroegtijdige zaadlozing is op het moment dat deze korter duurt dan twee minuten. Onderzoekers spreken van te snel klaar komen als een man het minder dan 1-2 minuten kan volhouden voordat hij ejaculeert (1).

In veel gevallen kan het zelfs ook al zo zijn dat je in minder dan één minuut tot je hoogtepunt bent gekomen. Maar een vroegtijdige zaadlozing kan ook voorkomen tijdens het voorspel en voordat er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Ter vergelijking: een man die binnen een “normale” tijdspanne klaarkomt, doet hier ongeveer zes tot acht minuten over.

Bij mannen wordt de term orgasme vaak gebruikt als synoniem voor ejaculatie of zaadlozing. Dit is feitelijk gezien onjuist want een ejaculatie en orgasme zijn niet hetzelfde.

Hoewel voor de meeste mannen het orgasme voornamelijk plaatsvindt op het moment van ejaculatie, is dat niet altijd het geval.

Sommige mannen die multi-orgastisch zijn, kunnen meerdere orgasmen hebben met slechts één ejaculatie. Andere mannen kunnen helemaal niet ejaculeren. Deze aandoening staat bekend als anejaculatie.

Sommige mannen die bepaalde soorten prostaatkankeroperaties hebben gehad, kunnen een ‘droge’ ejaculatie ervaren.

Dit komt omdat hun lichaam niet langer in staat is om vloeibare sperma te produceren. Ongeveer ⅓ van de zaadvloeistof komt uit de prostaat. Andere klieren die bijdragen aan de productie van  de spermavloeistof kunnen ook worden beïnvloed door kankeroperaties.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Oorzaken van een vroegtijdige ejaculatie

Zelden worden ejaculatieproblemen veroorzaakt door een specifiek lichamelijk probleem, zoals een ontsteking van de prostaatklier of problemen met de zenuwen in het ruggenmerg. Vaak zijn de oorzaken psychisch van aard. De belangrijkste oorzaken van vroegtijdig klaarkomen zal ik hieronder uiteen zetten:

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

#1: Vermijding van intimiteit

Angst voor intimiteit begint meestal al op een zeer jonge leeftijd, wanneer onze ouders hun stempel drukken op de manier van opvoeden. We noemen dit de hechtingstheorie.

Hoe een ouder reageert op de emoties van een kind, is cruciaal om hen te helpen zich veilig en geborgen te voelen. Wanneer een kind verdrietig, bang of verdrietig is, hebben ze voldoende troost van hun ouders nodig om zich veilig te voelen.

Helaas kunnen sommige ouders emotioneel onderontwikkeld zijn en niet goed omgaan met hun eigen emoties, en daarom zijn ze beperkt in hoe goed ze de emoties van hun kind zullen begrijpen en erop reageren. Dit heeft een grote impact op het kind en hoe ze leren omgaan met hun emoties en hoe hun persoonlijkheid zich ontwikkelt.

Wanneer een ouder de emotionele behoeften, waargenomen zwakheden en emoties van een kind negeert of verwerpt, wordt het individu vaak weerhoudend en bang voor afwijzing van intimiteit. Wanneer je op die manier wordt opgevoed, zul je vaak het gevoel van schaamte of schuldgevoel krijgen als gevolg van emotionele behoeften. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens gehoord dat ‘jongens niet mogen huilen’.

Vaak hebben mannen met vroegtijdige ejaculatieproblemen verstikkende ouders. Ironisch genoeg voelen mannen zich vaak aangetrokken tot iemand die lijkt op zijn moeder. Dit creëert een push-pull-effect, waarbij hij zich aanvankelijk zal aangetrokken voelen tot een partner met dezelfde persoonlijkheidskenmerken als zijn moeder, maar deze eigenschappen ook in haar veracht en als gevolg daarvan haar weg wil duwen.

Een voortijdige zaadlozing is een snelle manier om weg te komen bij je partner, omdat je niet van intimiteit met hem of haar houdt.

Misschien komt dit omdat je woede of wrok koestert jegens je partner. Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn. Maar hoewel dit misschien wat raar in de oren klinkt, is het vaak wel waar. Mannen die intimiteit vrezen zullen tijdens de seks onbewust sneller klaarkomen omdat ze niet houden van het gevoel van intimiteit dat seks onvermijdelijk met zich meebrengt.

Vermijden van intimiteit betekent niet dat iemand niet om je geeft, en het is meestal geen bewust proces. Angst voor intimiteit kan een reactie zijn van emotioneel of nalatig ouderschap.

De beste manier om dit op te lossen is door een therapeut te vinden die met je kan werken. Het allerergste dat je kan doen is de problemen te laten zijn zoals ze zijn en hopen dat het vanzelf weggaat.

#2: Stress

Stress kan een behoorlijke invloed uitoefenen op je leven en het is nauw verbonden met seksuele disfunctie. Chronische stress heeft namelijk een flink effect op je lichaam en geest.

Stress zorgt dat het vrijgeven van insuline in je lichaam geblokkeerd wordt en dat glucose zich opstapelt in je bloed. Als je te lang gestrest bent dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Een te hoge bloedsuikerspiegel doet je behoefte aan seks afnemen.

Je vermogen om van seks te genieten kan door stress flink worden verminderd. Het verminderen van stress is daarom een belangrijke stap om voortijdige ejaculatie te genezen.

Soms verdwijnt voortijdige ejaculatie op zichzelf gedurende weken of maanden. Werken aan het verlichten van stress of andere psychologische problemen kan de ejaculatieproblemen helpen verbeteren.

Regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen om de stress te verminderen.

#3: Angsten en een gebrek aan zelfvertrouwen

Voortijdige ejaculatie gaat vaak gepaard met een laag zelfbeeld, gevoelens van schaamte en angst, en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Een van de belangrijkste problemen die voortijdige ejaculatie veroorzaakt is angst. Laat ik wat concrete voorbeelden geven die herkenbaar voor je zullen zijn.

Als je nerveus bent over je bed prestaties, is het gebruikelijk om je te veel te concentreren op je bedpartner en wat je geslachtsdelen precies daar beneden aan het doen zijn.

Beide kunnen angsten opwekken waardoor je niet meer in staat bent om je hoogtepunt te beheersen. Hoe dat komt?

Ten eerste, wanneer je je teveel zorgen maakt of je bedpartner het naar haar zin heeft, dan stop je te genieten van het moment… Ten tweede, als je teveel focust op wat je doet, dan wordt de seks onnatuurlijk en voelt alles ongemakkelijker. Om deze is reden is het belangrijk dat je manieren vindt om je angsten tijdens de seks te beheersen.

Een van de dingen die je kunt doen is het je partner te vertellen dat je een seksuele disfunctie hebt. Praat erover! Als je partner om je geeft, dan zal ze het niet erg vinden en blij zijn dat je erover durft te praten.

Wees daarom geen held, want als je naar de slaapkamer gaat in de hoop dat het deze keer misschien anders zal zijn… zul je waarschijnlijk weer angst ervaren en teveel focussen op een voortijdige zaadlozing.

#4: Seksuele onervarenheid

Het is alweer twee jaar geleden dat je voor het laatst seks hebt gehad en je staat strak van de spanning. Gaat het op deze leuke date vanavond dan eindelijk gebeuren?

Eenmaal thuis duiken jullie vrijwel meteen het bed in. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ flitst het door je hoofd. ‘Vindt ze mij naakt ook nog aantrekkelijk?’. Allemaal vragen die ervoor zorgen dat je binnen luttele seconden klaarkomt.

Meestal komt een vroegtijdige zaadlozing voor bij jonge, seksueel onervaren mannen die faalangst ervaren. Wat kun je in dit geval het beste doen?

Praat erover en laat je bedpartner weten dat je nerveus bent. Vaak vinden vrouwen het fijn als je met hen praat over je onzekerheden en het geeft jou rust. Een win-win situatie in dit geval.

#5: Overgevoeligheid

Een overdaad aan prikkels kan ervoor zorgen dat je sneller klaarkomt dan je eigenlijk wenst.

Seks, zegt men, is de ultieme vorm om je liefde voor een ander persoon te kunnen uiten. Het is een thema waar in films, boeken en op televisie veelvuldig over wordt gesproken en wat daar vaak in beeld wordt gebracht.

Voor jou als man is het heel erg belangrijk dat je de vrouw een fijn en voldaan gevoel kan geven door middel van een goede vrijpartij.

Prikkeling, opwinding en gevoeligheid zijn een aantal thema’s die bij seks dan ook centraal staan.

Deze kunnen allen gestimuleerd worden door het strelen van elkaars lichaam, het kussen op gevoelige plekken en het likken van zones die een opgewonden gevoel kunnen oproepen.

Hier kan voor jou een groot struikelblok liggen. Op het moment dat gevoeligheid en aanraking een rol gaan spelen tijdens de seks en jij weet dat je problemen hebt op het gebied van vroegtijdig klaarkomen, kan het snel gedaan zijn. Hoe komt dit?

Dit vindt zijn oorzaak in een extra gevoelig zenuwsysteem. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de eindes van jouw zenuwen minder goed bestand zijn tegen een prikkeling, omdat ze dichter onder huid liggen.

Hierdoor ben je extra gevoelig voor aanraking van een ander persoon. Bijvoorbeeld het aanraken van jouw huid of penis kan ervoor zorgen dat jij in een dusdanig verre staat van klaarkomen terecht komt, dat het proces onomkeerbaar wordt.

Het onoverkomelijke gevolg hiervan is dat jij nog voor penetratie of zelfs nog voor het uittrekken van alle kledingstukken al klaar bent met je seksuele “prestatie”.

Dit is natuurlijk een heel erg vervelende zaak op het moment dat het jou treft. Je wilt natuurlijk een vrouw alle hoeken van de kamer kunnen laten zien en ook jezelf helemaal kunnen onderdompelen in een romantische vrijpartij. Gevoeligheid is lastig tegen te gaan, maar niet onoverkomelijk.

Ben je erg gevoelig voor prikkelingen en aanraking? Neem dan even een pauze en concentreer je op je partner. Je kunt haar oraal bevredigen. Dit zal zij fijn vinden en jij krijgt de kans om te ‘herstellen’ van alle sensuele prikkels die je hebt gekregen.

De fysieke activiteit tussen jullie te beperken klinkt misschien gek, maar op het moment dat het geen wilde maar een rustige en intieme vrijpartij betreft, ben je veel bewuster van hetgeen er gebeurt. Op die manier kun je beter controleren wat je lichaam voelt en hoe het reageert.

Jezelf verliezen in de daad is natuurlijk prachtig en heerlijk romantisch, maar op het moment dat het leidt tot problemen tussen de lakens en stress is het minder fijn.

Dit doe je dus ook door je ademhaling te controleren. Op het moment dat jouw ademhaling de hoogte inschiet, ben je vaak verloren. Je verliest jezelf namelijk in opwinding en hitsige seks. Zorg er dus voor dat je ademhaling rustig blijft en focus je op waar je mee bezig bent: de seks.

#6: Biologische factoren

Het is ook het deel van de hersenen dat verschillende soorten seksuele reacties initieert.

De hersenen sturen signalen door het ruggenmerg die ervoor zorgen dat het lichaam eerst opgewonden raakt en vervolgens een zaadlozing. Delen van de amygdala en de pariëtale cortex zijn ook belangrijk bij de controle van de ejaculatie.

Neurotransmitters zijn het mechanisme voor deze signalen.

Studies bij ratten hebben aangetoond dat het mogelijk is om ratten tot een orgasme te laten komen door alleen bepaalde neurotransmitterreceptoren in de hersenen te activeren (2). Receptoren zijn de plaatsen waar neurotransmitters zich binden.

Bij mensen is serotonine de neurotransmitter die het meest duidelijk wordt geassocieerd met ejaculatie. SSRI’s werken door te voorkomen dat cellen reabsorberen van serotonine. Dit betekent dat signalen die worden veroorzaakt door serotonine worden verlengd en langer aanhouden.

Het is aangetoond dat chronisch gebruik van SSRI’s de tijd tussen erectie en ejaculatie bij mannen verlengt. Dat is waarom het wordt voorgeschreven als een behandeling voor voortijdige ejaculatie.

Dopamine speelt ook een rol bij ejaculatie, hoewel het verband ervan niet zo goed is onderzocht als die van serotonine. Studies bij ratten suggereren dat dopamine-stimulatie kan leiden tot ejaculatie. Bij de mens is er ook onderzoek die dit lijken te ondersteunen.

Schizofrenen die worden behandeld met anti-psychotische geneesmiddelen die een bepaald type dopamine-receptor (D2-achtige receptoren) blokkeren, zullen het waarschijnlijk moeilijk of onmogelijk vinden om te ejaculeren (3). Diezelfde medicijnen zijn getest bij mannen met premature ejaculatie. Net als SSRI’s lijken ze de tijd tussen opwinding en ejaculatie te verlengen.

Of je vroegtijdige zaadlozing komt door een serotoninegebrek, kan alleen worden onderzocht door een arts. Vaak is het zo dat serotonine betrokken is bij een aantal processen die verband houden met emotionele en psychische problemen van een persoon. De taak van een arts is om dit verband te onderzoeken.

Behandeling van vroegtijdig klaarkomen

Wat kun je doen als je last hebt van een vroegtijdige zaadlozing?

De behandeling die vaak wordt toegepast bij mannen met vroegtijdige ejaculatieproblemen, is de zogeheten ‘knijptechniek’.

Het werkt als volgt: op het moment dat een man voelt dat hij op het punt staat een zaadlozing te ervaren, onderbreekt hij het seksueel contact met zijn partner.

Hij stopt met de penetratie en vervolgens perst de man (of zijn partner) de schacht van de penis tussen duim en twee vingers.

e man oefent lichte druk uit net onder het hoofdeinde van de penis gedurende ongeveer 20 seconden, laat dan los, en kan de penetratie hervatten. Deze knijptechniek kan zo vaak als nodig worden herhaald.

Deze techniek stelt het de man in staat om de ejaculatie te vertragen met knijpen en uiteindelijk de controle over de ejaculatie te krijgen zonder de  knijptechniek.

Een andere mogelijke behandeling is gebruik te maken van medicatie die de ejaculatie bij een man kan vertragen.

Vertraagd orgasme is een veel voorkomende bijwerking van bepaalde medicijnen, met name die voor de behandeling van depressie worden gebruikt. Dit geldt zelfs voor mannen die niet depressief zijn.

Wanneer dit soort medicatie wordt gebruikt door mannen die voortijdige ejaculatie ervaren, kan dit helpen om de zaadlozing uit te stellen. Geneesmiddelen die voor deze behandeling worden gebruikt, omvatten selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en tricyclische antidepressiva (TCA’s).

Sommige mannen met premature ejaculatie profiteren ook van verdovende middelen die ervoor zorgen dat de penis minder gevoelig wordt. Er zijn een aantal crèmes beschikbaar die de penis gedeeltelijk kunnen verdoven. Deze verdovende crèmes kunnen echter het plezier tijdens het vrijen sterk beïnvloeden.

Op zoek naar verschillende  technieken die je ejaculatie langer helpen uitstellen? Gebruik hiervoor de verschillende oefeningen in mijn artikel om je orgasme onder controle te krijgen.

Referenties

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4184676/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16844284
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5949.2010.00222.x

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

  • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
  • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
  • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *