Zaadlozing tegenhouden: hoe doe je dat?

Langer van seks genieten, dat willen we allemaal. Helaas gooit bij mannen een vroegtijdige zaadlozing vaak roet in het eten.

Een vroegtijdige zaadlozing komt relatief vaak voor en kan iedere man treffen.

Een zaadlozing niet kunnen tegenhouden zorgt op den duur voor een onbevredigend seksleven en veroorzaakt een verlies aan levenskwaliteit.

Gelukkig bestaan er verschillende manieren die een zaadlozing tegenhouden.  Veel van deze technieken zijn eenvoudig toe te passen en kunnen ervoor zorgen dat je meer en langer plezier aan seks beleeft.

Waar wacht je nog op? Lees dit artikel en ontdek wat jij kunt doen om je zaadlozing langer uit te stellen. 

Wat is een vroegtijdige zaadlozing precies?

Laat ik eerst even wat dieper ingaan op wat een zaadlozing precies inhoudt. Want wat is nou eigenlijk een zaadlozing?

Wanneer je begrijpt hoe dit lichamelijke proces werkt, is het ook makkelijker om een vroegtijdige zaadlozing tegen te houden.

Een zaadlozing is sperma dat uit de penis vloeit als gevolg van seksuele stimulatie. Dit is de laatste fase van het proces dat hieraan vooraf gaat. Het zaad wordt namelijk eerst uit de bijballen gestuwd en moet vervolgens langs de zaadleider, prostaat en urinebuis.

Op het moment van zaadlozing worden miljoenen zaadcellen gemengd met vocht uit de zaadblaasjes en prostaat. Door spiersamentrekkingen wordt dan vervolgens het sperma uit de urinebuis gespoten.

Hoewel een zaadlozing doorgaans samenhangt met een orgasme, is dit niet hetzelfde. Mannen kunnen een zaadlozing krijgen zonder dat zij een orgasme ervaren, maar mannen kunnen ook een orgasme ervaren zonder dat een zaadlozing plaatsvindt.

En wat is dan een vroegtijdige zaadlozing? De naam verraadt het al…

Simpel gezegd spreken we van een vroegtijdige zaadlozing als de ejaculatie sneller komt dan de man of zijn partner dat wenst. Als gevolg daarvan kan er seksuele ontevredenheid bij de man en/of zijn partner ontstaan.

Een vroegtijdige ejaculatie kan gebeuren in slechts 30 seconden tot een minuut. Sommige mannen komen al klaar nog voordat er penetratie plaatsvindt.

In tegenstelling tot de onrealistische pornofilms die we vandaag de dag ongelimiteerd kunnen aanschouwen op het internet is de gemiddelde tijd voordat een man tijdens de penetratie klaarkomt ongeveer 6 minuten (1).

Ejaculatieproblemen kunnen optreden in combinatie met erectiestoornissen. Een erectiestoornis kan mannen van alle leeftijden overkomen, maar bij jongere mannen gaat het vaak alleen om een vroegtijdige zaadlozing. Bij mannen op leeftijd (65+) kan het voorkomen dat de penis ejaculeert als hij slap is.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Wat veroorzaakt een vroegtijdige zaadlozing?

Heb je moeite om je zaadlozing in bedwang te houden? Dan sta je er niet alleen voor.

Ongeveer 20 tot 30% van de mannen heeft last van vroegtijdige ejaculatieproblemen, zo blijkt uit onderzoek (2).  En dit gênante probleem kan iedere man overkomen.

Een vroegtijdige zaadlozing komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Het kan emotionele en psychische problemen veroorzaken, evenals problemen met je zelfbeeld.  Mannen die worstelen met ejaculatieproblemen worstelen met angst en schaamte en een verminderd zelfvertrouwen.

Aan een ejaculatiestoornis kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Onderzoekers zijn het er nog niet helemaal over eens, maar wat duidelijk is dat mannen met een laag serotonine gehalte de neiging hebben om sneller klaar te komen dan mannen met een hoger serotonine gehalte.

Emotionele factoren kunnen ook een rol spelen bij een voortijdige zaadlozing:

 • Relatieproblemen
 • Faalangst
 • Overgevoeligheid
 • Weinig seksuele ervaring
 • Depressie
 • Spanning

Voor de meeste mannen is de exacte oorzaak van hun ejaculatieproblemen niet altijd te achterhalen.

Wel is het zo dat alle mannen die last hebben van een voortijdige zaadlozing, moeite hebben om hun ‘point of no return’ te signaleren. Dit is het punt waarop de ejaculatie automatisch zal plaatsvinden en je niet meer de mogelijkheid hebt om de zaadlozing te stoppen.

Stel je eens voor dat je probeert te leren fietsen zonder dat je precies aanvoelt wanneer je dreigt te vallen… Omdat je het punt waarop je het evenwicht verliest niet kunt herkennen, heb je ook niet de mogelijkheid om rechtop te blijven fietsen zonder te vallen.

Met andere woorden, omdat mannen met ejaculatieproblemen moeilijk de gevoelens herkennen die vlak voor een zaadlozing optreden, kunnen ze ook niet voorkomen dat een ejaculatie te snel gebeurt. Daardoor krijg je ook niet de kans om je ‘uithoudingsvermogen’ in bed te verbeteren.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

De effecten van een vroegtijdige zaadlozing op vrouwen

Niet alleen zijn ejaculatieproblemen voor jou als man zwaar vervelend, ook je vrouwelijke partner kan hieronder lijden:

Vrouwen die te maken hebben met de vroegtijdige zaadlozing van hun partner, zijn vaak minder tevreden met hun seksleven.

Dit komt omdat de meeste mannen minder gefocust zijn op hun partner als ze zijn klaargekomen. Vrouwen hebben vaak langer de tijd nodig om klaar te komen, als dat proces abrupt wordt afgebroken dan kan dat voor wrok en woede zorgen.

De meeste vrouwen zullen proberen begripvol, attent en geduldig te zijn. Maar wanneer ejaculatieproblemen niet worden opgelost, kan zelfs het geduld van een liefhebbende partner opraken.

Sommige vrouwen kunnen hun partner veroordelen, frustreren of ervoor zorgen dat hun partner zich niet meer tot hen aangetrokken voelt (en op die manier seks kan worden vermeden).

In het ergste geval gaat een man met ejaculatieproblemen een relatie aan met een vrouw met weinig seksuele ervaring, die zich misschien niet realiseert dat de man een probleem heeft. Of hij kiest bewust voor een vrouw met een laag libido.

Alleenstaande mannen die voortijdige ejaculatie ervaren, kunnen een relatie vermijden omdat ze zich schamen, terwijl mannen in relaties bang kunnen zijn dat hun partner ontevreden wordt en de relatie daardoor zal eindigen.

Kun je een vroegtijdige zaadlozing tegenhouden?

Er kunnen verschillende redenen bestaan waarom je een zaadlozing wil tegen houden.

Te snel klaarkomen kan een probleem zijn voor je seksleven en het is heel vervelend wanneer dit vaak voorkomt. Een vroegtijdige zaadlozing is echter pas een probleem wanneer je sneller klaarkomt dan gemiddeld, en jij en/of je partner dit als te vroeg ervaart.

Een zaadlozing tegenhouden, kan ook andere doelen hebben. Misschien kom je niet te snel klaar, maar wil je gewoon langer genieten van seks. De ene keer is een vluggertje leuk of praktisch en de andere keer wil je graag de tijd nemen voor een uitgebreide sessie.

Een voortijdige ejaculatie kan gelukkig op verschillende manieren worden tegengehouden. Dat kan psychotherapie zijn, maar ook manieren leren om met je partner te communiceren.

Een andere effectieve methode is om je lichaam te trainen om de ejaculatie te vertragen, iets wat ik verderop in het artikel uitgebreid zal behandelen.

Andere behandelingsopties zijn antidepressiva die worden gebruikt om depressie of angststoornissen te behandelen.

Het probleem is alleen dat de meeste SSRI’s een heleboel negatieve bijwerkingen hebben op de korte termijn (gewichtstoename, vermoeidheid, misselijkheid) en onbekende lange termijn bijwerkingen.

Zo werd dapoxetine, een kortwerkend SSRI, gebruikt in een Fins onderzoek voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing bij 132 Finse mannen met een gemiddelde leeftijd van 42,5 jaar (3).

De uitval van de deelnemers was extreem hoog: 70% van de mannen waren tijdens de onderzoeksperiode gestopt vanwege de bijwerkingen(diarree en misselijkheid)  van het medicijn.

Dergelijke medicijnen gebruiken om ejaculatieproblemen onder controle krijgen is dus niet zonder risico. Een ander hiervan is dat de persoon die de pillen neemt ook een verlies van seksueel verlangen kan ervaren.

Welke redenen je ook hebt om te snel klaarkomen aan te pakken, de verschillende technieken, tips en oefeningen in dit artikel zijn geschikt voor iedereen die een zaadlozing wil uitstellen.

8 manieren die een zaadlozing helpen uitstellen

#1: De mate van opwinding sturen

Bij deze techniek staat het sturen van de seksuele opwinding centraal. Een zaadlozing tegenhouden kan bij deze methode door de mate van opwinding te sturen en te verminderen.

Dit doe je door langzame bewegingen te maken en tegelijkertijd diep en langzaam adem te halen. Het doel is om onder de ejaculatiedrempel te blijven, zodat een zaadlozing uitgesteld kan worden terwijl een erectie behouden blijft.

Ademhalingstechnieken geven een kalmerend effect en wanneer spanning afneemt, is het makkelijker om controle te krijgen over je ejaculatie.

#2: Verdovende sprays, crèmes en condooms

Andere middelen die al vele jaren worden gebruikt om een zaadlozing te vertragen zijn verdovende zalfjes, zoals Emla crème, die je op de eikel aanbrengt. Je kunt het kopen in veel apotheken zonder recept. Ze zijn ook verkrijgbaar in veel online webshops.

Tegenwoordig zijn er ook condooms met het verdovende materiaal erin. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mannen met een verdovende spray (waar prilocaïne en lidocaïne in zit) om de huid te verdoven, het tot wel 6 keer langer kunnen volhouden (4). In tegenstelling tot de medicijnen die we eerder noemden, is een doktersrecept niet vereist.

Een condoom kan de duur van seks verlengen. Een condoom zorgt voor minder wrijving en daardoor minder seksuele stimulans van de penis.

Het nadeel is dat de crème 20 minuten vóor penetratie op de penis moet worden aangebracht. Dat betekent dat seksuele intimiteit moet worden afgesproken waardoor de spontaniteit weggaat. En spontaniteit is juist zo belangrijk voor een goed seksleven.

Een ander risico is dat de crème kan worden doorgegeven aan de vagina van je partner en ook haar kan verdoven waardoor de vagina minder gevoelig wordt. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat de zalf volledig wordt geabsorbeerd op de penis voordat er sprake is van penetratie.

Het probleem met dit soort middelen is dat je het op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden moet aanbrengen wil het effectief werken. Niet genoeg toepassen op de eikel zal niet effectief zijn, terwijl het teveel toepassen je seksuele genot aanzienlijk zal verminderen en zelfs voor erectieproblemen kan zorgen.

Dat maakt verdovende zalfjes in mijn ogen een tijdelijke oplossing. De ejaculatieproblemen zullen waarschijnlijk weer terugkeren zodra je stopt met het gebruik van dit soort verdovende middelen.

#3: Masturbatie

Masturberen vóór de seks of meer dan een orgasme hebben tijdens de seks is een veelgebruikte tip voor mannen om langer een zaadlozing tijdens de seks tegen te houden. Het is een simpele tip die veel jonge mannen toepassen om seks langer vol te kunnen houden.

Na masturbatie is de penis minder gevoelig en daardoor kan zelfbevrediging voor de geslachtsgemeenschap een positief effect hebben. Dit leidt namelijk vaak tot een langer uitstel van de ejaculatie.

En hoewel het waar is dat het sommige mannen in staat stelt om de tweede keer langer mee te gaan, lost dit het onderliggende probleem niet op. Vooral bij oudere mannen duurt het langer om een erectie te krijgen na de ejaculatie.

Een ander iets om rekening mee te houden is dat sommige vrouwen misschien helemaal geen tweede keer seks willen. Dit betekent dat je ejaculatieproblemen beter kunt proberen op te lossen met effectieve methodes, dan te vertrouwen op masturbatie.

Sommige mannen komen juist te snel klaar omdat ze teveel masturberen. Dit heeft dan te maken met aangeleerd gedrag omdat mannen tijdens de masturbatie gewend zijn geraakt om zo snel mogelijk tot een zaadlozing te komen.

#4: Stop-start-techniek en de knijptechniek

Dit zijn de meest gebruikte vormen voor het uitstellen van een zaadlozing. Verschillende variaties zijn mogelijk op deze technieken en ze blijken in de praktijk erg effectief. Een voordeel hierbij is dat beide methodes heel eenvoudig zijn uit te voeren. Het kost weinig moeite en weinig tijd.

Bij de stop-start-techniek wordt de penis gestimuleerd, hierbij moeten de lichamelijke sensaties in de gaten gehouden worden. Het doel bij deze techniek is het leren herkennen van lichamelijke signalen die een orgasme en zaadlozing veroorzaken, het orgasmereflex genaamd.

Voordat de man tot een orgasme komt, dus vlak voor het orgasmereflex, moet de seksuele stimulatie van de penis worden gestopt of gepauzeerd.

Wanneer de seksuele opwinding wegzakt is, ga je weer verder met de daad of masturbatie. De knijptechniek kan een aanvulling zijn op de eerdergenoemde start-stop-techniek.

Wanneer de man voelt dat een orgasme en dus ook zaadlozing zich elk moment aan kan dienen, knijpt hij of zijn partner met de duim en wijsvinger stevig in de penis, direct aan de onderkant van de eikel. In de meeste gevallen leidt de knijptechniek tot een onderbreking van de ejaculatiereflex.

#5: Alcohol drinken

Heb je weleens  na het uitgaan met je vriendin seks gehad? Dan weet je ook dat het soms helemaal niet lukt om klaar te komen. Je mag al blij zijn als je een erectie krijgt. Alcohol kan zowel ejaculaties uitstellen als voorkomen.

Uit een onderzoek van 2004 blijkt dat 11% van de mannen die regelmatig alcohol drinken problemen ondervinden bij het krijgen van een orgasme (5). Mannen hadden meer last van ejaculatieproblemen, terwijl de vrouwen veel meer stimulatie nodig hadden om een orgasme te bereiken dan de vrouwen weinig tot niets hadden gedronken.

Ik hoef je niet te vertellen dat meer alcohol drinken om een zaadlozing tegen te houden geen goede langetermijnstrategie is. Overmatige alcoholconsumptie vormt een serieus gezondheidsrisico en het is een slecht idee om elke keer dat je seks hebt een paar glazen alcoholische drankjes weg te drinken.

Het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol wordt ook gelinkt aan erectiestoornissen. Dit komt doordat alcohol uitdroging kan veroorzaken, wat resulteert in een verhoging van angiotensine, het hormoon dat wordt geassocieerd met erectiestoornissen.

Maar afgezien van de gezondheidsrisico’s van alcohol werkt het uiteindelijk ook contraproductief. Ejaculatieproblemen worden namelijk veroorzaakt door een onvermogen om de gevoelens en sensatie die je vóór een orgasme ervaart te signaleren. Alcohol zorgt er juist voor dat je nog slechter aanvoelt wanneer je dreigt klaar te komen.

#6: Verleng het voorspel

Je kunt ook de wijnfles laten staan en je volledig focussen op je partner. Het voorspel verlengen zal bijna iedere vrouw waarderen. Dit heeft voornamelijk ook voordelen voor de vrouw.

Focus je op haar behoeftes en breng haar voor de penetratie al naar een hoogtepunt. Wanneer het jou gaat lukken om een tweede keer klaar te komen hierna, dan kun je zelf ook een zaadlozing tijdens het voorspel laten plaatsvinden.

Ontdek hier nog meer tips om je ejaculatie uit te stellen.

#7: Afleiding

Door je gedachtes tijdens seks af te leiden naar minder erotische gedachtes, zorg je ervoor dat de seksuele opwinding afneemt. Dit kan zeer helpend zijn wanneer je langer door wil gaan met seks.

Bij het uitstellen van een zaadlozing is het ook belangrijk dat je je niet bezig houdt met de prestatie. De gedachte dat je het perse lang moet volhouden, geeft flink wat druk en spanning.

Probeer deze gedachte los te laten en geniet van de seks. Een dergelijke prestatiedrang werkt alleen maar averechts voor jouw seksleven.

#8: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip. Wanneer je iets nieuws wilt leren of ergens beter in wilt zijn, is het vanzelfsprekend dat hier oefening voor nodig is.

Zo geldt dat ook bij de technieken die een zaadlozing tegenhouden. Door veel te oefenen en te herhalen, word je steeds beter in het uitstellen en tegenhouden van een zaadlozing. De meeste dingen vergen nu eenmaal tijd voordat je resultaat ziet.

Dus, raak niet te snel ontmoedigt als het niet direct wil lukken. Gewoon vaker oefenen en je wordt vanzelf meer ervaren!

Referenties

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1743-6109.2009.01392.x
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27179987
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25410962
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19245438
 5. https://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AASEB.0000007462.97961.5a?LI=true#page-1

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

7 reacties op "Zaadlozing tegenhouden: hoe doe je dat?"

 1. Josh

  says:

  Hallo,

  Ik heb een vraag; in dit artikel wordt gezegd dat afleiding kan werken om je orgasme uit te stellen. Maar in een ander artikel wordt juist verteld dat afleiding niet goed is en dat je beter andere technieken kunt gebruiken. Hoe zit het nou? Ik wil graag zo goed mogelijk mijn orgasme uitstellen, vandaar mijn vraag.

  Josh

  • ben

   says:

   balans vinden? niet teveel denken over presteren en dat je niet goed bent, maar wel je 'head in the game houden', dus zin blijven houden in seks.. weet niet zo goed hoe ik het anders moet uitleggen

 2. Ulco

  says:

  wat ik doe met mijn vrouw is af en toe even pauzeren tijdens de seks. haar even op andere manieren 'bevredigen' ;) en dan weer door. dan hou je het langer vol.

 3. Tim

  says:

  Dag Chris,

  Misschien zit ik hier helemaal verkeerd met mijn probleem, maar ik had geen idee waar ik anders naartoe moest... Mijn probleem is namelijk: ik kom niet snel genoeg klaar! Dat klinkt misschien niet als een probleem, maar eigenlijk houdt het in dat ik bijna nooit klaar kom bij de seks.

  Het heeft niets met mijn erectie te maken, dat weet ik wel. Die blijft gewoon goed hard tijdens de seks en ik raak hem niet snel kwijt. Er is gewoon iets waardoor ik bijna nooit klaarkom. De enige keren dat ik bij seks ben klaargekomen was toen we echt heel lang bezig waren en de meisjes van die tijd al meerdere keren waren klaargekomen. Die waren wel blij dat ik het zo lang volhield.

  Maar voor bijna alle andere vrouwen is het een afknapper. Ze denken dat het aan hen ligt, en als ik zeg dat dat niet zo is geloven ze me niet. Ik weet niet wat ik moet doen; ik heb nog niemand anders gezien die hetzelfde heeft als mij! Jij lijkt veel van orgasmes te weten Chris, kun je me alsjeblieft helpen?

  Hoop van je te horen!

  Tim

  • Mercurius

   says:

   Je bent niet alleen Tim.
   Mijn vrouw is klaar met sex sinds de overgang dus ik moet het met mijzelf doen. Dat is op zich geen probleem. Maar hoewel ik het elke dag probeer ... het lukt mij slechts een of hooguit twee keer per maand om daadwerkelijk klaar te komen. En alleen dan voel ik mij even echt helemaal goed en gezond. Het ligt niet aan mijn erecties, die zijn goed. En na korte of lange tijd bereik ik wel een hoogtepunt, maar zonder werkelijk orgasme of zaadlozing. Wel leuk dat ik daar dan lang van kan genieten, maar zonder voldoening, alleen uitputting. Het zal wel met mijn leeftijd samenhangen en/of medicijngebruik. Of misschien wel omdat ik in mijn jongere jaren (ben nu bijna 60) alles heb geprobeerd om juist een orgasme zo lang mogelijk uit te stellen.
   Soms vraag ik mijzelf wel af of het misschien wel zou lukken met een "lekker jong ding" in bed, maar dat wil ik mijn vrouw niet aandoen.
   Ik zit dus met bijna hetzelfde probleem als jij.

   Zou het leuk vinden om nog eens een reactie van jou te zien.

   Mercurius

 4. Robin

  says:

  snel klaarkome maakt niet zo veel uit als je goed kan likke dan heb je het al gemaakt geloof me maar zo doe ik het elke keer

  • Daan

   says:

   Dat is sowieso waar. ;) Maar je maakt nog een ander goed punt: als je aan het likken bent, houdt je je niet zo bezig met te vroeg klaarkomen, en er is ook geen sprake van directe stimulatie, dus dan zal het makkelijker worden om je zaadlozing tegen te kunnen houden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *