Hoe snel komt een man gemiddeld klaar? Seksduur + 7 tips

Heb je als man vaker last dat je te snel klaarkomt? Dan kan dit erg frustrerend zijn en zorgen voor een onbevredigend seksleven.

Premature ejaculatie kan een flinke druk op je relatie en je seksleven leggen. Misschien heb je zelfs wel minder zin in seks of raak je gespannen bij de gedachte hieraan.

Het goede nieuws is dat het zeker niet onmogelijk is om te vroeg klaarkomen aan te pakken.

Veel mannen ervaren vroegtijdige ejaculatieproblemen en gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om de  duur van een vrijpartij te verlengen.

In dit artikel leer je wat je kunt doen om een voortijdige zaadlozing beter onder controle te houden. 

De gemiddelde tijd dat een man klaarkomt

Te snel klaarkomen oftewel vroegtijdige ejaculatie vindt plaats kort voor of na de penetratie.

Hoewel er geen bepaalde tijd voor staat, spreken we van te snel klaar komen als een man het minder dan 1-2 minuten kan volhouden (1).

Volgens de internationale statistische classificatie van ziekten en gerelateerde gezondheidsproblemen (ICD) is er sprake van te vroeg klaarkomen als de man na 15 seconden van geslachtsgemeenschap een orgasme krijgt (2). De ICD wordt beheerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Ongeveer 1 op de 3 mannen tussen de 18 en 59 jaar heeft last van te snel klaarkomen (3).

Heb je last van te snel klaarkomen? Dan sta je er zeker niet alleen voor. Je hoeft je niet te schamen want miljoenen andere mannen ervaren hetzelfde probleem.

Het is belangrijk om een vroegtijdige zaadlozing niet te verwarren met een erectiestoornis. Hoewel sommige mannen beide problemen kunnen ervaren.

Een onderzoek uit 2009 probeerde antwoord te krijgen op de vraag waar zo weinig mannen over durven te praten. De onderzoekers bestudeerden voortijdige ejaculatie bij de 474 koppels uit Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Turkije met behulp van een timer en een dagboek gedurende 4 weken in een niet-geselecteerde steekproef (4).

De onderzoekers vroegen de stelletjes om de timer te starten zodra de vaginale penetratie plaatsvond en de timer te stoppen zodra de man een zaadlozing kreeg. De vragenlijsten werden voor en na het onderzoek afgenomen. Het klinkt niet heel romantisch, maar er kwamen wel interessante resultaten uit het onderzoek naar voren.

Hieronder zie je een grafiek van hoelang het gemiddeld duurt voordat een man klaarkomt:

De gemiddelde (mediane) tijd voordat een mannelijke deelnemer ejaculeerde was ongeveer 6 minuten, en varieerde van een vluggertje van welgeteld 6 seconden tot een marathon van maar liefst 53 minuten.

Een meerderheid van de mannen had 4 tot 11 minuten voordat de eerste zaadlozing plaatsvond. Er werd geen verschil opgemerkt tussen besneden en onbesneden mannen. Ook had  condoomgebruik geen significante invloed op het (vroegtijdig) klaarkomen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat mannen de duur van hun vrijpartij flink overschatten. Volgens de onderzoekers waren de schattingen van de mannelijke deelnemers bijna 2 minuten langer dan dat ze het in werkelijkheid volhielden. Dit bevestigt dat mannen de neiging hebben om hun prestaties in de slaapkamer flink te overdrijven.

De bovenstaande onderzoeken laten zien dat er geen eenduidig antwoord bestaat over de tijd waarop men over een vroegtijdige zaadlozing kan bespreken.

Hoe weet je nou of je te vroeg klaarkomt? Wanneer is te snel?  Wanneer je ejaculatie plaatsvindt na minimale stimulans, je het idee hebt dat je hier geen controle over hebt en als de zaadlozing eerder plaatsvindt dan jij en je partner wensen, dan kunnen we spreken van vroegtijdig klaarkomen.

Normaal gesproken kun je zeggen dat je een probleem hebt met te snel klaarkomen als je het minder dan twee minuten kan volhouden. Wanneer je het graag een halfuur vol wilt houden maar je komt binnen 15 minuten klaar, dan is er natuurlijk geen sprake van ejaculatieprobleem.

Uit een studie van 2014 blijkt dat vrouwen veel minder moeite hebben met een vroegtijdige zaadlozing dan de meeste mannen denken (5).

Wat vrouwen wél stoort is het feit dat veel mannen zo gefocust zijn op het uitstellen van een zaadlozing, dat ze alle andere seksuele intimiteit (zoals kussen, strelen, knuffelen) vergeten of verwaarlozen die vrouwen nodig hebben om zich tevreden in bed te voelen.

Het is daarom belangrijk om je verwachtingen bij te stellen en na te gaan in hoeverre het vroeg klaarkomen een probleem is voor je relatie en seksleven.

Kan jij vanavond al je orgasme uitstellen? Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw vroegtijdige ejaculatie oplost en welke oorzaken er aan ten grondslag ligt.

Wat veroorzaakt vroegtijdig klaarkomen?

Om het probleem van te snel klaar komen aan te pakken is het van cruciaal belang om de oorzaken van een vroegtijdige zaadlozing  te begrijpen.

Over de oorzaken zijn de meningen nog steeds verdeeld.

Deskundigen zijn er nog niet met zekerheid achter wat nou de precieze oorzaken zijn van vroegtijdig klaarkomen. Het is vaak ook een combinatie van verschillende factoren waardoor er niet één duidelijke verklaring voor is.

Bij de meeste mannen is het onvermogen om een zaadlozing onder controle te houden zelden te wijten aan een medische aandoening, hoewel dit niet bij iedere man kan worden uitgesloten.

Uit onderzoek blijkt dat sommige antidepressiva het tegenovergestelde effect hebben en de zaadlozing bij mannen kunnen vertragen. De vroegtijdige zaadlozing komt meestal terug wanneer met de medicatie wordt gestopt. (6).

Als je zo nu en dan last hebt van een vroegtijdige zaadlozing, hoeft dit niet meteen reden te zijn tot bezorgdheid. Wanneer je voortdurend problemen hebt met te snel klaarkomen, kan het wel je zelfvertrouwen aantasten en zorgen voor een verslechterd seksleven.

Een nieuwe seksuele partner kan bijvoorbeeld zorgen voor heftige seksuele opwinding en sneller klaarkomen, terwijl als je jarenlang een relatie met iemand hebt de seksuele opwinding een stuk minder kan zijn (waardoor je het waarschijnlijk langer in bed volhoudt).

Seksuele ervaring kan ook een rol spelen. Iemand die op jonge leeftijd vol met hormonen zit en amper seks heeft gehad, kan sneller komen dan een ouder persoon met veel seksuele ervaring en een verminderd libido.

Eveneens kan vroegtijdige zaadlozing een probleem worden naarmate iemand ouder wordt en meer moeite heeft om een erectie te houden.

De oorzaken van te snel klaarkomen kunnen verschillend zijn:

 • Angst voor intimiteit
 • Seksuele opwinding
 • Te hoge verwachtingen
 • Zorgen maken over te vroeg klaarkomen
 • Problemen of ontevredenheid in een relatie
 • Aangeleerd gedrag
 • Overgevoeligheid van de penis

Hoewel te snel klaarkomen vaker voorkomt bij jonge mannen, kan iedere man er op een gegeven moment last van krijgen.

Waarom je seksuele problemen – zoals te snel klaarkomen – nooit moet negeren, leg ik je uit in onderstaande video:

Wat je vaak ziet bij mannen is de seksuele onzekerheid die wordt veroorzaakt door de druk om te presteren en de angst om het niet goed in bed te doen.

Wanneer je dan ook nog eens onrealistische verwachtingen hebt, levert dat een hoop stress op. Hierdoor neemt de kans op te vroeg klaarkomen toe omdat je dan sneller de controle verliest. Aangeleerd gedrag kan ook een oorzaak zijn.

Denk bijvoorbeeld maar aan zelfbevrediging, oftewel masturbatie. Bij masturbatie is het vaak de bedoeling dat dit vlug gebeurt, waardoor je ingesteld bent op snel klaarkomen.

Uitgebreid genieten was toen niet het hoofddoel en op die manier heb je jezelf aangeleerd om vooral bezig te zijn met het snel klaarkomen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je ejaculatie uit te stellen, bekijk je het Complete Ejaculatie Controle ebook.

Hoe je minder last krijgt van te vroeg klaarkomen

We hebben nu een aantal mogelijke oorzaken besproken. Maar je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je graag het probleem wilt verhelpen en langer door kunt gaan.

Er zijn verschillende technieken en behandelingen die in combinatie met elkaar goed lijken te werken bij mannen die problemen hebben met vroegtijdig klaarkomen.

Hoewel sommige mannen baat kunnen hebben bij medicatie, raad ik dit in eerste instantie niet aan om te gebruiken.

Waarom niet? Omdat medicatie een vorm van symptoombestrijding is en uit onderzoek blijkt dat je met oefeningen ook meer controle over je zaadlozing kunt krijgen (7).

Het lijkt erop dat een combinatie van verschillende tips, technieken en behandelingen goed werkt bij mannen die problemen hebben met vroegtijdig klaarkomen.

Laat ik enkele tips die je mogelijk kunt gebruiken om het mannelijk orgasme te verlengen in het kort toelichten:

#1: Bekkenbodemspieroefeningen

In een studie uit 2014 werden 40 mannen onderzocht die aangaven last te hebben van vroegtijdige ejaculatieproblemen (8).

De mannen van 19 tot 46 jaar oud hadden eerder verschillende behandelingen geprobeerd, waaronder crèmes, gedragstherapie en antidepressiva, zonder dat verbeteringen werden opgemerkt.

De deelnemers werden getraind om gedurende 12 weken hun bekkenbodemspieren te oefenen. De mannen voerden drie keer per week alle bekkenbodemspieroefeningen uit, gedurende 20 minuten per sessie.

Deze oefeningen worden ook gebruikt om mensen met incontinentieproblemen te helpen. Gedurende de hele onderzoeksperiode hielden ze ook bij hoelang ze het konden volhouden in bed.

Maar liefst 33 van de 40 deelnemers merkten verbeteringen op. Twee deelnemers zagen wel verbeteringen maar stopten het programma. Slechts 5 deelnemers zagen geen verbetering. Aan het begin van het onderzoek bedroeg de gemiddelde tijd van klaarkomen tot penetratie 32 seconden.

Tegen het einde van de eerste 6 weken hadden de patiënten die het onderzoek voltooiden een gemiddelde tijd tot zaadlozing van iets meer dan 2 minuten. Na 3 maanden was hun gemiddelde tijd tot ejaculatie meer dan verviervoudigd, tot bijna twee en een halve minuut.

Van de mannen die het onderzoek voltooiden, bleven er 13 de oefeningen één keer per week uitvoeren en volgden hun resultaten nog eens 6 maanden. Alle meldden dat ze langere ejaculatietijden onderhouden gedurende de gehele 6 maanden.

Dit onderzoek laat zien dat mannen met vroegtijdige ejaculatieproblemen hun zaadlozing kunnen leren uitstellen door het doen van bekkenbodemspieroefeningen.

#2: Knijptechniek

De knijptechiek is een techniek waarmee je probeert te voorkomen dat bloed naar je penis stroomt.

Je past deze handeling toe wanneer je het gevoel hebt dat je gaat klaarkomen.

Het afknijpen doe je circa 20 seconden zodat je het bloed uit de penis wegduwt. De erectie zal dan afnemen en dus stel je een orgasme uit.

Deze techniek werkt als volgt:

 1. Begin eerst met het stimuleren van de penis (zodat de penis stijf wordt) en begin met de penetratie. Hiermee blijf je doorgaan totdat je bijna het gevoel hebt dat je klaarkomt.
 2. Breng je sekspartner op de hoogte dat je klaar gaat komen en laat haar het uiteinde van je penis knijpen. Het plekje om te knijpen is het punt waarop de eikel (kop) is verbonden met de rest van de penis. Houd het knijpen enkele seconden vast totdat de drang om te ejaculeren verdwijnt.
 3. Ga verder met de penetratie en laat je sekspartner het knijp-proces herhalen als je het gevoel hebt dat je weer klaarkomt.

#3: Start-en-stop methode

 

Een andere tip die je kunt gebruiken is de zogeheten start-en-stop methode.

Met deze methode stimuleert je sekspartner je penis totdat je bijna het gevoel hebt klaar te komen.

Dan moet je sekspartner onmiddellijk stopen totdat je voelt dat je weer de controle hebt.

Zodra je voelt dat je bijna klaarkomt kun je een korte pauze inlassen of je wisselt van standje. Zodra de seksuele opwinding afgenomen is, ga je weer verder.

Je kunt je sekspartner vragen om dit nog twee keer te herhalen.

Bij de vierde poging kun je gewoon klaarkomen. Dit zou moeten helpen om een betere ejaculatiecontrole te krijgen en de zaadlozing uit te stellen.

Verwacht echter niet gelijk wonderen. Het kan weken tot maanden duren voordat je het volledig onder de knie hebt. Deze methode geeft dan ook geen garantie dat het probleem daadwerkelijk wordt opgelost.

#4: Zorg voor verminderde gevoeligheid

Een gevoelige penis kan een reden zijn waarom een man te snel klaarkomt, hoewel sommige onderzoeken geen verband tussen overgevoeligheid van de penis en een vroegtijdige zaadlozing hebben kunnen vinden (9).

Wat je kunt proberen is het dragen van een condoom tijdens de seks.

Behalve dat ze je gezondheid beschermen zorgen sommige condooms ervoor dat je minder gevoel hebt. De penis wordt dan minder intens gestimuleerd waardoor je minder snel klaarkomt.

Ook bestaan er verdovende crèmes die op het puntje van je penis moeten worden gewreven. Deze crèmes zouden de penis minder gevoel maken en de zaadlozing vertragen.

Maar het werkelijke nut hiervan mag worden betwijfeld. Ga in ieder geval nooit op eigen houtje zomaar crèmes op je penis smeren. Je loopt niet alleen het risico op een branderig gevoel of een ontsteking aan de penis, ook je partner kan een vaginale infectie oplopen.

#5: Wees ontspannen en open naar je sekspartner

 

Het mentale aspect bij te snel klaar komen mag zeker niet worden onderschat.

Een orgasme gebeurt niet alleen tussen je benen maar ook tussen je oren.

Het is daarom belangrijk om met je (seks)partner erover te praten in plaats van het te negeren of te ontkennen dat je er last van hebt. Wees rustig en durf de problemen die je ervaart bespreekbaar te maken.

Openheid en ontspanning is heel belangrijk om aan ejaculatieproblemen te kunnen werken. Wanneer dit probleem je belemmert is het verstandig om dit rustig aan je partner te uiten.

Het opkroppen van frustraties en onzekerheden leidt vaak tot meer stress. En dat gaat jouw seksleven sowieso niet ten goede komen. De tip is dan ook om in gesprek te gaan met je partner.

Het samen praten over dit probleem en elkaar helpen in het vinden van een oplossing zorgt voor opluchting. Laat dit dus niet onbesproken, want je bent niet de enige die last heeft van een vroege zaadlozing.

Zoek verder naar dingen die je kunt doen om meer ontspannen te worden. Misschien helpt het om elkaar te masseren voor het vrijen of misschien is een dagje erop uit trekken al genoeg voor een meer relaxed gevoel.

De gevolgen van stress en spanning op je seksleven en relaties moeten niet onderschat worden. Kortom, zorg goed voor jezelf en ga op zoek naar ontspanning. Onthoud dat een vroegtijdige zaadlozing een behandelbare aandoening is.

#6: Kijk minder vaak porno

Kijk je regelmatig porno? Dan is het wellicht een verstandig idee om een andere hobby te zoeken.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat internetporno je dopaminegehalte aanzienlijk kan verhogen (10).

Een hogere dopamineproductie kan snellere ejaculaties veroorzaken.

Bovendien masturberen veel mannen tijdens het kijken van porno met de intentie om zo snel mogelijk klaar te komen. Op deze manier ‘train’ je je lichaam sneller te ejaculeren wanneer je in een seksuele situatie zit.

Porno zorgt ook voor onrealistische verwachtingen bij mensen.

Dit komt omdat er een commercieel belang bij is. Een pornofilm die twee minuten duurt zal natuurlijk minder goed verkopen dan een film van vijftien minuten.

Door het knippen en bewerken van beelden wordt een onrealistisch langdurige vrijpartij tussen twee acteurs weergegeven.

#7: Verander van standje

Het veranderen van vrijposities kan helpen om de gevoeligheid van de penis tijdelijk te verminderen.

Verschillende standjes kunnen namelijk zorgen voor meer of minder gevoeligheid.

Zo is bijvoorbeeld de traditionele missionarishouding erg gevoelig voor je penis. In plaats daarvan kun je veel beter proberen om de vrouw op je te laten zitten, de zogeheten ‘cowgirl’ positie.

Met de cowgirl positie zou je in staat moeten zijn om het langer uit te houden.

Experimenteer eens hiermee en kijk of het helpt!

In dit artikel heb ik je uitgelegd hoe je verschillende tips kunt toepassen om een zaadlozing tegen te houden.

Wat als je nog steeds last hebt van een vroegtijdige zaadlozing?

Het is belangrijk dat je verschillende tips en technieken uitprobeert. Meestal zal een van deze methodes je helpen om minder last te krijgen van te vroeg klaarkomen.

Bedenk dat het langer uithouden van je orgasme tijd nodig heeft. Je kunt niet verwachten dat dit probleem na één keer oefeningen is opgelost.

Als je over een paar maanden geen verbetering ziet, wordt het tijd om met een sekstherapeut of arts. En vergeet niet dat je ook nog andere dingen kunt doen om je partner te plezieren. De meeste vrouwen krijgen een orgasme door het stimuleren van de clitoris.

Referenties

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4184676/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4184676/
 3. https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/premature-ejaculation
 4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1743-6109.2009.01392.x
 5. http://time.com/107405/premature-ejaculation-study/
 6. https://www.auanet.org/guidelines/male-sexual-dysfunction-premature-ejaculation-(2004-reviewed-for-currency-2010)
 7. https://www.reuters.com/article/us-exercises-premature-ejaculation/exercises-may-help-men-with-premature-ejaculation-idUSBREA3O1NK20140425
 8. http://uroweb.org/lifelong-premature-ejaculation-can-be-treated-by-pelvic-floor-exercises/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9884921
 10. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/sm2.58

Ontdek de effectieve methode om het vanavond al 30 minuten langer uit te houden

In de afgelopen 9 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om hun problemen in de slaapkamer op te lossen.

Ik heb een baanbrekende methode ontwikkeld om af te rekenen met het uitstellen van je orgasme/zaadlozing. Je leert onder andere het volgende:

 • De grote fouten die de meeste mannen maken die leiden tot te snel klaarkomen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time het langer uit te houden
 • Een wetenschappelijk bewezen methode om je vroegtijdige ejaculatie permanent te verbannen

In mijn methode geef ik de exacte stappen en specifieke instructies om vroegtijdige ejaculatie compleet te verbannen zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Klik op de link om meer te weten te komen over mijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Drs. Chris Coster (seksuoloog)

Drs. Chris Coster is seksuoloog, relatietherapeut, auteur en oprichter van tesnelklaarkomen.nl. In zijn carrière heeft hij vele mannen geholpen met vroegtijdige ejaculatie via zijn praktijk en ebook. Wil jij ook vroegtijdige ejaculatie aanpakken? Bekijk dan de effectieve Complete Ejaculatie Controle methode op completeejaculatiecontrole.nl.

6 reacties op "Hoe snel komt een man gemiddeld klaar? Seksduur + 7 tips"

 1. Joep

  says:

  Hallo,

  Ik heb een groot probleem. Ik kom namelijk te snel klaar (duh, anders zat ik niet op deze site). Alsof dat nog niet genoeg is, denk ik dat mijn seksleven en mijn hele relatie eronder lijden. Mijn vriendin en ik hebben veel minder seks dan eerst, en als we (binnen enkele minuten) klaar zijn zie ik haar bijna met haar ogen rollen en wil ze gelijk gaan slapen. Ik probeer er dan met haar over te beginnen, maar dan zegt ze alleen "nee hoor schatje, het is niet erg, ga maar lekker slapen." Terwijl het dus duidelijk is dat ze het wel erg vindt. Ze lijkt ook veel afstandelijker buiten de seks om en geeft veel minder vaak spontaan een zoen of zo. Ik hou nog hartstikke veel van haar en doe echt m'n best om de relatie goed te houden, maar het lijkt allemaal niet te helpen. Maakt het zo veel uit dat ik te vroeg klaarkom? En hoe kan ik zorgen dat mijn vriendin er wel over wil praten?

  Ik hoop dat jullie kunnen helpen!

 2. Anoniem

  says:

  Dag, ik kom te snel klaar en ik heb gezien dat daar medicijnen tegen zijn. Wat is uw mening daarover?

  • Chris Coster

   says:

   Medicijnen, niet doen! In veel van mijn artikelen kun je zien dat ik daar geen fan van ben. Ze zijn duur en hebben vaak nare bijwerkingen die niet opwegen tegen de voordelen. Je kunt ook helemaal gratis en natuurlijk je orgasme leren uitstellen, dus je hebt medicijnen niet eens nodig!

 3. Serge

  says:

  Ik wil ff nog zeggen hoe belangrijk het is dat je op je gemak ben bij je vriendin. Bij mijn eerste was dat niet zo. Ik wilde gwn heel graag sex hebben zodat ik geen maagd meer was want al me vrienden waren al ontmaagd. Nou die chick vond mij ook wel leuk dus de eerste keer sex was wel prima. Ik kwam wel snel klaar maar ach ja zenuwen en zo. De volgende keer weer, en daarna weer.. het hielt niet meer op!! Ze was eigenlijk ook veel te knap voor me en had al ervaring dus ik was telkens fcking zenuwachtig.

  Toen ging dat uit (het werd niks, we kregen ruzie, zij ging vreemd, standaard dingen) en paar maanden later werd ik weer verlieft. Man, die chick was echt het einde! Ze werd toen later ook verlieft op mij en we kregen wat. En die sex was echt veel veel beter. We deden het zo rustig aan en kwamen echt op ons gemak bij elkaar. Ik hield het langer vol in bed en kon me veel beter ontspannen. Het was zo veel fijner dan me eerste vriendin. Nou dan weet je dat he!

 4. M

  says:

  Ben heel benieuwd naar die methode, ga het snel eens uitproberen !!

 5. Luc

  says:

  Afhankelijk van hoelang "het" geleden is, kom ik klaar tussen de 3 en 5 minuten neuken.
  Maar als zij tekens van mij opvangt dat ik ga klaarkomen, zegt zij "jaaaa, kom maar schatje, spuit maar lekker heet in mij" !
  Zij weet maar al te goed dat het voor mij hiermee nog lang niet afgelopen is.
  Want als ik met mijn middenvinger en mijn tong in actie schiet , dan kraait zij het menigmaal luidkeels uit, soms tot 2 à 3 maal toe......met héél wat geduld en natte-vingerwerk van mijnentwege weliswaar.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *